Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyorsabban kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, különben óriási lesz a kár

MTI

2021.01.22. 07:37

Százhúsz ország több mint háromezer tudósa jelentetett meg pénteken egy figyelmeztetést, miszerint az emberiségnek sürgősen alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, a Föld felmelegedéséhez, különben óriási kár éri az embereket – főleg a szegényeket – és a természetet.

A szerzők kiszámolták, hogy a koronavírus-járvány miatt, párhuzamosan azzal, hogy a kormányok óriási összegekkel a gazdaságokat szeretnék életben tartani, illetve újjáéleszteni, globálisan csökkent a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra költött pénz.

„Hacsak nem gyorsítjuk fel az alkalmazkodást, egyre nagyobb lesz a szegénység, a vízhiány, a mezőgazdasági károk és a migráció további erősödése, óriási emberveszteséggel” – írták a tudósok 120 ország képviseletében a jövő heti nemzetközi csúcstalálkozó előtt, amelynek témája a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lesz.

Az egyre súlyosabb áradások és aszályok 2050-re a globális élelmiszer-termelést akár 30 százalékkal is visszavethetik, az emelkedő tengerszint és a heves viharok pedig elpusztíthatnak jelentős méretű lakott területeket, és arra kényszeríthetnek több száz millió embert, aki a partokon él, hogy elhagyja otthonát. Ennek elkerülése érdekében új és nagyobb erőfeszítésekre, köztük az oktatás színvonalának növelésére van szükség – írták.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás ellen nincs vakcina” – jelentette ki Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, a csúcstalálkozót szervező Globális Központ az Alkalmazkodásért (GCA) szervezet elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére