Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tévhitek a klímaváltozásról: A Nap a bűnös?

Békési Marcell

2019.10.21. 21:30

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

 

A klímaváltozás nem jobb- vagy baloldali ügy. Új cikksorozatunkban a problémával kapcsolatos legnagyobb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, melyek mindkét oldalon vannak bőven. Első cikkünkben azt a közhelyet jártuk körül, mely szerint a klímaváltozás kiirtja a földi életet és sok ezer fokos vénuszi klímát hoz a bolygóra, emiatt az majd elsivatagosodik.

A klímaaktivisták oldaláról már megvizsgáltunk két közhelyet, ma viszont a klímaszkeptikusok három legütősebb érvét vesszük górcső alá, melyek a kommentekben is gyakran előfordulnak:

  1. A klímaváltozásért nem a megnövekedett szén-dioxid-szint, hanem megnövekedett naptevékenység a felelős.
  2. A klímaváltozásért nem a szén-dioxid, hanem a Föld tengelyének változása a felelős.
  3. A klímaváltozásért ugyan a szén-dioxid a felelős, de nem az emberi, hanem a vulkanikus.

Nézzük, mit mondanak a kutatók!

A naptevékenység

Logikus a következtetés, hogy mivel a Földre érkező szinte összes energia a Napból érkezik, emiatt a hőmérséklet növekedése is a naptevékenységgel áll összefüggésben. Azt szintén tudjuk, hogy naptevékenység ciklikusan változik, így a válasz akár valid is lehetne. Ha egy szobában melegebb van télen, mint előtte, nyilván a radiátor fűt jobban.

Hogyan tudnánk ezt igazolni?

Nagyon egyszerű: folyamatosan mérjük a Napból érkező energia mennyiségét, lehetőleg azelőtt, mielőtt a bolygónkra érkezik, és amennyiben annak növekedése megegyezik a Föld átlaghőmérsékletének növekedésével, úgy az elméletünk is igazolódik.

A probléma az, hogy az 1880-as évek óta képesek vagyunk mérni a Nap energiáját, és 1978 óta ezt az űrből is folyamatosan monitorozzuk, és míg a naptevékenység némi ciklikus változáson kívül nagyjából egyenletes, addig a földi hőmérséklet folyamatosan emelkedik. És mielőtt valaki meghamisított eredményt kiáltana: több különböző ország szondái is ugyanezt mérték – politikai rendszertől és ideológiától függetlenül.

A másik, ennél talán még ütősebb érv, hogy a légkör hőmérséklete nem mindenütt emelkedik, csak az alsó régiókban, pontosan addig, amíg az említett klímagázok a légkörben megtalálhatóak.

A melegedés intenzitása is hasonló: minél nagyobb a területen a szén-dioxid és vízpára koncentrációja, annál jobban emelkedett ott a hőmérséklet, és viszont.

Ha valóban csak a naptevékenység lenne az ok, akkor a légkörnek minden rétege egyenletesen melegedne, nem csak azon rétegei, ahol üvegházhatású gázok találhatóak.

A vulkanikus tevékenység?

A vulkanikus tevékenység – mind a szárazföldi, mind a mélytengeri – valóban rengeteg szén-dioxidot ereget a légkörbe, azonban ez a mennyiség elenyésző ahhoz képest, amit akár a természet, akár csak azon belül az emberiség termel.

Különböző mérések eredményei azt mutatják, hogy az emberiség legalább hatvanszor, legfeljebb kilencvenszer annyi szén-dioxidot termel, mint a világ összes vulkánja egy év alatt.

A másik érv az elmélet ellen, hogy a vulkánok a klímagázok mellett közel arányosan annyi lehűlést elősegítő aeroszolt is a levegőbe juttatnak. Ugyanezeket az eső néhány év alatt kimossa a légkörből, hogyha valóban ilyen komoly lenne a hatásuk, akkor azt másképp is érzékelnénk.

A Föld tengelyének változása

A Föld tengelyének változása valóban komoly hatással van a klímára, és akár ez is lehetne a felmelegedés oka. És a történelem során valóban volt is erre példa.

A valóság azonban az, hogy a klíma meredeken nagyjából a '70-es évek óta melegszik, míg egy-egy ilyen változás több ezer évbe is telhet.

A klímaváltozásért tehát leginkább – más hatások mellett természetesen – az üvegházhatású gázok a felelősek. És ugyan a következmény korántsem annyira gyors és szélsőséges, mint amennyire azt a klímakultisták szeretnék elhitetni az egyre hisztérikusabbá váló tömegnek, ettől függetlenül az emberi felelősség kérdése megkerülhetetlen.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére