Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rókanásztól hangosak az erdők

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.12. 15:30

Ezekben a hetekben tetőzik a rókák násza, ügyeljünk rájuk!

A rókák december végétől februárig szerelmesek igazán: a szaporodási időszakuk január második felétől február elejéig tetőzik. Ilyenkor a szerelemtől túlfűtve furcsán viselkedhetnek, felbátorodhatnak és a lakott területekre is bemerészkednek, az úttestek mentén még gyakrabban feltűnhetnek, baleseteket okozva.

A rókanász során a nőstényrókák a faroktövükön lévő ibolyamirigyből illatoznak a hímrókáknak, ezzel csalogatva őket közel magukhoz, jelezve: készen állnak a szerelemre. Ha alkonyat után sétálnánk erdős területeken, hallhatjuk is őket: jellegzetes paukolásuk visszhangzik a fák között.

A rókákkal kapcsolatos egyik bölcsesség, hogy a farkuk lompossága jelzi egészségügyi állapotukat. Ha kopott farkú rókát látunk, az valószínűleg valamilyen betegséget terjeszt. Régebben komolyabb veszélyt jelentettek a veszettség terjesztése miatt, de az utóbbi években csalifalatokkal immunizálták a rókákat a vírus ellen. Terjesztenek viszont az emberre is komoly veszélyt jelentő parazitákat, ami az ürülékükkel terjed. Így a földről felszedett bogyós gyümölcsök mosatlan fogyasztása – a rókanász időszaka után – több hetes kórházi tartózkodással és akár halállal is járhat – hívta fel a figyelmet a veszélyre a Soproni Egyetem docense.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére