Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hosszú hétvége legszomorúbb híre

Horváth József György

2016.05.15. 10:08

Környezetvédõk szerint év végéig kihalhat a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin, amelybõl ma már csupán mintegy 60 egyed él a Kalifornia-öböl északi részén decemberben végzett számlálás szerint.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlege pénteken közölte, hogy 1997 óta a delfin populáció 92 százalékkal csökkent. A világ legkisebb - mintegy 1,5 méter hosszú - cetfaja a Kaliforniai-öböl legészakibb részén, Nyugat-Mexikó part menti lagúnáiban él.

A vaquiták megmentését célzó nemzetközi bizottság szakemberei csónakokkal járták be a térséget és szonárokkal próbáltak a delfinek nyomára bukkanni. A 2014-es előző állatszámláláskor kevesebb mint 100 kaliforniai disznódelfint észleltek.

Szemünk láttára tűnik el ez az őshonos faj"

- hangoztatta Lorenzo Rojas-Bracho, a bizottság elnöke, a felmérés egyik vezető tudósa.

A vaquitákat elsősorban a térségbeli eresztőhálós halászás fenyegeti. Orvhalászok a totoaba nevű, szintén kihalás szélén álló halakat akarják így kifogni, amelyek úszóhólyagja keresett cikk a kínai feketepiacon.

A legutóbbi felmérés elkészítése óta három elpusztult kaliforniai disznódelfint találtak három hét alatt márciusban.

Három elpusztult vaquita három hét alatt heti egy elpusztult vaquitát jelent. Ha megnézzük a kaliforniai disznódelfinek pusztulásának ütemtét nagyon valószínű, hogy kevesebb mint 30 vaquita él ma. Ha ilyen mértékben veszítjük el az állatot, a vaquita decemberre teljesen kihalhat"

- hangoztatta Oona Layolle, a Sea Shepherd környezetvédő hajó kapitánya.

 

A WWF mexikói szárnyának illetékese, Omar Vidal is osztja ezt a véleményt, ám annak a reményének adott hangot, hogy még megmenthetők a vaquiták.

A mexikói, az amerikai és a kínai kormánynak azonnali és összehangolt lépéseket kell tennie a totoaba illegális halászata, kereskedelme és fogyasztása ellen. Ha a kaliforniai disznódelfin kipusztul az a három állam közös felelőssége lesz"

- hangsúlyozta.

(MTI, Sea Shepherd)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére