Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Férfiasság

Pozsonyi Ádám

2020.11.29. 14:00

A Manowar első albumát hallgatom. Kiváló album. (Én az első négyért vagyok oda, később kissé steril lett meg szájbarágós, de most nem ez a lényeg.)

Battle Hymns. Ez a címe.

Ha az ember a Manowarra gondol, az első, ami eszébe jut, az a férfiasság. Nem csak a fotók, sőt, nem is csak maga a zene. A kiállás.

Még a 90-es években – amikor a tiszta, fehér, hetero, tradicionális metalba kezdett bepofátlankodni a rap, meg minden modern mocsok – egy koncerten leálltak, s így szóltak a közönséghez: A hamis metalosok hagyják el a termet!

A libsi persze ezen röhög. mert a libsi mindenen röhög, ami fontos és komoly valakinek. S mivel fontos és komoly, így óhatatlanul ragad hozzá némi pátosz. Himnuszok, címerek, egyenruhák, nemzeti lobogók. S neki ez vicces. Az Úrjézus születése napján elpityeredő idős néni, a bajtársaira emlékező agg veterán, Sinkovics Imre a Bánk Bánban, vagy a true rocker, akit taszít, hogy hígítják a kultúráját.

Amikor a különféle devianciák jogait meg vélt sérelmeit kell óbégatni, akkor nem röhög. Az komoly dolog. Egy szőrös transz elmebeteget férfinak neveztek a szupermarketben, és nem nőnek, meg nincs képviselete a melegeknek a hajdúszoboszlói énekkarban, az véresen komoly. Ott sámlira állunk, és rettegve, könnyek közt fuldokolva olvassuk a petíciót.

Szóval férfiasság. Vannak, akik a férfiasságot másban élik meg. Testépítés, nők hajkurászása, szerepjátékok, megszerelni valamit a fürdőszobában. Ez mind-mind férfiasság. Egy ismerősöm túrázik. Számomra elképesztő távolságokat kutyagol, ezekről naplót vezet, méricskéli az időt, túrázó közösségeket épít, és megemlékeznek régi, sok évvel ezelőtti túrákról. Más meg horgászik. Félórákig képes beszélni a horgokról, csalikról, botokról, úszókról, a fárasztás technikájáról, és persze a zsákmányról. A libsi ezt se érti, sőt, elborzad. Micsoda kegyetlenség kifogni a halat, kifogni és megölni. Ő elmegy a boltba, és ott veszi meg. Az más. Azok a konzervben születnek.

A férfiasságnak ezernyi megnyilvánulása van a történelemben. Lovagi hősiesség, Búvár Kund, Mucius Scaevola, Kinizsi Pál, Toldi, Vak Bottyán, és Görgey.

(Vak Bottyánról érdemes tudni, hogy első nevezetes cselekedete igazi bravúr volt. Álruhában belopakodott a török által megszállt Érsekújvár várába, s délidőben felosonva a minaretbe, kidobta onnan az éppen imádkozó müezzint. Bár a fél helyőrség üldözte, épp bőrrel kijutott, s az útjába álló kapuőrt egy pisztolylövéssel a másvilágra küldte. S mindezt fogadásból.)

Ellenben az idők és korok változnak. Az igaz férfiasság ma már nem ez.

Férfinap történt, mert ma már a férfiasságnak is van napja. Egy hűvös novemberi délelőtt.

Összefutottam egy ismerősömmel a megállóban. Régi, patinás, sokszor letiltott ember. Mellette valami ismeretlen ifjonc álldogált.
- Neked hány napos tiltásod van a facebookon? – kérdem új ismerősünktől.
Szerényen lehajtja a fejét, mint közkatona a vaskeresztekkel kitüntetett veteránok előtt.
- Ó, nekem eddig csak egy darab 24 órás volt mindössze...
Összenézünk Sanyi barátommal. Mi, 30, sőt, sokadik 30 naposok. Vizslatjuk az újoncot, méregetjük.
- Nem baj – mondom végül jóindulatúan. – Attól még te is ember vagy. Hidd el, nem nézünk le ezért. De ahhoz, hogy urak közé kerülj – emelem fel a mutatóujjam -, még bizony tenni kell valamit.
Sanyi barátom csak bólintott erre...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lebukott a balos propaganda: a Népszavának a DK szakpolitikusa már csak „szakértő”

Lebukott a balos propaganda: a Népszavának a DK szakpolitikusa már csak „szakértő”

A baloldali sajtóorgánum „szakértőként” szólaltatta meg azt a Benedek Szilvesztert, aki a Demokratikus Koalíció jelenlegi agrárpolitikusa, és akit Gyurcsány Ferenc még november 22-én mutatott be ezen minőségében online sajtótájékoztatón.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

1438 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma | Megválasztották a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökét

A baloldali sajtóban is elismerték a szakemberek, hogy a kínai vakcina jó

A magyar kormány sok támadást kap az ellenzéki pártoktól azért, mert a Brüsszeltől csekély számban érkező oltóanyagok mellett máshonnan is igyekszik beszerezni koronavírus elleni védőoltásokat – többek között Kínából is.

Kínai vakcina: reális esély a magyar életek tömeges megmentésére

Kínai vakcina: reális esély a magyar életek tömeges megmentésére

Most, hogy szinte már kopogtat az ajtón a nagyobb mennyiségű kínai vakcina, amivel az eddig regisztrált másfél millió embert – Orbán Viktor szavai szerint – három nap alatt be lehetne oltani, megindult az egyesült ellenzék politikusainak reszketése.

Fegyőr honvéd, oszolj!

Fegyőr honvéd, oszolj!

„Felajánlom Fekete-Győr Andrásnak, hogy sok-sok magyar fiatal nyomdokába lépve, vállalja ő is a haza fegyveres szolgálatát, tegye le a katonai esküt.”, javasolta Németh Szilárd honvédelmi államtitkár Facebook bejegyzésben a lilák elnökének. Hát akkor lássuk, hogy is nézne ez ki!

Országok, amelyek nagy árat fizetnek a következetlenül meghozott korlátozások miatt

Országok, amelyek nagy árat fizetnek a következetlenül meghozott korlátozások miatt

Világszerte a vakcina megjelenéséig az egyetlen és leghatékonyabb védekezés a vírus ellen a társas érintkezések minimálisra csökkentése, és az ennek érdekében a kormányok által meghozott korlátozások bevezetése. Azonban nem minden ország lépett időben, vagy épp ismerte fel azt, hogy mekkora veszélyt is jelent az állampolgáraikra nézve, ha nem kezdik meg a megfelelő szigorításokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére