Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több tonna szemét lebeg a Tiszán

Tóth Dalma

2019.06.04. 18:40

Elképesztő mennyiségű szemét akadt fenn a kiskörei vízlépcsőnél.

Lesújtó látványt nyújt a vízen felgyülemlett sok szemét. Viszont a hulladék nagy része nem hazai eredetű, hanem a határainkról túlról érkezik – írja az I love Tisza-tó. Szerencsére a vízlépcsőnél fennakadt szemetet összeszedik, ezért az nem tud továbbúszni a Tiszán.

A víz alapvetően fát, ágakat, gyékényt, nádat hoz magával, de a műanyag és a nem lebomló termékek megjelenésével nagy mennyiségben a kommunális hulladék is feltűnik. Sajnos Kárpátalján nincs olyan komoly hulladékügyi szabályozás, mint itthon, így sokszor megesik, hogy csak beleöntik a folyóba azt, amire már nincs szükség.

Sajnálatosan a magyar oldalon is történik szemetelés, úgyhogy azt kell mondanunk, hogy ez egy nemzetközi kérdés. A szelektálás során az üvegeken és a flakonokon egyértelműen látszódik, hogy honnan származnak. Amikor elindul az áradás, akkor a kisebb folyók, patakok mentén lerakott hulladékot a fával együtt elsodorja a víz. Amint megszűnik a duzzasztás a tiszalöki vízlépcsőnél, úgy ez a mennyiség szabadon áramlik egészen idáig. Hazánkban egyedül Kiskörénél van olyan lehetőség, hogy a kis és közepes árhullámmal érkező uszadékot nem engedjük tovább, hanem itt tartjuk. Nem szüntetjük meg a duzzasztást, csak részlegesen nyitjuk ki az elzárótáblákat, így a tiszta víz szabadon áramolhat tovább a tábla alatt és a szemét fennmarad a víz felszínén. Az árhullám levonulása után ezeket a táblákat lezárjuk, és amikor megnyugszik a víz, megkezdődhet onnan a szemét eltávolítása

– magyarázta Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke.

Fotó: I love Tisza-tó

Június 16-tól 28-ig tart az első Tisza-tavi PET Kupa, amelynek a célja, hogy a részt vevő csapatok Tiszafüredről indulva a lehető legtöbb szemetet szedjék össze a Tisza-tavon. Az a csapat nyer, amelyik a legnagyobb mennyiségű szemetet szedi össze a Kisköréig tartó versenyen.

A szakemberek már többször meglepődtek azon, hogy az emberek miket dobnak a folyóba.

Nagyon vegyes hulladék érkezik Kiskörére. A kollégáim találtak már autógumin, PET-palackon, flakonokon, strandpapucsokon, gazdátlan csónakokon, stégeken és hordókon kívül többször palackpostát is (olvashatatlan üzenettel), valamint hűtők dobozait is. Nemegyszer fordult már elő az is, hogy ember nagyságú vagy annál is nagyobb tárgyak voltak a szeméthegyben, például: régi, mini lakókocsi is került már elő

mesélte.

Fotó: I love Tisza-tó

A legtöbb szemetet 2010-ben, a nagy árvíz idején szedték össze, akkor nagyjából 62 tonnát fogott meg a vízlépcső. 2018-ban minimális szemét érkezett, de 2017-ben – a több, kisebb árhullám miatt – 28 tonnát gyűjtöttek össze.

A tapasztalatok szerint a turisták is dobálnak el szemetet. Nemcsak nekem, de szerintem nagyon sok ember számára felháborító, amikor egyesek kiviszik magukkal az ételt-italt egy horgászathoz, csónakázáshoz, kiránduláshoz, és a csomagolóanyagot nem a kukába dobják, hanem a természetben hajítják el azokat. Minden kikötőben található szemetes, ezért arra kérek mindenkit, hogy a nyári kirándulása során tegye meg azt a szívességet a Tisza-tónak, hogy vigyáz a tisztaságára!

– hívta fel a figyelmet Fejes Lőrinc.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Bravúros döntetlent ért el a Fradi Barcelonában

Bravúros döntetlent ért el a Fradi Barcelonában

A zöld-fehérek okos, szervezettel játékkal megérdemelten hozták el az egyik pontot az Espanyol otthonából az Európa-liga H csoportjának 1. fordulójában.

Interpol: terroristák is lehetnek a Földközi-tengeren átkelő migránsok között

Interpol: terroristák is lehetnek a Földközi-tengeren átkelő migránsok között

A nyáron és kora ősszel az Interpol koordinálásával több országban végrehajtott tengeri határvédelmi művelet során több mint egy tucat esetben került elő olyan nyom, amely arra utal, hogy külföldi terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren Észak-Afrikából Európába – közölte csütörtökön a nemzetközi rendőri szervezet.

Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

A francia rendőrség felszámolt egy körülbelül ezer főt elszállásoló migránstábort az észak-franciaországi Dunkerque közelében, miután a bíróság úgy határozott, hogy a tábor egészségügyi és biztonsági veszély jelent.

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

A kormánypártok álláspontját Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője ismertette csütörtökön.

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Az első Publik Ligája bajnokát, Szentesi Zöldi Lászlót kérdeztük a győzelem mámorító hatásáról és bajnoki terveiről. Vigyázat, az interjú nyomokban humort és iróniát tartalmaz!

Állati jogok

Állati jogok

Úgy tűnik, őket a világbéke meg a rasszizmus elleni harc izgatja, mert mint tudjuk, minden húsevő (dögevő) egy patriarchata náci.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére