Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az a fránya nyelvtan

Pozsonyi Ádám

2019.12.15. 10:50

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma 30.

A hétvégén olvastam egy cikket a virtuális világ miatti elhülyülésről, s mivel nagyon megijedtem, hát gyorsan elolvastam egy novellát. Biztos, ami biztos. Jó a bajt időben megelőzni.

Rákosi Viktor – nagy elődöm és egyik személyes kedvencem – novellájában olvasom az alábbi sort: „A kinek semmiféle üzleti ötlete nincs, az kávéházat nyit.” Látják a tisztelt olvasók a szót? „A kinek”. Ez mai helyesírással így hangzik: Akinek. És ez nem a Halotti beszéd ideje, hanem kb. 1900. (Ezt amúgy a századfordulón még így írták: „Ha nem”.) Csak azóta – vagy írhatnám így is: az óta – párszor átvariálták. Nem a kiejtését, az ugyanaz és semmit nem változott ezer éve, csak a papírra rögzítésének módját fontoskodták agyon, vagy hússzor.

De én nem fogadom el a haladás agybajait, s elvhű, tradicionalista és reakciós módon nem veszem figyelembe a nyelvtant. Ezért gyakran üldöztetés és bírálat ér.

Ugyanonnan idézem ezt is: „A mi különben többé nem szokatlan Budapesten”. Emlékszem, drága jó Márta néni az Ungvár utcai általános iskolából nagyon sok mindent mondott erről – mármint az én nyelvtanhoz fűződő viszonyomról -, s gondolatait olykor írásba is foglalta, mely írásokat én szorongó szívvel vittem haza, s mivel már akkor, ártatlan gyermekfejjel is a reakció pártján álltam a haladás és modernizmus felesleges újításaival szemben, gyakran elfelejtettem megmutatni.

Jut eszembe, Ungvár utca. Ezt az elmúlt száz év alatt a következő formákban lehetett „helyesen” leírni. Ungvár ucca, Ungvár utcza, Ungvár útcza, Ungvár utca.

Hagyjanak engem békén a nyelvtanárok!

A novella tartalmát nem írom le – felesleges -, de van benne egy érdekes rész: „A kis párbajhős a mellényzsebben, vagy hogy lehet valaki 24 óra alatt perfekt dzsentelmén.”

Hát igen, a haladás és a fogyasztói szemlélet már akkor betette a lábát a normalitás ajtaján.

Mellesleg itt van még a „ly” és „j” problémakör, a maga bosszantó és fölösleges bonyolításaival, mely nálam több évtizedes múltra tekinthet vissza. Hagyománykövető vagyok. ezért úgy állok hozzá, hogy ha eddig nem voltam teljes mértékben képben ezzel az egésszel, akkor most minek újítgassak.

Jó az úgy.

Mit szólnának régi tanáraim, ha most hirtelen megtanulnám? (Mondjuk, úgyse látják, tehát mindegy, de az ember ne attól tegye függővé következetességét elveiben, hogy valaki látja, vagy sem. Legyen tartásunk, kérem!)

De különben is. A helyesírást szinte minden évben megvariálják. Egyszer eljön majd az idő, eljön majd a kor, amikor azt vezetik be, amit én most alkalmazok – állítólag rosszul.

Tehát úgy is fogalmazhatnék, hogy megelőzöm a koromat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egészségügyre 156, oktatásra 78 milliárddal jut több pénz 2021-ben

Egészségügyre 156, oktatásra 78 milliárddal jut több pénz 2021-ben

Ilyenkor vajon miért van csendben a máskor oly bőszen „oktatásegészségügyező” baloldali kórus?

Enyhítené a BCG-oltás a járvány lefolyását?

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán.

Így próbálta akadályozni az MSZP a koronavírus elleni védekezést

Így próbálta akadályozni az MSZP a koronavírus elleni védekezést

Ujhelyi, Tóth és Kunhalmi sem zavartatta magát, amikor hülyeségeket kellett beszélni a járvány elleni védekezés kellős közepén.

A világ magyarságával emlékezik Trianonra a közmédia

A világ magyarságával emlékezik Trianonra a közmédia

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján a két nemzeti főadó mellett a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek a magyar történelem egyik legtragikusabb napjáról.

Magyar hősökre emlékezett Orbán Viktor

A miniszterelnök Facebook-oldalán osztott meg egy videót.

Tranzitzónaként működött Hercegszántó az éjszaka

Tranzitzónaként működött Hercegszántó az éjszaka

Amíg aludtunk, a rendőrség illegális bevándorlókat fogott el.

Már több mint 6 millióan koronavírusosak világszerte

A világban 6 060 207-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére