Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarok nem szeretik az Airbnb-t

888.hu

2016.04.12. 16:58

Megjelennek az idegenek a társasházban, és a lakók semmit sem tehetnek.

Egyre több társasházi lakó panaszkodik az ún. lakáshotelek külföldi vendégeire. Az Airbnb-nek köszönhetően egyre többen adják ki lakásukat szállodaként, alakítják át átmeneti szálláshellyé, ahol hátizsákos turisták, vagy utazók húzzák meg magukat, búsás összeget fizetve a tulajnak.  A hazánkba érkező külföldiek azonban nem mindig tartják be a közösségi együttélés szabályait, ami gyakran túllépi a házban élők tűrőképességének határait.

A Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke) átfogó jogalkotást szorgalmaz a kérdésben, hiszen azt tapasztalják, hogy megnőtt az egyesülethez forduló panaszosok száma az utóbbi időben. Az illegálisan magánlakásokat szállodaként reklámozó tulajok semmilyen szállásadáshoz köthető szabálynak nem felelnek meg.

Panaszkodnak a lakók 

Az elsősorban fiatalokból álló lakáshotel-felhasználók nem veszik figyelembe az alapvető együttélési szabályokat. Sajnos nem egyedi példa, hogy a szórakozásból „hazaérkezők” kárt okoznak az ingatlan bizonyos részein. Mielőtt a kár megfizetésére kötelezhetnék őket, már úton vannak hazafelé, azaz mentesülnek a kártérítés alól. Ilyen esetekben a lakóközösségre hárul a helyreállítás költsége.

  1. Elsősorban a megengedettnél hangosabb zajokra panaszkodnak a lakók
  2. De gyakori, hogy zárat kell cserélni a bejárati kapunk
  3. Tönkre teszik a liftet, szemetelnek, vagy a lépcsőházat rongálják meg
  4. Az időszakos vendégek miatt plusz költségért takaríttatni a házban, mert a részeg külföldiek az udvarra hánynak, vagy szétszórják a cigarettacsikkeket
  5. Gyakran keltik fel éjjel az ott élőket, mert részegen elfelejtik, melyik lakásba kell bejutniuk és hagyják egész éjszakára égve a világítást. 
Ellenőrizhetetlen vendégek
Újabban megjelent a félelem is, mint panasz ok a lakók között. Az Európában fokozódó migránshelyzet, valamint a brüsszeli és párizsi merényletek óta a lakók egyre több helyen félnek az ellenőrzés nélkül érkező vadidegenektől.
 
Az airbnb-ző tulajdonosok ugyanis nem biztosítják a kötelező vendégregisztrációt, az internetes foglalásnál sem feltétlenül ellenőrizhető a személyazonosság. Ezen felül a rövidtávú bérlővel érkező egyéb személyek semmilyen regisztráción sem esnek át – magyarázta a szakember.
 
Szigorításra van szükség

A MaKKE úgy véli, hogy a hazánkban növekvő vendég- és idegenforgalom kedvező gazdasági hatással van, ezért nem eltörölni, hanem szigorítani kellene a szabályozásán. Például előírni, hogy kötelező legyen a lakóközösség értesítése az érkezőkről.

Sok helyen pattanásig feszült a helyzet, van ahol őrök és portaszolgálat felállítását tervezik a tulajdonosok.

A sharing economy nem új jelenség Magyarországon sem. Egy régi, a közösségekre épülő gazdasági forma XXI. századi újjáéledése, amely az internet széleskörű használatával vált elérhetővé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére