Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A mémed a lényeg - memetika kezdõknek

888.hu

2015.09.20. 07:00

A csapból is mémek folynak, a mémek mögött viszont egy egész elmélet-rendszer, a memetika áll. Mindenki tudja, mi az a mém. Vagy mégsem?
Szabadítsuk rá Darwint a kultúrára!

Az evolúciós elméletet már jól ismerjük: a természetben véletlenszerűen létrejöttek különböző variációk (a tankönyvi példa a madarak csőre), ezek közül a legalkalmazkodóbbak túléltek, a gyengébbek kiszelektálódtak, és így a túléléshez előnyös tulajdonságok öröklődtek tovább. De mi történik akkor, ha a darwini evolúció-elmélet nem csak a biológiára érvényes, hanem a kultúrára is rászabadítjuk?

Richard Dawkins volt az első, aki eljátszott a gondolattal, amikor 1976-ban megírta Az önző gén című könyvet. A könyv címének megfelelően alapvetően a gének szerepével foglalkozik: eszerint nem egy faj vagy egy egyed küzd a túlélésért, hanem egy még kisebb egység, a gén.

Dawkins elméletében az ember csak egy túlélőgép (tegyük hozzá: a legfejlettebb), amit a gének építettek, és az egész viselkedésünk úgy van beprogramozva, hogy az önző gének túlélését segítse. Dawkins csak az utolsó fejezetben veti fel, hogy nem csak a gének képesek önmaguk másolására, és itt vezeti be a mém fogalmát.

Vigyázat, fertőzésveszély

A memetika lényege tehát egy mondatban: evolúciós magyarázatot keresni az emberi kultúrára. Eszerint a mém ugyanaz a kultúrában, mint a gén a biológiában. De akkor egész pontosan mi is az a mém?

Bármi lehet mém, egy gondolat, egy dallam, egy divatirányzat vagy egy reklám – bármi, ami utánzással másolható, így vírusszerűen képes terjedni egyik agyból a másikba. Az elmélet kritikusai gyakran kérik számon a mémek definícióját, azonosíthatóságát. Úgy tűnik a mém is olyan, mint a pornó: nem lehet definiálni, de mindenki felismeri, ha látja.

Ha működtetjük az analógiát, a mémek is pontosan ugyanolyan önzőek, mint a gének; csak a saját túlélésük érdekli őket. A legelterjedtebb mémek nem feltétlenül a legjobbak, hanem a memetikai szempontból legsikeresebbek.

Milyen a sikeres mém? Könnyű megérteni, jól megjegyezhető és átadható. A sikeresség másik kulcsa a csoportba rendeződés: ha több mém összeáll egy mémkomplexummá, akkor egymást kölcsönösen segítve hatékonyabban tudnak terjedni, kiszorítva ezzel más mémeket.

A mémek ugyanis erősen versengenek egymással. A befogadásra képes emberi agyak száma meg sem közelíti a mémekét, ezért a mémek különböző trükköket, fertőzési stratégiákat dolgoztak ki.

Mémes trükkök, trükkös mémek
A mémek nemcsak a fertőzésnél versenyeznek, a bentmaradásért is meg kell küzdeniük. Ehhez az egyik jó módszer az ismétlés, ha újra és újra szembejön egy mém, nehezebben felejted el. Az egyszerűség és a csoportba rendeződés mellett az is jó stratégia, ha összedolgoznak az érzelmekkel: a vallások például hatékonyan használják a halálfélelmet a mémhűség fenntartására.
 
Vannak egészen trükkös mémek, mint például az öngyilkosság mémje, ami egy úgynevezett autotoxikus mém, célja a befogadó elme elpusztítása. De izgalmas példa a cölibátus mémje, ahol a mémek erősebbnek bizonyultak a géneknél. 1-0 oda! Ismerünk vakcinaként működő immunomémeket is, melyek megakadályozzák, hogy más mémekkel megfertőződjünk, mint például a szkepticizmus vagy a tolerancia.
 
A mémek mindenhonnan támadnak, még a legváratlanabb helyekről is. Vigyázz: épp most lettél kitéve a mémekről szóló mém, egy metamém-fertőzés veszélyének!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére