Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az MSZP és a nagyszerű ötletei

Bohár Dani

2020.07.15. 14:10

Hónapok óta hallgatjuk az ellenzéki térfélről, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat. Erre a szocialisták egy olyan ötlettel állnak elő, amely komoly bevételkiesést eredményezne a vízparti településeken. Ki érti ezt? 

Egyszer Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi elnöke azt mondta nekem a Parlamentben, hogy az ellenzéki politikusok a választási kampányban mondanak és ígérnek dolgokat, de valójában azokat nem kell komolyan venni. Hiszen egy esetleges hatalomra kerülés után rájönnek, hogy korábbi mondataiknak semmiféle alapja nem volt. „Távolról könnyű bekiabálni” – fogalmazott.

Szóval az MSZP egykori elnöke burkoltan elismerte, hogy nincs azzal semmi probléma, ha valaki mást ígér a kampányban, mint amit aztán tesz.

A beszélgetésünk akkor a stadionstopról szólt, amely Karácsony Gergely legfőbb kampánytémája volt az októberi önkormányzati választási kampányban, aztán győzelme után visszavett a tiltásból, lásd kispesti stadion.

Ellenzékből lehet hülyeséget mondani. Erre tökéletes példa Molnár Zsolt legutóbbi performansza. A szocialisták országgyűlési képviselője arról beszélt (mit beszélt? felszólított!) a sajtótájékoztatóján, hogy a kormány tegye ingyenessé az egyébként fizetős vízparti strandokat.

A gyakorlatban az ötlet azt jelenti, hogy mondjuk a Balaton északi partján található, túlnyomó többségben belépős strandokat ingyen látogathatná mindenki. Minő populizmus?! Ezt követően csodálom, hogy az kimaradt a javaslatból, hogy a szabaddá váló strandokon kötelező ingyenesen sört és sajtos-tejfölös lángost osztogatni az embereknek.

Egy dolgot nem értek. Április 4-e óta azt hallgatjuk az ellenzéki oldalról, hogy a kormány ki akarja véreztetni az önkormányzatokat. Ez volt az a nap, amikor Gulyás Gergely bejelentette, hogy a koronavírus gazdasági pusztításának helyreállításából mindenkinek ki kell vennie a részét. A kormányzat először saját magán spórolt, majd felére csökkentette a pártoknak járó állami támogatást, illetve a multik és a bankok különadóiból is a védekezést segíti. Az önkormányzatoknak a gépjárműadó bevételével kell hozzájárulniuk a közös teherviseléshez.

A hatalmas teher (legalábbis az ellenzék így festi le) valójában a legtöbb önkormányzat esetében nagyjából 1-2 százalékot tesz ki a teljes költségvetésből. Ezért a hiszti.

Erre az MSZP előáll egy olyan ötlettel, ami tényleg nehéz helyzetbe hozná a vízparti településeket.

Felhívtam Keszthely polgármesterét, hogy megtudjam, pontosan mekkora kiesést jelentene ez egy Balaton-parti város számára. Nagy Bálint elmondta, hogy Keszthelynek egy évben körülbelül 140 millió forint bevétele van a strandbelépőkből. Ebből az összegből üzemelteti a város a fürdőhelyeket, fizeti az ott dolgozók bérét és jut belőle karbantartásra is. Megtudtam azt is, hogy a széthiszterizált gépjárműadóból kicsit több mint 70 millió forint jön be évente Keszthelynek. Tehát az MSZP nagyszerű ötlete (csak) Keszthely esetében dupla akkora bevételkiesést jelentene, mint amitől jelen helyzetben elesik a város. De ez még semmi, ugyanis azt is sikerült megtudnom, hogy jelen pillanatban Keszthelyen folyamatban van egy strandfelújítási projekt, amely keretein belül a város 500 millió forintot kap fizetős(!) fürdőhelyeinek felújítására. Ha az MSZP ötlete megvalósulna, akkor Keszthely nagy valószínűséggel ettől a pénztől is elesne. És ez csak egy példa a számtalan köl.

Illetve fontos megjegyezni, hogy a fizetős strandok nem azért fizetősek, mert az önkormányzatok élvezik szívatni az embereket. Az elmúlt 10 évben a Balatonon (és egyébként a többi hazai tavon is) hatalmas fejlesztések történtek és történnek a mai napig. A legtöbb belés strand európai színvonalú lett, ahol a víz mellett más szolgáltatásokat is kapnak a vendégek.

Persze értem én, hogy az MSZP már mindenbe belekapaszkodik, amivel legalább fikarcnyi politikai hasznot tud szerezni, hiszen ha nem találják ki ezt a baromságot, akkor nekem sem jutott volna eszembe írni róluk. Tényleg! Már kezdtem elfelejteni, hogy létezik olyan párt, hogy MSZP.

Jó érzés volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére