Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A terroristák magyarok, a mûvészek románok

888.hu

2016.01.15. 18:58

A Saul fia a Golden Globe-on elképesztõen nagy sikert aratott. Meg kell jegyezni, hogy a filmnek volt két erdélyi szereplõje is. Miután a magyar sajtó - teljes joggal - körülrajongta a stábot, a román újságok is elkezdtek cikkezni, hogy álljon meg a menet, tesókák, mert két "román" szereplõje is volt a Saul fiának.

A főtér.ro erdélyi portálon jelent meg egy román újságíró(!) tollából egy cikk Hogy válik valaki románná/magyarrá a mioritikus nemzettudatban? címmel. Érdemes elolvasni a cikket. Istenesen leteremtik benne a román médiát. 

Ciprian Aron a román sajtót szemlézvén felhívja a figyelmet az Aranyglóbusz-díjas Saul fia című film sikerére vonatkozó cikkek címére. Ezek a következőképpen hangzanak: 

Saul fiát jelölték a legjobb külföldi filmnek, a román Molnár Leventével a szereposztásban” 

vagy 

Az a film nyerte az Arany Glóbuszt, melyben a román Molnár Levente is játszik” 

Molnár Levente mellesleg a Kolozsvári Államai Magyar Színház színművésze. És bár románul is remekül beszél, és a közösségi felületeken általában három nyelven kommunikál, teljes biztonsággal ki merem jelenteni, hogy magyar emberről van szó. 

A vicces csupán az, hogy ugyanezek a román nyelvű portálok, amikor zajlottak a kézdivásárhelyi akciók, véletlenül sem román emberről beszéltek: ott egyértelmű volt, hogy a "román" Beke István tulajdonképpen szélsőséges magyar, aki terrorista és biztonsági kockázatot jelent. 

Van egy román kifejezés, amellyel a határon túli magyarokat csúfolják-csúfolták a románok, 

éspedig a bozgor.

Ez annyit jelent: 

hazátlan.

Ez a kilencvenes években használt kifejezés volt. Azóta kikopott, ciki lett, lejöttek róla. A jelek szerint nem eléggé.

Hasonló volt a helyzet pár évtizede az ismert romániai magyar sportolókkal is. Olyan neveket említ a Főtér.ro-n megjelent cikk, mint Bölöni László, Jenei Imre, Selymes Tibor, Szabó Gabi vagy Szabó Katalin. Belőlük lett beérésük után Ladislau Boloni, Emerich Ienei, Tibor Selymes, Gabi Szabo, Ecaterina Szabo stb.

Bár első ránézésre felháborítónak tűnhet, az ilyen történetek a mindennapok részei. Ezen az erdélyi magyar már csak mosolyog. 

Merthogy mi a francot csinálhatna?

A Saul fiában való szereplésért pedig hadd gratuláljunk külön is ennek a kedves erdélyi úriembernek. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére