Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lakmusz

Bohár Dániel

2020.10.11. 10:00

A borsodi időközi választás nem a kétharmadról szól, hanem sokkal többről annál.

A döntés egyértelműnek tűnik, az eredmény mégsem az. A jobb sarokban egy fiatal, művelt, nyelveket beszélő, világot látott nő, aki tragikusan elhunyt édesapja örökségét akarja továbbvinni. A bal sarokban egy antiszemita, megbízhatatlan (saját munkavállalóit sem fizette ki, cégét bedöntötte), gyenge képességű báb és ha még ez sem lenne elég mögötte felsorakozik a teljes ellenzék, akik ugyan most egységet hazudnak, de valójában undorodnak egymástól. Ez nem leegyszerűsítés, ezek a száraz tények, amelyek értelmében a döntésnek egyértelműnek kellene lennie, mégsem az.

Koncz Zsófia (jobb sarokban) a nyáron elhunyt Koncz Ferenc lánya, aki előtt ott lebeg a jó példa, hiszen édesapja a szerencsi régió meghatározó alakja volt évtizedek óta. Koncz Zsófia egyértelmű célja, hogy a Borsod hatodik választókerületében élő emberek élete jobb legyen. Koncz Ferenc tervei között szerepelt a 2010 előtti időszakban megszűnt munkahelyek újrateremtése, amelyet lánya fejezhet be.

Bíró László (bal sarok) kétes múltú “üzletember”, aki miután 50 millió forint állami támogatást vett fel, bedöntötte a saját cégét, a munkavállalóit nem fizette ki, sőt meg is fenyegette őket fegyverrel. Bíró nemcsak az üzleti életben kókler, hanem a vállalhatatlan megnyilvánulások sem állnak messze tőle. Budapestet következetesen “judapestnek” nevezte Facebook oldalán (többek között).

A vasárnapi választás nem a kétharmadról szól, hanem sokkal többről. A borsodi eredmények az országos politika dinamikáját is meghatározzák. Vegyük végig az eshetőségeket.

Borsod hatos választókerülete tökéletes lakmuszpapír, már ami a kormánypártok és az egyesült ellenzék versenyét illeti. 2018-ban Koncz Ferenc a szavazatok 49%-át szerezte meg, tehát körülbelül a voksok felét. Két évvel ezelőtt Bíró László akkor még csak a Jobbik jelöltjeként 32%-ot. Azóta eltelt két év és Bíró mögé beállt az összes ellenzéki párt. A választói logika nehezen kifürkészhető, de nyilvánvalóan sokan nem tudják megemészteni, hogy jobbikosoként olyan jelöltre szavazzanak, akit Gyurcsány Ferenc is támogat és ugyanez igaz fordítva is, tehát a DK-sok mindegyike sem tud egy antiszemitára szavazni. Valószínűleg kell lemorzsolódásra számítani. A kérdés ebben az esetben az, hogy mennyire? A korábbi számokat és felméréseket elnézve az biztos, hogy nagyon szoros eredményre lehet számítani.

Vegyük azt a forgatókönyvet, hogy vasárnap este Bíró László örülhet. Egy esetleges összellenzéki győzelem után a baloldali pártok vérszemet kapnak, a politikai pártok mellett természetesen a házi sajtójuk is. Már most látom a hangzatos címeket. A liberális hangadókat ebben az esetben az természetesen nem zavarná, hogy egy nettó nácit éltetnek, ilyenkor az elvek nem számítanak. Apropó elvek. A normális ésszel felfoghatatlan koalíció kapna egy visszaigazolást, hogy nem is baj, hogy szembeköpték magukat, hiszen így is lehet sikert elérni. Az esetleges győzelem után még hangosabbak, még botrányosabbak lennének. A baloldali elvtelenség eljutott arra a szintre, hogy Karácsony Gergely (Bíró olvasatában “judapest” főpolgármestere) személyesen látogatta meg a jelöltet és nevetgélve biztosította támogatásáról. Az ultraliberális zöld Karácsony Gergely egy jobbikos full nácival jópofáskodik. Nehéz erre mit mondani.

Ha veszít a baloldal, akkor ideje lenne elkullogni. Ha Bíró kikap, az valójában Jakab Péter veresége, hiszen az antiszemita jelölt Jakab embere. A vereséggel a Jobbik elnöke végleg kiírná magát az ellenzéki horror-koalícióból, hiszen a többiek ezt követően úgy vélekednének róla, hogy még egy nyerhető választókerületet sem tudott behúzni. A vereség nagyon komoly ütés lenne a Jobbiknak és így a teljes baloldalnak, amely után azon sem csodálkozhatnánk, ha újraszerveznék a teljes együttműködési konstrukciót.

Az országos politikai csatározás mellett azonban a legfontosabbról még nem ejtettem szót. Ha a baloldal nyer, akkor a Parlamentben helye lesz egy olyan embernek, aki még életében nem képviselt másokat. Az Országgyűlés “gazdagabb” lesz egy olyan képviselővel, akinek a országos politikai pályája botrányokkal, bocsánatkérésekkel, vállalhatatlan megnyilvánulásokkal indul.

Ha a jobboldal nyer, akkor pedig egy fiatal értelmiségivel lehet színesebb és több a magyar Parlament, akinek a genetikájában van a mások megsegítése.

Végtére is minden szavazás az emberekről szól.

A borsodi események tökéletesen megmutatják, hogyan állunk józanész terén 2020-ban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére