Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A futók elbúcsúzhatnak a mûanyag vizesüvegektõl

Tóth Dalma

2018.09.13. 13:41

Egyre nagyobb problémát jelent a mûanyag, egy futóversenyen pedig rengeteg mûanyag hulladék keletkezik, azonban ennek lassan vége lehet.

A futás egyre népszerűbb sport, itthon is egyre-másra rendezik a futóversenyeket. Múlt héten került sor a Wizz Air Budapest félmaratonra is, melyen több mint 15 ezer versenyző vett részt. Ha azt feltételezzük, hogy minden egyes versenyző megivott egy üveg vizet, képzeljük el, mennyi műanyag palack gyűlhetett össze, és ez mennyi szemetet jelent.

A londoni félmaraton rendezőinek a szeme előtt is pont ez a kép jelent meg, ezért döntöttek úgy, hogy az esemény teljesen mentes lesz az egyszer használatos műanyagoktól. A versenyzők tengeri moszatból készült membrántasakokból ihatnak majd. Ez azt jelenti, hogy nem kapnak majd műanyag üvegeket, amiket újratölthetnének. Ezzel a módszerrel a műanyag káros hatásait próbálják kiküszöbölni. A szuper ötletet egyébként majd több londoni futóversenyen is bevetik.

A futók többsége rendszeresen dob egy posztot a Facebookra vagy az Instára amikor futni megy, így mindenki tudhatja, ők mennyire egészségesen élnek, de most végre az Iphone-használó, zenehallgatós, pulzusmérős, kilométer-számlálós, Nike futócipős "sportemberek" is hozzájárulhatnak a műanyag hulladék csökkentéséhez.

A világon minden egyes percben egymillió műanyag üveget adnak el. Többségük a szemétdombon vagy az óceánban végzi. A számítások alapján emiatt 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére