Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A múlt árnyai kísértik a magyar egészségügyet – megtörténik a 2010 előtti időszak teljes restaurációja?

Jog és Szabadság

2019.11.29. 17:30

A köznyelvben szuperkórháznak nevezett kiemelt egészségügyi intézmény megfúrása Karácsonyék részéről a 2002 és 2010 közötti időszak fényében egyáltalán nem meglepő.

A centrumkórház felépülése számos előnnyel járna:

 • 1,2 millió ember ellátására tervezték;
 • az Egészséges Budapest Program keretében épülne fel, ami tíz év alatt hétszázmilliárd forintos forrásból gazdálkodik;
 • a kórház előirányozná azt, hogy nemcsak külföldről térnének vissza az emberek, hanem a magánszolgáltatóktól is;
 • 1200 ágyas „egészségpláza”.

A nyomósnak tűnő érvek ellenére a fővárosi balliberálisok ellenérvei az alábbiak szerint foglalhatóak össze:

 • A szuperkórház nem csak a budapestieket látná el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fővárosi önkormányzatnak nem egyedül kell majd döntenie a kérdésben, még akkor sem, ha az intézmény Budapesten épül fel.
 • „Addig nem lesz szuperkórház, míg nincs minden kerületben CT.” Azaz 23 db CT, jóllehet a valóságban 28 CT-vel rendelkezik a főváros.
 • A főpolgármester és az újbudai kerületvezető a tervezett építési helyszínt és annak megközelíthetőségét kritizálta.

Karácsonyék végig az egészségügy megújításával kampányoltak az önkormányzati választások során, ennek ellenére a Gyurcsány-Bajnai-Demszky-korszak arcai kerültek október 13-a után többek között ezen a területen is kulcspozíciókba. Mindezek alapján a szóban forgó időszak egészségügyi intézkedéseit érdemes röviden áttekinteni.

2002-ben a szocialisták kijelentették, hogy „rendbe tesszük az egészségügyet”. Az egészségügyi dolgozóknak 50%-os béremelést, az ápolóknak hűségjutalmat, a betegeknek pedig térítésmentes szív- és keringési rendszerre, valamint csontritkulásra vonatkozó gyógyszereket ígérgettek. A háziorvosi praxisok hálózatának bővítése, az eladósodott kórházak konszolidálása és egy kórházprivatizációs törvény is a tervek között szerepelt a be nem váltott ígéretek között.

Ehhez képest a szívre és a keringési rendszerre ható, valamint a csontritkulás elleni készítmények kapcsán rövid ideig három gyógyszerfajta kapott teljes tb-támogatást, később azonban a gyógyszerpiac 2007-es reformját követően már egyetlen gyógyszerkészítmény sem volt költségmentes.

 • A beharangozott kórháztörvény soha nem lépett életbe, mivel a szocialisták minisztere, Csehák Judit egy alapjaiban megreformált javaslattal állt a parlament elé.
 • Az ápolók hűségjutalmának kiosztására sem került sor.
 • Kökény Mihály: ő követte Csehákot a tárca élén. Vezetése alatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyógyszerárak 15%-os csökkentéséről szóló normát.
 • Rácz Jenő: megbukott a háromszintű biztosítási rendszer kialakításának hozzá köthető miniszteri javaslata, amelynek egyik eleme az lett volna, hogy a nem biztosítottaknak utólag meg kellett volna téríteniük a sürgősségi ellátás költségét.

Kudarc hátán kudarc, és még Horváth Ágnes tragikomikus széfprogramját vagy a vizitdíjat, illetve a kórházi napidíjat nem is említettük. Végül a kegyelemdöfést a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt kapta az egészségügy. Az említett politikai rezsimek az összeomlás szélére sodorták a betegellátást, eladósították a kórházakat, megközelítőleg 600 milliárd forintot vontak ki a rendszerből.

Arra pedig, hogy a balliberális térfélen a csődöt mondott egészségpolitikai irányvonal tovább él, egyfajta garanciát jelenthet, hogy Karácsony Gergely tanácsadója Komáromi Zoltán, az időközben bedőlt Együtt nevű párt korábbi politikusa, aki később a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióba ejtőernyőzött. A főpolgármester által még miniszterelnök-jelöltként „a nemzet háziorvosaként” bemutatott politikus így ahhoz a politikai körhöz csatlakozott, akik felelősek azért, hogy 2010-ben 120 milliárdosra dagadt a kórházak adósságállománya.

Veritas premitur, non opprimitur.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat, az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia frissen megválasztott elnöke.

Szijjártó: véget kell vetni Brüsszelben a migránsok meghívásának

A koronavírus-járvány miatt fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra, és ezzel együtt az Európai Unió külső határainak következetes megvédésére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Athénban.

Széles terpesz, rock 'n' roll, Pénzügyminiszter úr!

Széles terpesz, rock 'n' roll, Pénzügyminiszter úr!

A Fidesz-kormányok sokadik költségvetését jegyző Varga Mihály pénzügyminiszterről kiderült, hogy nemcsak a számok, de a gitárhúrok finomhangolásához is ért. A HammerWorld rockmagazinnak adott interjújában elismeri, hogy kocsijában csak akkor szól lágyabb muzsika, ha más is ül benne rajta kívül.

Karácsony „támogató empátiával” követi az amerikai BLM-őrületet

Karácsony „támogató empátiával” követi az amerikai BLM-őrületet

A magukat jogvédőknek nevező budapesti antifák azt fejtegetik, hogy a tüntetőknek miért is van joguk kifosztani a boltokat, illetve bántalmazni a védekezni próbáló tulajdonosokat. Ez szerintem közösség elleni izgatás, és remélem, a hatóságok keményen fellépnek ellene! Védjük meg az országunkat, védjük meg hazánkat!

Orbán: nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést

Orbán: nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

Pedofilokat mentegetett a HVG munkatársa

Pedofilokat mentegetett a HVG munkatársa

Hosszú Facebook-posztban emlékszik meg az Alapjogokért Központ arról, hogy a Kaleta-ügyben most oly hangos HVG egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt a Népszabadságban még relativizálni akarta az ehhez hasonlóan gyomorforgató gaztetteket.

Juj, mit mondott Feró?

Juj, mit mondott Feró?

Nagy Ferón gúnyolódik a 444.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére