Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dobrev Klára nem akar leszállni a „döglött lóról”

Horváth K. József

2020.02.03. 18:50

Szállj le a döglött lóról, mondja Judith Sills amerikai pszichológus könyvcíme, amit a hétköznapok nyelvére talán úgy lehet legautentikusabban lefordítani, hogy ami nem megy, azt ne erőltessük.

Dobrev Klára azonban a jelek szerint sem az amerikai néplélekkel nem akar azonosulni, sem pedig a magyar közmondás milliók tapasztalata által visszaigazolt tanácsával. Mai Facebook-bejegyzése ugyanis megint az európai minimálbérről szól. Arról az EP-kampányban unásig koptatott jövendölésről, ha megválasztják a magyarok őt az Európai Parlament képviselőjének, akkor sokkal jobban fognak élni, mint eddig, mert ő ezt kiharcolja számukra. Nem úgy, mint Orbán Viktor, aki csak ül a babérjain és nem tesz értük semmit.

Arról persze sohasem beszél, hogy a magyar kormány milyen dinamikusan emelte például a minimálbért a Gyurcsány-éra ezzel kapcsolatos érzéketlenségével szemben. Csak január elsejétől 8-8 százalékkal emelkedett ez az összeg 161 000 forintra, míg a legalább középfokú iskolai végzettséggel bírók számára biztosított garantált bérminimum – teljes munkaidő esetén – 210 600 forintra. Ezt a dinamizmust Dobrev teljes mértékben figyelmen kívül hagyja, s az európai minimálbér zászlajának lengetésével azzal hitegeti a magyarokat, hogy nyilván még ennél is sokkal jobb lesz a jövedelmük, ha ő majd Brüsszelben intézkedni fog.

Nos, ezt a választók egy része szemlátomást örömmel fogadva nagy lendülettel be is szavazta Klára asszonyt az Európai Parlamentbe tavaly májusban.

Aztán jött a meglepetés. Nevezetesen, hogy az egész, általa hangoztatott európai minimálbér-projektnek az égvilágon semmiféle alapja nincs.

Még biztosi meghallgatásán Dobrev Klára elvtársa, a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció tagja, az azóta foglalkoztatási és szociális jogok biztosaként tevékenykedő szocialista Nicolas Schmit jelentette ki, hogy

nincs szándékunkban európai minimálbért megállapítani.

Ez persze Gyurcsánynénak egyik fülén be, a másikon ki. Mint ahogy az a nyomatékosított magyarázat is, amikor Schmit a dán szélsőbaloldali Nikolaj Villumsen kérdésére válaszolva kifejtette, hogy

Nem fogjuk felrúgni ezt a rendszert (a kollektív szerződéseken/megállapodásokon nyugvó rendszert) azzal, hogy létrehozzuk az európai minimálbér keretrendszert… Ezt garantálhatom Önnek!

Korábban az egységes uniós minimálbérekről volt olyan elgondolás, hogy Brüsszel határozza meg azt az összeget, amely minden tagállamban kötelező lenne. Ugyanakkor hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági különbségek miatt ennek semmi realitása sincs, ráadásul a multinacionális vállalatok lobbitevékenysége miatt a döntéshozóknak sem állhat érdekükben egy ilyen lépés. A másik variáció szerint az unió iránymutatást adna ki, mihez kössék a tagállamok a minimálbér összegét.

Boros Imre közgazdász szerint ez egyszerű porhintés, ami arról szól, hogy még több jogkört vegyenek el az uniós a tagállamoktól. Boros szerint a minimálbér kialakításának brüsszeli meghatározása jó alapot adna arra, hogy politikai célok mentén gyakoroljanak nyomást az adott nemzetállamra.

Ha belegondolunk, ez nagyon is megegyezik a DK politikai törekvéseivel, hiszen sorosista, migránsbarát politikájuk másról sem szól, mint a nemzetállami hatáskörök további megnyirbálásának erőteljes szándékáról, az Európai Unió szervezetének föderalista irányba való elmozdításáról.

A fentiek ismeretében tehát kifejezetten arcpirító Dobrev Klára mai Facebook-bejegyzése, amelyben hangsúlyozza:

Újabb ígéretemet teljesítem: elindítom a DK konzultációját az európai minimálbérről.

Halkan jegyezzük meg, Dobrev Klára az EP-kampányban nem konzultációt ígért, hanem európai minimálbért. A kettő távolsága egymástól csak Makó és Jeruzsálem távolságával érzékeltethető. Kedvenc időtöltését, a kabinetszapulást persze most sem felejtette el gyakorolni, amikor azt írja: „Várható volt, hogy ilyen, mindenkit érintő kérdésben a magyar kormány nem fog párbeszédet indítani, ezért ahogy ígértem, én megteszem.” És nem szakad le az ég!

A döglött lovon való kitartó és következetes lovaglás azonban kiválóan alkalmas arra, hogy tovább bolondítsa a magyarokat, fenntartva annak látszatát, hogy ő bizony minden erejével az európai minimálbér biztosította magasabb életszínvonalukért dolgozik. Ezért aztán a közös munka látszatát keltve munkáltatókkal, szakszervezetekkel, kutatókkal való konzultációról beszél, s arra kéri az olvasóit, hogy internetes véleménynyilvánításon keresztül mondják el, milyen bérezést tartanának méltónak. „Alakítsuk együtt az európai magyarok jövőjét!” – írja a tőle megszokott szerénységgel. Naná, hogy minél magasabbat!

Még egyszer ideírom a legilletékesebb uniós biztos, Nicolas Schmitnek a témával kapcsolatban tett kijelentését:

nincs szándékunkban európai minimálbért megállapítani.

Amit tehát Dobrev Klára a magyarok jóhiszeműségével, a jobb élet iránti vágyával művel, az finoman szólva vérlázító. S ha majd nem lesz belőle semmi, mert ez borítékolható, akkor pedig újból a kormányra és Orbán Viktorra lehet mutogatni, ellene uszítva, lázítva az embereket.

A Demokratikus Koalícióban, Gyurcsányéknál tehát nincs semmi új a nap alatt. Az ilyen bejegyzések arra jók, hogy ébren tartsák az emberek figyelmét, ne hagyják a választók számára elfelejteni: kik is ők valójában, milyen emberek. Ezért akár köszönetet is mondhatunk nekik.

OLVASTAD MÁR?

Operatív törzs: szűrnek minden idősotthonban élőt és ellenőrzik a szabályok betartását is

Egyetlen nap alatt 11 halálos áldozatot követelt a járvány, közülük négyen egyetlen idősotthon lakói közül kerültek ki, ezért Müller Cecília az ilyen intézmények azonnali ellenőrzését rendelte el. A Mentőszolgálat szakemberei folyamatosan szűrik az ott élőket, mert az ilyen otthonokban végzetes következményekkel járhat a járvány terjedése.

Novák Katalin: egyetlen forintot sem vonunk meg a családoktól a járványügyi védekezés miatt

Novák Katalin: egyetlen forintot sem vonunk meg a családoktól a járványügyi védekezés miatt

Minden korábban meghozott családpolitikai intézkedés érvényben marad annak ellenére, hogy a kormánynak jelentős összegeket kellett átcsoportosítani a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés érdekében – erősítette meg Novák Katalin, az Emmi ifjúsági és családügyi államtitkára.

Varga: az EU-tól még nem jött semmi, de az ország éves jövedelmének ötöde a védekezést szolgálja

Varga: az EU-tól még nem jött semmi, de az ország éves jövedelmének ötöde a védekezést szolgálja

Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására szán – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-videójában a pénzügyi akciócsoport megbeszélését követően.

Lemondásában beismerte az EU járványügyi tehetetlenségét az Európai Kutatási Tanács elnöke

A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke – erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán.

Karácsony és a nagyvárosi polgármesterek véleményét is kikérve dönt a kormány a további korlátozásokról

Karácsony és a nagyvárosi polgármesterek véleményét is kikérve dönt a kormány a további korlátozásokról

Ennyit arról, hogy Magyarországon nincs demokrácia és az ellenzéki városvezetőket elnyomja a kormány...

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére