Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tévhitek a klímaváltozásról: A Nap a bűnös?

Békési Marcell

2019.10.21. 21:30

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

 

A klímaváltozás nem jobb- vagy baloldali ügy. Új cikksorozatunkban a problémával kapcsolatos legnagyobb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, melyek mindkét oldalon vannak bőven. Első cikkünkben azt a közhelyet jártuk körül, mely szerint a klímaváltozás kiirtja a földi életet és sok ezer fokos vénuszi klímát hoz a bolygóra, emiatt az majd elsivatagosodik.

A klímaaktivisták oldaláról már megvizsgáltunk két közhelyet, ma viszont a klímaszkeptikusok három legütősebb érvét vesszük górcső alá, melyek a kommentekben is gyakran előfordulnak:

  1. A klímaváltozásért nem a megnövekedett szén-dioxid-szint, hanem megnövekedett naptevékenység a felelős.
  2. A klímaváltozásért nem a szén-dioxid, hanem a Föld tengelyének változása a felelős.
  3. A klímaváltozásért ugyan a szén-dioxid a felelős, de nem az emberi, hanem a vulkanikus.

Nézzük, mit mondanak a kutatók!

A naptevékenység

Logikus a következtetés, hogy mivel a Földre érkező szinte összes energia a Napból érkezik, emiatt a hőmérséklet növekedése is a naptevékenységgel áll összefüggésben. Azt szintén tudjuk, hogy naptevékenység ciklikusan változik, így a válasz akár valid is lehetne. Ha egy szobában melegebb van télen, mint előtte, nyilván a radiátor fűt jobban.

Hogyan tudnánk ezt igazolni?

Nagyon egyszerű: folyamatosan mérjük a Napból érkező energia mennyiségét, lehetőleg azelőtt, mielőtt a bolygónkra érkezik, és amennyiben annak növekedése megegyezik a Föld átlaghőmérsékletének növekedésével, úgy az elméletünk is igazolódik.

A probléma az, hogy az 1880-as évek óta képesek vagyunk mérni a Nap energiáját, és 1978 óta ezt az űrből is folyamatosan monitorozzuk, és míg a naptevékenység némi ciklikus változáson kívül nagyjából egyenletes, addig a földi hőmérséklet folyamatosan emelkedik. És mielőtt valaki meghamisított eredményt kiáltana: több különböző ország szondái is ugyanezt mérték – politikai rendszertől és ideológiától függetlenül.

A másik, ennél talán még ütősebb érv, hogy a légkör hőmérséklete nem mindenütt emelkedik, csak az alsó régiókban, pontosan addig, amíg az említett klímagázok a légkörben megtalálhatóak.

A melegedés intenzitása is hasonló: minél nagyobb a területen a szén-dioxid és vízpára koncentrációja, annál jobban emelkedett ott a hőmérséklet, és viszont.

Ha valóban csak a naptevékenység lenne az ok, akkor a légkörnek minden rétege egyenletesen melegedne, nem csak azon rétegei, ahol üvegházhatású gázok találhatóak.

A vulkanikus tevékenység?

A vulkanikus tevékenység – mind a szárazföldi, mind a mélytengeri – valóban rengeteg szén-dioxidot ereget a légkörbe, azonban ez a mennyiség elenyésző ahhoz képest, amit akár a természet, akár csak azon belül az emberiség termel.

Különböző mérések eredményei azt mutatják, hogy az emberiség legalább hatvanszor, legfeljebb kilencvenszer annyi szén-dioxidot termel, mint a világ összes vulkánja egy év alatt.

A másik érv az elmélet ellen, hogy a vulkánok a klímagázok mellett közel arányosan annyi lehűlést elősegítő aeroszolt is a levegőbe juttatnak. Ugyanezeket az eső néhány év alatt kimossa a légkörből, hogyha valóban ilyen komoly lenne a hatásuk, akkor azt másképp is érzékelnénk.

A Föld tengelyének változása

A Föld tengelyének változása valóban komoly hatással van a klímára, és akár ez is lehetne a felmelegedés oka. És a történelem során valóban volt is erre példa.

A valóság azonban az, hogy a klíma meredeken nagyjából a '70-es évek óta melegszik, míg egy-egy ilyen változás több ezer évbe is telhet.

A klímaváltozásért tehát leginkább – más hatások mellett természetesen – az üvegházhatású gázok a felelősek. És ugyan a következmény korántsem annyira gyors és szélsőséges, mint amennyire azt a klímakultisták szeretnék elhitetni az egyre hisztérikusabbá váló tömegnek, ettől függetlenül az emberi felelősség kérdése megkerülhetetlen.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
...És fellobbannak az összetartozás őrtüzei!

...És fellobbannak az összetartozás őrtüzei!

Mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, tüzet gyújtanak Trianon emlékére június 4-én este.

Trianon nekem: bizonyíték, hogy ennyit érünk

1920-ban beáraztak minket, igazuk volt. Véleménycikk.

889
Százan táncoltak Trianonért

Százan táncoltak Trianonért

„Táncszáz” volt a Hősök terén az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján 2020. június 4-én. A megemlékezést a Magyar Teátrumi Társaság szervezte, amelyen száz táncos közös, élőzenével kísért néptánc előadása emlékeztet a trianoni diktátumra annak száz évvel ezelőtti aláírása órájában és percében. Nézzegesen képeket!

Schmidt Mária: Belőlünk a szabadság és a függetlenség hozza ki a legjobbat

Schmidt Mária: Belőlünk a szabadság és a függetlenség hozza ki a legjobbat

Kipécéztek minket a bűnbak szerepére, és megalázták a magyar nemzetet, ez sokkal mélyebb sebeket ejtett, és sokkal nehezebb – talán lehetetlen is – túllépni rajta, mint bármilyen gazdasági káron – mondta Schmidt Mária az Origónak a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján.

A Csernobil kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémia televíziós díjaira

A Csernobil kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémia televíziós díjaira

Csernobil című minisorozat kapta a legtöbb, 14 jelölést a televíziós és televíziós szakmai BAFTA-díjakra – jelentette be csütörtökön a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA).

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére