Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ennyin múlt, hogy nem maradtunk áram nélkül

888.hu

2015.12.20. 18:02

Mennyin? Annyin, hogy van atomreaktorunk.

Évek óta hallgatjuk, hogy mennyivel jobb lenne minden, ha CSAK zöld energiát használnánk. Ha a tényektől eltekintünk, és minden áron ragaszkodunk egy ideális célhoz, akkor valóban elmondhatjuk, hogy fölöslegesen épül meg Paks 2. De így elég, hogy az időjárás ellenünk forduljon, és máris gondban leszünk.

Vegyük csak az utóbbi pár napot. Természetesen napfényt keveset láthattunk, így a naperőművek sem adtak túl sok energiát az áramtermeléshez. Ez persze télen nem egy meglepő dolog: hideg van, a nap sem süt.

Egy naperőmű decemberben 1/6-nyi áramot termel mint júniusban.

Az igazság, hogy az elmúlt napokban  a szél is olyan gyenge volt, hogy nagyjából a szélenergiát is kizárhatnánk az energiatermelésből.

Nem mindegy?

Advent időszakában a legtöbben úgyis a négy gyertya világa köré gyűlnek, így azt is gondolhatnánk, hogy mindegy. De nem. Ugyanis nem ez volt az első ilyen időszak a télen. Aszódi Attila, Paks 2 kormánybiztosa már hetekkel ezelőtt írt blogján egy hasonló időszakról, amikor mind a szél-, se napenergia termeléséhez kedvezőtlen volt az időjárás. A következményekről ő maga beszélt a 888.hu megkeresésére.

Ha csak mondjuk nap, és szélerőművek lennének az országban, akkor ebben a pár napban gyakorlatilag egyáltalán nem lett volna villany."

Ami pedig azt jelenti, hogy sem a közlekedés, sem az ipar számára nem tudtak volna áramot biztosítani. Sőt, sok helyen a fűtést és meleg vizet is nélkülözhették volna, ugyanis a modern gázkazánok is árammal működnek.

A britek már megszívták

Gyakran hozzák fel példának az Egyesült Királyságot, hogy bezzeg ott mennyivel több az zöld energia-felhasználás. Azonban ennek is azért meg van a maga hátránya. Például, hogy néhány héttel ezelőtt Nagy-Britanniában is hasonló időjárási viszonyok köszöntöttek be, aminek hatására a nagykereskedelmi piacon az addigi 60 fontról 2400 fontra ment fel egy megawatt energia óránkénti ára, olyan mértékű volt az áramhiány.

Az, amit a briteknél láttunk november 4-én, az a tartalékok veszélyes lecsökkenése miatt következett be. És mivel elfogytak a tartalékok, a rendszerirányító kénytelen volt bizonyos fogyasztókat kivenni a hálózatból, kénytelenek voltak korlátozni az áramellátást."

A kormánybiztos szerint mivel a villamos energia csak korlátozott mértékben tárolható, felelőtlenség lenne ingadozó, időjárásfüggő termelőkre alapozni egy ország áramellátását – a fenti példák is mutatják nem feltétlenül akkor állnak rendelkezésre, amikor épp szükség lenne rájuk.

Ha tehát egy ország áramellátásának nagy részét zöld energiával szeretnék megoldani, akkor nagyon nagy kapacitású energiatárolókra lenne szükség, vagy, ahogy a kormánybiztos fogalmaz,

óriási nagy áringadozások lennének."

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Három hajózási szabályt is megszeghetett a Viking kapitánya

Három hajózási szabályt is megszeghetett a Viking kapitánya

A május 29-i budapesti hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek arról árulkodnak, hogy nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya.

Hatalmas a sivalkodás Trump karcos tweetje miatt

Hatalmas a sivalkodás Trump karcos tweetje miatt

A bevándorláspárti demokraták visszatértek az ősi stratégiájukhoz: rasszizmussal vádolják Trumpot.

Tuti negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott

A spanyolokat is letudta Märcz Tamás együttese.

Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Egy tucat migránst fogtak Szegeden

Sűrű két nap áll a magyar rendőrök mögött.

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Márki-Zay könyve még az ellenzékiek szerint is gyenge, ráadásul ő maga is egyre kevésbé vállalja fel

Az utóbbi időszak botrányai miatt egyre kínosabbá vált a vásárhelyi polgármester számára a Szeretemország. Ezt jelzi, hogy ő maga és hívei is immár Kálmán Olga-könyvként emlegetik a páros beszélgetőkötetet, a tartalom kapcsán pedig Márki-Zay elkezdett Kálmán Olgára mutogatni – olvasható a promenad.hu elemzésében.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére