Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb aljas román lépés: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított betonkereszteket

Horváth Tamás

2019.06.26. 15:25

Így próbálnák legitimálni a temetőgyalázást.

A román művelődési minisztérium a hét elején kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az állítólag ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt „művészeti koncepcióját”. A tárca azonban figyelmeztette a dormánfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak – írja a maszol.ro erdélyi magyar hírportál.

A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot Hans Hedrich civil aktivista tette közzé kedden a Facebook-oldalán. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését.

Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész önéletrajzát, a „műalkotás” látványtervét, illetve több fontos dokumentumot csatolt.

A dormánfalvi polgármesteri hivatal a kulturális miniszter korábbi felszólításának tett eleget, aki május 7-én átiratban figyelmeztette a polgármestert, hogy a román katonasírok parcelláját nem avathatják fel, amíg az önkormányzat nem teljesíti a törvényben előírtakat.

Az akkori átirat részletesen felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatnak be kell nyújtania a Bákó Megyei Művelődési Igazgatósághoz az engedélyeztetéshez.

A hétfőn, június 24-én kiállított véleményezésében a miniszter hangsúlyozza:

ez nem helyettesíti azt az engedélyt, amelyet az bákói igazgatóságnak kell majd kiállítania.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszol érdeklődésére elmondta, hogy az RMDSZ-nek tudomása van a minisztériumi véleményezésről, és meg is fogja tenni a szükséges lépéseket.

A Hargita megyei politikus hozzátette, az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg.

Fotó: MTI

A politikus megjegyezte, hogy ha arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, amit egyes román politikusok és civilek állítanak, hogy ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a román hadisír- és emlékbizottság (ONCE) is kimondta, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.

Kezdődnek a román-magyar tárgyalások

Bukarestben szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak és hadisírgondozó bizottságainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről – különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére.

Az RMDSZ és a magyar külügy az eredeti állapotok helyreállítását kéri a román hatóságoktól. A történtek előzménye, hogy a Hargita és Bákó megye határán lévő, de közigazgatásilag a Csíkszentmárton községhez tartozó temetőben a Bákó megyei Dormánfalva önkényesen és – a művelődési minisztérium, az építkezési felügyelőség, a védelmi tárca és a közbeszerzéseket ellenőrző hatóság szerint is – törvénytelenül állíttatott emlékművet és betonkereszteket azon a címen, hogy ott közel 150 román katona sírja található. Azóta azonban kiderült, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A tavalyi elődöntőst kapja a Fehérvár, ha továbbjut az El-ben

Azt már a sorsolás előtt is tudni lehetett, hogy egy esetleges továbbjutás esetén egyik magyar csapatnak sem lesz könnyű dolga az Európa-ligában.

Hunyadi-szobrot avatott Áder János és Aleksandar Vucic

Hunyadi-szobrot avatott Áder János és Aleksandar Vucic

Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.

Leszbikus nő nem lehet rabszolga

Leszbikus nő nem lehet rabszolga

Ne fogadjuk el az őrültséget, mert egy nap arra ébredünk, hogy nem maradt semmink, és sérült, korlátolt, ostoba emberek akarata szerint működik a világunk.

A magyarok elsöprő többsége a védőoltások mellett áll

A lakosság elengedhetetlennek tartja a védőoltásokat az egészség megőrzése érdekében, és fontosnak gondolja, hogy a gyermekek oltásokkal való védelme minél korábban megkezdődjön – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss közvélemény-kutatásából.

Legyél Te a 888 leendő munkatársa!

Legyél Te a 888 leendő munkatársa!

Ha igazi patrióta vagy, akit érdekel a belpolitikai iszapbirkózás, emellett pedig beszélsz idegen nyelveken, és így azt is tudod, hogy mi történik a világban, akkor várjuk jelentkezésedet!

Tusványos: Orbán’s yearly assessment of the political landscape

Tusványos: Orbán’s yearly assessment of the political landscape

The tradition of Viktor Orbán assessing the political situation of Hungary and Europe has been nurtured since 2002. Let us look at some of his most important speeches.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére