Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenki ettõl fog szenvedni a napokban!

Popovics Eszter

2017.03.27. 17:12

Az óraátállítás a szervezetünket is megviseli.

Vasárnap elvesztettünk egy órát az életünkből, és ezt sajnos a szervezetünk is megérzi. Az emberi szervezet mindennapi működését, vagyis a cirkadián ritmust az agyunk hipotalamuszi része szabályozza. Ha a szokásos ritmusunk felborul – legyen az a rendszertelen munkavégzéstől, a stressztől vagy az óraátállítástól –, akkor az a hormonháztartásunkat is befolyásolhatja, így számos élettani folyamatunkban változást tapasztalhatnunk.

A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újra kezdődnek.

Az óraátállítás képes felborítani a ritmusunkat, habár ez szerencsére nem okoz tartós egészségkárosodást. Egy általunk is megkérdezett doktornő szerint egy átlagos ember szervezete 2-5 nap alatt képes alkalmazkodni az óraátállítás jelentette változáshoz. Azonban nem kell megijednie annak sem, akinek a szervezete lassabban reagál, egy, másfél hétig teljesen normális, ha a következő tüneteink vannak: kábaság, fáradékonyság, csökkenő terhelhetőség (mind mentálisan, mind fizikálisan), alvászavar, ingerültség, emésztési problémák, étvágytalanság, depresszió. Az óraátállítás különböző szívbántalmakat is okozhat, így azonnal forduljunk szakemberhez, ha légszomjat, szorító mellkasi fájdalmat; váll-, kar-, hátfájdalmat tapasztalunk!

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen az átállás?

Igyunk sok folyadékot, főként gyógyteákat

Az orbáncfűből, citromfűből és levendulából készített gyógytea még a legstresszesebb időszakon is átsegít. A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű a legerősebb természetes depressziócsökkentő, a levendula pedig csak fokozza a keverék idegnyugtató hatását.

Próbáljunk meg minél több vitamint bevinni a szervezetünkbe

Itt a tavasz, egyre több helyen lehet már friss, magyar zöldségeket és gyümölcsöket találni, amelyek jó vitamin- és rostforrások.

Hagyjuk ki a sziesztát

Mondjunk le a délutáni alvásról, még akkor is, ha fáradtak vagyunk. Próbáljunk ébren maradni, így a szervezetünk belső órája könnyebben átáll majd, és éjszaka is jobban fogunk aludni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére