Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elképesztő mértékben pusztítjuk az amazonasi esőerdőt

Tóth Dalma

2019.05.28. 15:45

Húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége tavaly augusztus óta. Ha így folytatjuk, az Amazonas esőerdő több mint fele száraz szavannává válhat.

A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy a térségben 2169 négyzetkilométer területű erdő tűnt el augusztustól áprilisig – jelentette be hétfőn a brazíliai Belémben lévő Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazonia – Az Amazonas térsége embereinek és környezetének intézete).

Ez 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor 1807 négyzetkilométer volt a veszteség.

Fotó: AFP

Az elemzők az esőerdők területcsökkenését nagyobbrészt a szabadjára engedett fakivágással és termőföld-kialakítással magyarázzák, előfordul, hogy az irtás védett területen és őslakosok rezervátumaiban folyik.

Az Amazonas őserdő jelenleg közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan kezdve pusztulása visszafordíthatatlanná válik. Thomas Lovejoy és Carlos Nobre a Science Advances tudományos szakfolyóiratban tavaly ősszel közölt tanulmányukban megállapították, hogy ha az Amazonas esőerdő elveszíti az eredeti kiterjedésének a 20 százalékát, akkor visszafordíthatatlan károsodás keletkezik az ökoszisztémában. Ez azt jelenti, hogy összeomlik az a vízciklus-rendszer, mely élteti és zölden tartja az esőerdőt. Ha ez bekövetkezik, akkor az Amazonas esőerdő több mint fele száraz szavannává válhat. Mivel az elmúlt 50 évben az erdő növényvilágának már a 17 százalékát kiirtottuk, ezért nem járunk messze a bűvös 20 százaléktól.

Az 1990-ben létrehozott Imazon az Amazonas esőerdőinek megóvására jött létre. Szakemberei rendszeresen készítenek jelentéseket a térség környezetének állapotáról, a szervezet eddig nagy hatással volt a dél-amerikai állam környezetvédelmi politikájára. Algoritmust fejlesztettek az erdőirtás valós idejű megfigyelésére és Google Earthszel együttműködve létrehoztak olyan eszközt, amellyel az interneten is nyomon követhető az erdőirtás az Amazonas térségében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére