Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bayer Zsolt, a patás ördög

888.hu

2017.05.09. 14:58

VÉLEMÉNY

Megfigyelték, hogy az ellenzéknek mindenről Bayer Zsolt jut az eszébe? A jobbikos Szilágyi György – tudják, aki úgy nyakon baszná Dömötör államtitkárt, hogy leszáll a feje – például ezt mondta: „bocsánatot kérek tehát a választópolgároktól, hogy a parlamentben Bayer Zsolt-i stílust használtam” . Még előtte a jobbikos Szávay István aggódta magát halálra egy nyílt levélben, hogy Bayer „a hatalom nevében” üzenget a másképp gondolkodóknak. A napokban pedig Szél Bernadett és az Együtt egymással versengve jelentette fel a publicistát közösség elleni izgatás miatt.

És ez csak néhány nap termése. Évek – mit évek, lassan évtizedek – óta Bayer Zsolt miatt aggódik a Fideszen kívüli teljes hazai politikum. Õ az alfa és az ómega, a testet öltött Fidesz, Orbán Viktor sátáni énje.

Ennek a cikknek nem feladata Bayer Zsolt stílusának, kijelentéseinek vizsgálata. Az sem érdekel bennünket, milyen büntetőjogi következményei lehetnek egy-egy mondatának. Azzal sem foglalkozunk, hogy Bayernek igaza van-e vagy sincs.

Minket mindössze egyetlen dolog érdekel: hogy Bayer Zsolt felelős-e a Fidesz politikájáért, és fordítva, a Fidesz-kormány felelős-e Bayer Zsoltért?

Azért érdekel ez bennünket, mert a Bayer elleni bírálatok, támadások rendre fideszesként, alapítóként, Orbán Viktor barátjaként ábrázolják, mintha ennek döntő szerepe volna munkásságának megítélésében.

Bayer bírálói mindenekelőtt abban tévednek, hogy politikusként tekintenek rá. Pontosan olyan érveket szegeznek ellene, pontosan olyan vádakat olvasnak a fejére, amelyeket országgyűlési képviselőknek szokás felhánytorgatni. Pedig Bayer nem politikus, hanem újságíró. Büntetőjogi felelősségén túl kétségkívül van erkölcsi felelőssége, de az kizárólag a sajtóetika világába kalauzol bennünket. Nincs elhibázottabb, méltánytalanabb eljárás, mint amikor egy-egy írása után Bayer Zsoltról vezető ellenzéki politikusok úgy beszélnek, ahogyan politikai ellenfeleikről szoktak.

Bayer Zsoltnak tehát – ellentétben a bírálóival – semmilyen politikai felelőssége nincs. Nem tett esküt a parlamentben, nem választották országgyűlési vagy önkormányzati képviselővé, nem része a népképviseleti rendszernek. Nem tartozik magyarázattal a kormány jó és rossz döntéseiért, nem kérhető rajta számon semmilyen kormányzati intézkedés. Bayer Zsoltot, az újságírót és a magánembert kizárólag a véleményéért lehet kérdőre vonni. Bár közszereplő, és a közvéleményt alakítja, közhatalmat nem gyakorol. Bayer Zsoltnak ugyanis nincs politikai hatalma, ellentétben a bírálókkal.

Az a tény, hogy a Fidesz tagja, sőt, alapítója, lényegtelen szempontunkból. Ennek a körülménynek akkor volna jelentősége, ha választott képviselője a pártnak, ha a munkája kötődik a Fideszhez, vagy ha az állam szolgájaként közpénzből fizetik. Bayer Zsolt azonban – ismétlem – újságíró és a párttagsága magánügy. Akkor is az, ha a pártjával azonos politikai véleményt fogalmaz meg írásaiban.

És annak sincs jelentősége, hogy Orbán Viktor barátja. A barátsággal pláne nem tud mit kezdeni a jogalkotó. Amíg törvénysértésre, bűncselekményre nem bukkannak fürkésző szemek, addig annak a ténynek, hogy ebben az országban egy újságírónak a jelenlegi miniszterelnök, valamint számos műtősasszisztens és útkaparó is barátja, semmilyen jogi konzekvenciája nincs.

Másról van itt szó. Arról, amit az egyik ismerősöm így fogalmazott meg: Bayer Zsoltot nem önmagában, hanem legbelsőbb félelmeik kivetüléseként mérik meg a liberálisok, szocialisták, újabban a jobbikosok. Bayer Zsolt már nem pusztán ember, hanem valamilyen örökös szorongásból, félelemgócból összetákolt valami, ami ott kísért a lelkükben, nyirkos, izzadt félelmet csihol ki belőlük. Õk tényleg az hiszik, hogy Bayer Zsolt az ördög, narancsszínű patával. A patológia viszont túlságosan komoly téma ahhoz, hogy szerénységem beleártsa magát. Csak halkan jegyzem meg: az a politikus, aki patologikus félelmeket vetít ki egy újságíróra, egyrészt amatőr, másrészt nem végzi a munkáját.

Végezetül súgok még valamit. Ha nektek, kedves Szél Bernadett, Szávay István és Szilágyi György annyi eszetek van, hogy a Fidesz-kormány helyett a Bayer Zsolt nevű újságíróra lődöztök, akkor meg is érdemlitek a sorsotokat. Akkor tényleg fogalmatok sincs, hogyan kell politizálni. Akkor a Fideszben mindenki nyugodtan alhat, mert ti még a célpontot sem tudjátok azonosítani, úgy meg elég nehéz háborút nyerni, ugye.

Egyébként Bayer Zsolt feleslegesen használ csúnya szavakat?

Igen.

Néha elveti a sulykot?

Igen.

Megbánt embereket?

Persze.

 

És? Kit érdekel? 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Londonban őrizetbe vették a manchesteri terrortámadás egyik kitervelőjét

Londonban őrizetbe vették a manchesteri terrortámadás egyik kitervelőjét

Őrizetbe vették a 2017-es manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjének fivérét Líbiából történt kiadatását követően – közölte a brit rendőrség szerdán.

Brüsszel folytatja a Lengyelországgal szembeni boszorkányüldözést

Brüsszel folytatja a Lengyelországgal szembeni boszorkányüldözést

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság szerdán az új bírói fegyelmi kamara miatt áprilisban Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

Már Washingtonban is elismerik: a bajba jutott keresztények mindig számíthatnak Magyarországra

Már Washingtonban is elismerik: a bajba jutott keresztények mindig számíthatnak Magyarországra

Azbej Tristan megerősítette a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását Washingtonban.

Az ENSZ bújtatva próbálja a tagállamokra erőszakolni a globális migrációs csomag elemeit

Elfogadhatatlannak nevezte szerdán Szijjártó Péter az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén elhangzott felszólalásában azt a javaslatot, amely szerint az illegális migránsoknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak.

Seehofer: a migránsokat nem kell mindenáron Európa kikötőibe szállítani

Ideiglenes, átmeneti megoldásra lenne szükség a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására, de az érintett országokra nem vonatkozhatnának kötelező kvóták, nehogy bárki de facto határnyitásként értelmezze a dolgot – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy szerdai berlini sajtótájékoztatón.

A sokszínű Németország: baseballütővel verte meg nővérét egy afgán, mert a nő egy kurddal akart összeházasodni

A család már húsz éve Németországban él, de úgy tűnik, nem minden tagjuk tudta elsajátítani a németországi szokásokat és normákat.

Az év legfontosabb meccse jön a Fradi számára

Az év legfontosabb meccse jön a Fradi számára

Ha este a Ferencváros kiejti a Ludogorec Razgrad együttesét, akkor az évek óta üldözött cél küszöbén találhatja magát.

A fehér ember betegsége

A fehér ember betegsége

Mi, fehérek, egyvalamit csináltunk csupán, amit más kultúra soha semmikor nem tett. Eltűrtük, hogy kétségbe vonják a kultúránkat, támogattuk, hogy gúnyolódjanak rajta, kiröhögjék, megkérdőjelezzék azt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére