Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több tonna szemét lebeg a Tiszán

Tóth Dalma

2019.06.04. 18:40

Elképesztő mennyiségű szemét akadt fenn a kiskörei vízlépcsőnél.

Lesújtó látványt nyújt a vízen felgyülemlett sok szemét. Viszont a hulladék nagy része nem hazai eredetű, hanem a határainkról túlról érkezik – írja az I love Tisza-tó. Szerencsére a vízlépcsőnél fennakadt szemetet összeszedik, ezért az nem tud továbbúszni a Tiszán.

A víz alapvetően fát, ágakat, gyékényt, nádat hoz magával, de a műanyag és a nem lebomló termékek megjelenésével nagy mennyiségben a kommunális hulladék is feltűnik. Sajnos Kárpátalján nincs olyan komoly hulladékügyi szabályozás, mint itthon, így sokszor megesik, hogy csak beleöntik a folyóba azt, amire már nincs szükség.

Sajnálatosan a magyar oldalon is történik szemetelés, úgyhogy azt kell mondanunk, hogy ez egy nemzetközi kérdés. A szelektálás során az üvegeken és a flakonokon egyértelműen látszódik, hogy honnan származnak. Amikor elindul az áradás, akkor a kisebb folyók, patakok mentén lerakott hulladékot a fával együtt elsodorja a víz. Amint megszűnik a duzzasztás a tiszalöki vízlépcsőnél, úgy ez a mennyiség szabadon áramlik egészen idáig. Hazánkban egyedül Kiskörénél van olyan lehetőség, hogy a kis és közepes árhullámmal érkező uszadékot nem engedjük tovább, hanem itt tartjuk. Nem szüntetjük meg a duzzasztást, csak részlegesen nyitjuk ki az elzárótáblákat, így a tiszta víz szabadon áramolhat tovább a tábla alatt és a szemét fennmarad a víz felszínén. Az árhullám levonulása után ezeket a táblákat lezárjuk, és amikor megnyugszik a víz, megkezdődhet onnan a szemét eltávolítása

– magyarázta Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke.

Fotó: I love Tisza-tó

Június 16-tól 28-ig tart az első Tisza-tavi PET Kupa, amelynek a célja, hogy a részt vevő csapatok Tiszafüredről indulva a lehető legtöbb szemetet szedjék össze a Tisza-tavon. Az a csapat nyer, amelyik a legnagyobb mennyiségű szemetet szedi össze a Kisköréig tartó versenyen.

A szakemberek már többször meglepődtek azon, hogy az emberek miket dobnak a folyóba.

Nagyon vegyes hulladék érkezik Kiskörére. A kollégáim találtak már autógumin, PET-palackon, flakonokon, strandpapucsokon, gazdátlan csónakokon, stégeken és hordókon kívül többször palackpostát is (olvashatatlan üzenettel), valamint hűtők dobozait is. Nemegyszer fordult már elő az is, hogy ember nagyságú vagy annál is nagyobb tárgyak voltak a szeméthegyben, például: régi, mini lakókocsi is került már elő

mesélte.

Fotó: I love Tisza-tó

A legtöbb szemetet 2010-ben, a nagy árvíz idején szedték össze, akkor nagyjából 62 tonnát fogott meg a vízlépcső. 2018-ban minimális szemét érkezett, de 2017-ben – a több, kisebb árhullám miatt – 28 tonnát gyűjtöttek össze.

A tapasztalatok szerint a turisták is dobálnak el szemetet. Nemcsak nekem, de szerintem nagyon sok ember számára felháborító, amikor egyesek kiviszik magukkal az ételt-italt egy horgászathoz, csónakázáshoz, kiránduláshoz, és a csomagolóanyagot nem a kukába dobják, hanem a természetben hajítják el azokat. Minden kikötőben található szemetes, ezért arra kérek mindenkit, hogy a nyári kirándulása során tegye meg azt a szívességet a Tisza-tónak, hogy vigyáz a tisztaságára!

– hívta fel a figyelmet Fejes Lőrinc.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Bakondi: a migrációs útvonalakon pusztít legjobban a járvány

Súlyos járványügyi helyzet alakult ki a migrációban érintett, legnagyobb kibocsátó államokban és a migrációs útvonalakon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György.

Látványosan laposabb a magyar járványgörbe a nyugat-európai gócpontországokénál

Hogy a magyar hatóságok védelmi intézkedései mennyire jól működnek a koronavírus-járvány kirobbanása óta, azt jól mutatja, hogy hazánkban messze nem olyan meredek ívű az úgynevezett járványgörbe, amely az új fertőződések számát mutatja országonként. Olaszországban a járvány első fertőzöttjének diagnosztizálását követő negyedik héten már több mint 4000 fertőzöttnél jártak, míg ez a szám nálunk éppen csak meghaladta a 400-at.

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

Hiába Brüsszel gáncsoskodása, a Huawei továbbra is szállít maszkokat Európába, sőt Magyarországra is

A kínai távközlési vállalat magyarországi kommunikációs vezetője elsőként a 888-nak árulta el, hogy pénteken – a Huawei felajánlásaként – maszkok és orvosi védőfelszerelések érkeznek Budapestre.

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Egy napig tartott az új menetrend a BKV-nál

Karácsony Gergely gyorsan belátta, hogy óriási baklövést követett el a BKV azzal, hogy szombati menetrendet vezetett be a munkanapokon. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán hosszasan érvelt a döntés ellen, de a Fidesz is felszólította Karácsonyt, hogy ne zsúfolja össze az embereket a járatokon. 

Koronavírus: már több mint 30 ezren haltak meg Európában

Csak Európában már több mint 30 ezer ember halálát okozta az új koronavírus-járvány az országok egészségügyi hatóságainak bejelentései szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére