Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Mihály: A kormány a következő évet is a gazdaság újraindításának szenteli

888.hu

2021.11.05. 08:40

Az idei év mellett 2022-t is a gazdaság újraindításának szenteli a kormány, folytatódnak az adócsökkentések, az adókedvezmények, a versenyképesség javítását célzó beruházások támogatása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő Top 200 csütörtöki gálaestjén.

 

Kiemelte: a kormányzati támogatások pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, abban az esetben is, ha nem sikerül rendezni a politikai vitát az unióval.

A sikeres újraindulás után vissza kell állni a hiány- és adósságcsökkentő pályára, ezzel lehet ugyanis megalapozni a gazdaság teljesítményének hosszú távú növekedését – hangsúlyozta.

A kormány a válság idején sem adta fel alapelveit, a gazdaságpolitika három-négy központi elemét, így a családközpontúságot, a munkahelyek megtartását, a beruházások támogatását és az adócsökkentéseket – húzta alá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály megjegyezte, hogy a gazdaság kiállta a válság próbáját, ezt mutatják a növekedés mutatói, a beruházási adatok, az exportteljesítmény, a lakosság beruházásai és a fogyasztási kiadások. A második negyedévben közel 18 százalékos volt a növekedés mértéke, amire eddig nem volt példa – emlékeztetett

Arra is kitért, hogy az Európai Unióban mindössze kilenc ország gazdasága indult újra, Magyarország mellett például Írországé. Azzal folytatta, hogy a régióból több ország is elérte a válság előtti teljesítményét, ami azt mutatja, hogy az EU-n belül a növekedés súlypontja Közép-Európába tevődött át.
A kormány figyelt arra, hogy a gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedések közepette a gazdaság hatékonyságán és versenyképességén is javítson – ecsetelte a tárcavezető. Ezen erőfeszítések eredményességét a külföldi szervezetek is visszaigazolták – tette hozzá, utalva az ország felminősítésére, a versenyképességi rangsorokban való előbbre sorolására és az országkockázati felár csökkenésére.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy látják a „sötét felhőket”, azaz a kockázatokat, amelyek fékezhetik a növekedést. Ezek közül a járvány újabb hullámait, az inflációt és ezen belül az energiaárak emelkedését, illetve az alkatrészhiány problémáját említette meg. Az energiaárakról szólva megjegyezte, hogy a kormány olyan hosszú távú szerződéseket kötött a gázszállítás területén, amelyek „védeni tudnak az azonnali hatásoktól”.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy bíznak a monetáris politikában az infláció megfékezése tekintetében, továbbá úgy gondolják, hogy az újraindulás után „normalizálódnak” az árak. Azt is hozzáfűzte, hogy az alkatrész- és chiphiány visszarendeződése hosszabb folyamat, de ez a probléma a következő évben várhatóan már nem fékezi a termelést.

A pénzügyminiszter az idei rekordmagas, 6,8 százalékos gazdasági növekedés után jövőre is magas ütemű növekedésre számít.

A miniszter végül arról is szólt, hogy a kormány 2010-ben egymillió új munkahelyet ígért tíz év leforgása alatt, de ezt „tizenegy év alatt sikerült teljesíteni”. Jelenleg a gazdaság a munkaerőhiány „kellemes problémájával” szembesül – jegyezte meg, utalva arra, hogy az a munkaerőpiaci tartalékok kiaknázásával enyhíthető.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére