Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tévhitek a klímaváltozásról: Klímaváltozás = világvége?

Békési Marcell

2019.10.19. 17:10

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

Egyre több általános iskolás esik úgynevezett klímagyászba vagy klímadepresszióba. Sok tinédzser és fiatal felnőtt dönt úgy, hogy nem vállal gyereket, hiszen ez már úgyis az emberiség történetének utolsó fejezete. Politikusok beszélnek fordulópontokról, ahol felmelegedés visszafordíthatatlan folyamattá válik – ez a fordulópont egyébként mindig arrább tolódik 10 évvel, mikor az eredeti nem következik be, most épp 2030-tól kell félni –, és egyre több mozgalom válik politikai értelemben agresszívvá. Tagjai pedig őszintén hiszik, hogy a világ kormányai épp a halálba vezetik a bolygót. De mennyire van igazuk?

A kutatók 97 százaléka egyetért vele?

Sokat hangoztatják, hogy amit ők mondanak, az nyers tudomány, hiszen a kutatók 97 százaléka ért egyet vele. De egyáltalán mivel is? Azzal, hogy a világvége eljön? Vagy azzal, hogy a klímaváltozást az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid okozza? Meg egyáltalán milyen kutatók?

A kutatók 97 százaléka valójában sosem mondta, hogy jön az armageddon, de még azt sem, hogy az emberiség okozza a klímaváltozást. A kutatók 97 százaléka abban ért egyet, hogy a klímaváltozás van.

Őket egyébként két csoportba sorolhatjuk: azok, akik szerint az emberiség felelős a folyamat felgyorsulásáért, és azok, akik szerint nem, őket szokták klímaszkeptikusoknak hívni. Előbbiek valóban többen vannak, utóbbiak kevesebben.

De nincs egyetlen olyan csoport sem, amelyik elfogadná, hogy van olyan forgatókönyv, ami lehetetlenné tenné a földi életet, vagy akár az emberi civilizáció működését.

Ezt a világvárást egy harmadik csoport hirdeti, akik viszont nem kutatókból állnak. Ők három másik különböző csoport tagjai: politikusok, politikai aktivisták és sajtómunkások.

Vagyis mind abban érdekeltek, hogy minél nagyobb figyelmet kapjanak. És ez a figyelem természetesen a legkönnyebben úgy kelthető fel, ha az üzenetüket a lehető legjobban felnagyítják. Ez tulajdonképpen politikai „clickbait”.

A klímahisztinek is nevezett jelenséget valójában csak egyetlen komoly kutatás jósolja így a több tízezerből, és az is csak a lehető legszélsőségesebb körülmények mellett, és az elfogadottsága is elenyésző a kutatók körében. Ez a kutatás sem azt mondja, hogy ez be fog következni, hanem azt, hogy ezt egyáltalán lehetséges megcsinálni, ha nagyon-nagyon akarjuk. De pontosan hogyan?

 

A halálos vízpára?

A szén-dioxid nem az egyetlen üvegházhatású gáz, és nem is a legveszélyesebb. A metánról már többen hallottak, azonban ez sem a legveszélyesebb, hiszen korlátozott számban fordul elő a földön. A legveszélyesebb klímagáz nem más, mint a vízpára.

Elméletileg lehetséges az a forgatókönyv, hogy a vízpára létrehoz egy halálos körkörös folyamatot úgy, hogy a légkörbe jutva növeli a hőmérsékletet, emiatt még több vízpára jut a levegőbe, ami további felmelegedéshez vezet, stb. Ahhoz viszont, hogy ez létrejöjjön – ha egyáltalán létrejöhet –, kell egy jóval magasabb alaphőmérséklet. A valódi félelem, és kérdés abból fakad, hogy vajon létre tudjuk-e hozni ezt a alaphőmérsékletet?

Az említett kutatás szerint igen, viszont ahhoz el kell égetnünk minden egyes atomnyi szenet, ami a földkéregben található. Vagyis nem csak az összes erdőt, élőlényt, fosszilis anyagot, de kőzetben megkötött szenet is. Erre pedig, valljuk be, kevés az esély. Tehát amíg nem látjuk, hogy emberek magukat gyújtják fel, addig nincs ok arra, hogy ettől féljünk.

Akkor mennyit fog emelkedni a hőmérséklet?

Azok a klímamodellek viszont, melyeknek működését adatokkal is igazolni lehet, és az elmúlt évtizedben valóban többé-kevésbé előre meg tudták jósolni a folyamatokat, úgy kalkulálnak, hogy még ha semmit nem csinálunk, és ugyanígy élünk tovább, a hőmérséklet akkor is 1,4-5,8 fokkal emelkedik. Az összes ilyen kutatást átlagolva 3 fokkal. De ha esetleg durvábban fogyasztunk, és megduplázzuk a légkörben található szén-dioxidot (aminek legjelentősebb része egyébként nem emberi eredetű), akkor is csak 8 fokkal lesz melegebb.

És bár az előző mondatban szerepel a „csak” szócska – hiszen ez azért jóval távolabb áll a klímaaktivisták által emlegetett világvégétől –, azért ez a szám is elképzelhetetlen változást eredményezne a földi ökoszisztémában, hiszen a legutóbbi jégkorszakban például az átlaghőmérséklet „csak” 5 fokkal volt hidegebb.

Akkor nem kell félni a klímaváltozástól?

De, a klímaváltozás valóban komoly és jelentős dolog, a kutatók többsége szerint az emberiség felelős annak kialakulásában, és valóban drasztikus változásokat hozhat, amennyiben nem állítjuk meg vagy lassítjuk le.

Azonban a folyamat jóval lassabb és kevésbé félelmetes, mint ahogy azt a klímaszervezetek és politikusok hirdetik.

Úgyhogy nem kell vonatok tetejére mászkálni, utakat és reptereket lezárni, cölibátust fogadni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére