Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kampányüzem a baloldalon: szerintük Európa szegényháza vagyunk

Horváth K. József

2022.01.24. 16:00

Az embernek az az érzése, hogy az ATV meghívott vendégei is kampányüzemmódba kapcsoltak, s ott igyekeznek hergelni a kormány ellen, ahol csak tudnak. Szombaton például a szegénységgel tették ezt. Közel tíz percen keresztül ugyanis – amíg a témáról beszéltek – az volt kiírva a képernyőre a témát kiemelő feliratként, hogy „Európa szegényháza.” Értsd: Magyarország Európa szegényháza.

A meghívottak bicskanyitogató adatokat idéztek úgy, hogy azok forrását nem jelölték meg, s még véletlenül sem említették azokat a tényeket, amelyek a kormány elmúlt négy ciklusos erőfeszítéseit leírják, radikálisan csökkentve a társadalmi szegénységet és amely társadalmi probléma gödrét éppen Gyurcsányék ásták meg. S ha rajtuk múlt volna, akkor a mögöttünk hagyott 12 évben se léptünk volna ezen a téren egy tapodtat se előre, legfeljebb hátra.

Itt van például Závecz Tibor, aki ugye közvélemény-kutatási szakember, naponta a számok bűvöletében él. A Civil a pályán adásában mégsem volt képes, hogy legalább egy forrást jelöljön meg arra, honnan veszi, hogy 2,5-2,8 millió szegény él Magyarországon. Az ugyanis nem ellenőrizhető forrás, hogy szociológiai elemzésekben erről lehet olvasni. Ez a hergelők technikája. Úgy tesznek, mintha tényekről beszélnének, miközben nem a társadalmi probléma javításának módjára igyekeznek rávilágítani, hanem a kormányt vádolják ellenőrizhetetlen számokkal, hogy minél többen képedjenek el a kabinet szegényekkel kapcsolatos közömbösségén.

A másik „szakértő” Szakonyi Péter volt, aki gazdasági újságíró létére, szintén minden forrás megjelölés nélkül ki merte jelenteni, hogy „Másfél millió ember él a nyomorszinten. Nem szegény. Nyomorszinten. Nincs mit ennie, nincs mivel tüzelnie.” Majd a gyermekszegénységről delirálva még saját magának is ellentmondott, amikor kijelentette „több százezer olyan gyerek él az országban, aki naponta nem kap meleg ételt.” Aztán – megcáfolva önmagát hozzátette – csak az iskolában, ha kap. Remélem, hogy kap.”

Nem, kedves Péter! Te nagyon jól tudod, biztosan kapnak az iskolában a gyerekek meleg ételt. Gazdasági újságíróként neked kötelességed tisztában lenni azzal, hogy míg a baloldal összesen 31 milliárd forintot szánt az iskolai étkeztetésre, Orbánék már 87 milliárdot. És azt is tudod, hogy a baloldal csak beszélni szokott a gyerekéhezés megszüntetéséről, de lépni ebben sem léptek. S ugyancsak ez a kormány vezette be az ingyenes szociális gyerekétkezést az őszi, tavaszi és téli iskolai szünetekben is.

Závecz Tibornak pedig az Eurostat kimutatásaiból idézek. Nyilván a számok embere is tudja, hogy ma több mint 1,3 millió emberrel kevesebben vannak kitéve a szegénység kockázatának Magyarországon, mint voltak 2010 előtt. Az elmúlt tíz évben pedig a mélyszegénységben élők száma 400 ezerről 100 ezer alá, vagyis egynegyedére csökkent. Ha ezt összevetem azzal, hogy közel egymillió emberrel több dolgozik, akkor láthatóan a két szám változása között az összefüggés.

Ha pedig a hétköznapi dolgokra bontjuk a számokat megnézhetjük, hogy mennyi embernek van tartaléka váratlan kiadásra. Ha például elromlik a mosógép vagy a hűtőgép, s legalább százezer forint értékű hirtelen kiadást kell a családnak kifizetni. 2010-ben a magyar emberek közül 74 százalék, 7,2 millió azt mondta, hogy nincs erre tartaléka. Most ezeknek az embereknek a száma 3,4 millióra csökkent. Vagy ha azt nézzük, hogy mennyien tudnak elmenni legalább egy hétre nyaralni, ugyancsak az Eurostat kimutatása szerint mostmár 2,5 millió emberrel többen.

Európa szegényháza lennénk, miközben egymást érik a bér- és nyugdíjemelések, a családtámogatások különböző formái, hogy az adókedvezményekről ne is beszéljünk?

Nem hinném. Aki ezt mondja, az félrevezeti az emberereket, rosszat akar a magyaroknak. Viszont ha visszajönnek Gyurcsányék, akkor garantáltan azok leszünk. Ezt kell megakadályozni április 3-án.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére