Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit-Schiffer András vita a Tranziton: Magyarország az EU fekete báránya?

888.hu

2021.08.27. 20:40

Az igazságügyminiszter és az LMP volt elnöke „A jognak asztalánál” Egyenlők é egyenlőbbek az Unióban címmel vitázott egymással a Tranzit Közéleti Gondolatexpo első napján, amin részt vett a 888.hu is.

A vitát Gulyás István az M5 Ez itt a kérdés című műsorának műsorvezetője moderálta. A beszélgetés felvezetésében arról volt szó, hogyha Magyarország az EU-ban saját véleményt fogalmaz meg és az szembe megy a fősodorral, akkor azt csak folyamatos megbélyegzésre számíthat. Gulyás István ezt úgy fogalmazta meg, hogy Magyarország ilyen esetben automatikusan Unió fekete bárányává válik.

A vita vezetője első kérdését Varga Judithoz intézte, mely így szólt: Milyen egy fekete bárány igazságügy miniszterének lenni?

Nem is lehetne jobb munkája az embernek. Egyáltalán nem fekete bárány szerepből közelít az ember amikor bemegy nap-mint nap dolgozni, vagy felül egy brüsszeli repülőre – mondta az Igazságügyminiszter, majd később azt is elmondta, hogy tíz éves brüsszeli munkatapasztalata során rengetegszer tapasztalt kettős mércét és azt, hogy az Unióban a kisebb országok gazdasági érdekeit sokszor ellehetetlenítik.

Ezután Gulyás István Schiffer Andrásnak feltette a kérdést arról, hogy szerinte fekete bárány-e Magyarország az EU-ban.

Schiffer András megközelítése szerint jogállamisági problémák vannak Magyarországon, ugyanakkor ezeknek a sérelmeknek a nagy része 2010-2013 között merült fel, amikor nem indítottak hetes cikkely szerinti eljárást. Majd hozzá tette, hogy az elmúlt években is voltak olyan esetek, amik szerinte kilógnak a jogállami normák közül, viszont nem ezek az ügyek vannak az Unió fókuszában. Szerinte ugyan akkor a Magyarország ellen indított eljárások nem valós problémákra fókuszálnak.

Gulyás István ezután mutatott rá, hogy a a brüsszeli jelentések valójában ideológiai alapon íródnak.

Varga Judit pedig azt is kiemelte későbbi válaszában, hogy ha megnézzük az Unió különböző országainak jogállami intézményeit, akkor egy nagyon színes képet kapunk, mert mindenkinél más az állami szervek felépítése. Így nincs egy egységes jogállami forma. Erre példának Finnországot hozta, ahol nincs alkotmánybíróság, mégis jogállami minta államként tartják számon.

A később egy-egy gondolat erejéig a felek kitértek az afganisztáni helyzetre is és annak az Uniót érintő vonatkozására.

Varga Judit szerint beigazolódik Orbán Viktor azon kijelentése, hogy a veszélyek korát fogjuk élni, melyben járványok és népvándorlások fognak jönni. Kifejtette, hogy a migráns válságra nem az elosztási mechanizmusok és meghívó levelek politikája a jelentik a jó megoldást, hanem az hogyha a problémát Európa határain kívül orvosoljuk. A mostani migrációs csomag szerinte nem alkalmas a helyzet rendezésére, mert bár burkoltabban, de még mindig a kvóta rendszerről szól.

Schiffer András úgy látja, hogy az Afganisztánban lezajlott progresszív hittérítés ugyan annak az imperialista politikának a része, mely a az olajlelő helyeket lenyúlta. Ezután elmondta, hogy hiba volt az EU védelem politikáját a NATO-ra bízni, mert az egy hideg háborús intézmény. Szerinte nem fog jól járni Európa, ha a saját védelmét Amerika imperialista kalandjaihoz csatolja. Ehelyett az EU-nak önálló védelem politikára lenne szüksége.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére