Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A préripockok az empatikus szex mesterei

Nagy Gábor

2016.01.22. 16:10

És ezt tudományosan is állíthatjuk.
Igazán jótét lelkek ezek a préripockok...

Ha egy boldog pocok és egy szomorú pocok találkozik, és ha még egymás buráját is csípik, akkor bizony megvigasztalhatják egymást. Szóval ugyanolyan jó fejek, mint a csimpánz vagy az ember. Igaz, ami nálunk az ölelés és a csók, az a pockoknál a vakargatás.

Az Emory Egyetem Yerkes nemzeti parki főemlőskutató központjában dolgozó kutatók felfedezték, hogy a viselkedéstudományi laborokban igen sűrűn látott vendég, a Microtus ochrogaster, azaz a préripocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társaik stresszt élnek át. Az amerikai tudósok felfedezésüket a Science című tudomány lapban ismertettek.

A felfedezés jelentősége az, hogy segíthet megérteni és kezelni azokat a pszichiátriai zavarokat (autizmus spektrumzavar és skizofrénia), amelyek mások érzéseinek felismerésével és az ezekre adott válasszal kapcsolatos.

A tanulmány két szerzője, Larry Young és James Bukett bizonyította, hogy a préripocok agyában az emberek közötti kötődés kialakulásában szerepet játszó oxitocin (szeretethormon) választódik ki. Ezzel magyarázható a vigasztaló magatartás.

Frans de Waal szerint – aki a tudományos cikk társszerzője és ő mutatta ki először a vigasztaló magatartást a csimpánzokon még 1979-ben – elmondta, hogy a friss pocokkutatás azt a feltételezést támasztja alá, hogy vigasztaló válaszviselkedés összefüggésben van az empátiával:

A tudósok vonakodva tulajdonítanak empátiát az állatoknak, gyakrabban látják viselkedésük okai között az önzést. Ez azonban nem magyarázza a vigasztaló magatartást"

– magyarázta a tudós.

A préripockok egyébként arról is híresek, hogy életük végéig monogám párkapcsolatban élnek, és közösen foglalkoznak a kicsinyeikkel.

Párkapcsolati tréning pocok módra

Lowell Getz pocokkutató már régebben megfigyelte, hogy a préripocok lány rengeteg szimatolás után választ magának férjet, amelynek illatanyaga (feromonja) napokon belül kiváltja nála a tüzelést. A pockok 30-48 óra alatt akár 50-szer is párosodhatnak, a hosszú és gyümölcsöző szerelemnek köszönhetően pedig egy életen át tartó hűség alakul ki közöttük. Ezután hiába jönnek más fiú pockok, hogy elcsábítsák az "asszonyt", ugyanis szinte soha sincsen esélyük. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ha az egyik fél elpusztul, az özvegye inkább marad egyedül, semmint hogy új párt válasszon.

Éljenek a préripockok sokáig, mert szükség mindig van a jófej állatokra!

(The Independent, Yerkes National Primate Research Center, National Geographic, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére