Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úzvölgye: sunyi, aljas és törvénytelen eszközöket vet be Románia

Bokor Gábor, Nagy Gábor, Kozma Zsuzsi

2019.07.24. 16:58

Tusványosról jelentkezünk: terítéken az úzvölgyi incidens.

Hosszas beszélgetést folytatott szerdán egymással Úzvölgyéről és a magyar kisebbség helyzetéről Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa, Rákossy József-Botond, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze és Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője. A beszélgetést Kozán Zoltán, a Székelyhon főszerkesztője moderálta.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A panelbeszélgetést Rákossy József-Botond kezdte, aki a határvitákról azt mondta, hogy a hatvanas évek óta összesen 78 ezer hektárt loptak a románok az erdélyi magyarlakta megyéktől. Bár ma Úzvölgye Bákó megyéhez tartozik, Rákossy rámutatott arra, hogy a románok összevissza játszanak a jogszabályokkal és a közigazgatási határokkal.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Arra a kérdésre, hogy mi is történt pontosan június 27-én, mikor a román és a magyar politikusok ütköztették álláspontjaikat, Kovács Vilmos úgy reagált, hogy a magyar fél mindvégig a színtiszta tudományos tényeket sorolta fel, mire a románok csak történelemhamisítással tudtak reagálni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bár a temető 1916 októberében jött létre, a románok szerint ez csak tíz évvel később történt meg. A magyar fél felhozta, hogy az eltemetett 1197 katona kétharmada, háromnegyede magyar oldalon harcolt az első világháborúban, a román fél erre annyit bírt reagálni, hogy először 143 román katonát említett, majd a tárgyalások legvégére ezt a számot már csupán 11-re csökkentette. Beszédes.

A mostani állapot szerint a román hősi halottak száma tíz alatt van

– mondta Kovács, majd azzal folytatta, hogy az úzvölgyi konfliktust csak az eredeti helyzet visszaállításával lehet és kell rendezni.

Arra a kérdésre, hogy ebben a szituációban a magyar kormány mit tehet, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magyar fél nem fogadhatja el a románok generálta állapotot. Németh Szilárd szerint elfogadhatatlan, hogy a június 6-i incidens fizikai atrocitásig fajult.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kifejtette, hogy a március végi dormánfalvi döntésről, miszerint a románok rátették a kezüket a temetőre, a magyar fél nem kapott tájékoztatást.

Bárhol éljenek a magyarok, a magyar kormány az ő álláspontjukat képviseli

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint az úzvölgyei problémát hazai segítséggel kell megoldani.

A politikus azt mondta, a magyar honvédek bárhol nyugszanak, a magyar kormány mindig kegyelettel fordul feléjük, gondozza a hadisírokat, kétoldalú megállapodásokat kötnek az érintett országok vezetéseivel ezzel kapcsolatban. Példaként említette, hogy Magyarországon húsz temetőben 400 román katonai sírt újított fel a magyar kormány.

Németh Szilárd szerint hiába törtek-zúztak magyar hadisírokat a románok, az egész incidensről mindent elmond, hogy tudomása szerint a román hatóságok eddig senkit sem ítéltek el ezért.

Magyar katonákra betonkereszteket raktak, ez egészen elképesztő és felháborító

– fogalmazott Németh Szilárd, majd úgy folytatta, a magyar kormány jó együttműködést szeretne Romániával, a helyi magyarság érdekeit akarja képviselni Budapest.

Úzvölgye mögött sokkal több minden van. Mi jöhet még? Ha lesz folytatása, akkor csak Székelyföldön lesz, esetleg Felvidéken és Kárpátalján is lesz?

– tette fel a kérdést Tilki Attila országgyűlési képviselő. A politikus több olyan nemzetközi példát is felelevenített, mikor Magyarország más országokkal társulva megállapodott a hadisírok gondozásáról, és ezek mai napig rendben működnek, ezért is megdöbbentő, ami Úzvölgyében történt.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Tilki kijelentette, hogy az Európa Tanács elé viszik az ügyet, és az emberi jogok oldaláról próbálnak majd jogorvosolást elérni.

Azoknak a munkáját gyalázzák meg a románok, akik idáig évről évre gondozták a temetőt. El akarják venni a kulturális értéket, történelmi értékeinket, földjeinket. Sunyi, aljas és törvénytelen eszközöket vet be Románia

– kommentálta a történteket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Így ünnepelte Orbán Viktor Magyarország születésnapját | KÉP

A miniszterelnök a Facebookon osztott meg egy, a Szent István Bazilikánál készült fényképet.

A németek harmada szerint a migráció a legnagyobb problémája az országnak

Keleten a migrációt, nyugaton a klímaváltozást tartják a legnagyobb bajnak a németek.

Tudtad-e, hogy: A munkafüggő éppúgy szétverheti a családját, mint egy alkoholista

Tudtad-e, hogy: A munkafüggő éppúgy szétverheti a családját, mint egy alkoholista

Aki viszont élt már együtt alkoholistával, százszor inkább egy munkafüggőt választana.

Szegeden is összeállt a horrorkoalíció: a teljes ellenzék Botka Lászlót támogatja

Szegeden is összeállt a horrorkoalíció: a teljes ellenzék Botka Lászlót támogatja

A Momentum, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is felsorakozott az MSZP-s polgármester mögött.

Újabb színmagyar falut büntettek meg a románok, amiért magyarul jelenik meg a helyi közlöny

A román hatóságok azért marasztalták el a magyar községet, mert a lakóikat az anyanyelvükön tájékoztatták.

Lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

Lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

A kormányfő kedden a parlamentben jelentette be, hogy felajánlja a lemondását, amit azzal indokolt, hogy nem tud együtt dolgozni a Matteo Salvini vezettte kisebbik kormánypárttal.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére