Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb aljas román lépés: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított betonkereszteket

Horváth Tamás

2019.06.26. 15:25

Így próbálnák legitimálni a temetőgyalázást.

A román művelődési minisztérium a hét elején kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az állítólag ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt „művészeti koncepcióját”. A tárca azonban figyelmeztette a dormánfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak – írja a maszol.ro erdélyi magyar hírportál.

A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot Hans Hedrich civil aktivista tette közzé kedden a Facebook-oldalán. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését.

Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész önéletrajzát, a „műalkotás” látványtervét, illetve több fontos dokumentumot csatolt.

A dormánfalvi polgármesteri hivatal a kulturális miniszter korábbi felszólításának tett eleget, aki május 7-én átiratban figyelmeztette a polgármestert, hogy a román katonasírok parcelláját nem avathatják fel, amíg az önkormányzat nem teljesíti a törvényben előírtakat.

Az akkori átirat részletesen felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatnak be kell nyújtania a Bákó Megyei Művelődési Igazgatósághoz az engedélyeztetéshez.

A hétfőn, június 24-én kiállított véleményezésében a miniszter hangsúlyozza:

ez nem helyettesíti azt az engedélyt, amelyet az bákói igazgatóságnak kell majd kiállítania.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszol érdeklődésére elmondta, hogy az RMDSZ-nek tudomása van a minisztériumi véleményezésről, és meg is fogja tenni a szükséges lépéseket.

A Hargita megyei politikus hozzátette, az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg.

Fotó: MTI

A politikus megjegyezte, hogy ha arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, amit egyes román politikusok és civilek állítanak, hogy ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a román hadisír- és emlékbizottság (ONCE) is kimondta, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.

Kezdődnek a román-magyar tárgyalások

Bukarestben szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak és hadisírgondozó bizottságainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről – különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére.

Az RMDSZ és a magyar külügy az eredeti állapotok helyreállítását kéri a román hatóságoktól. A történtek előzménye, hogy a Hargita és Bákó megye határán lévő, de közigazgatásilag a Csíkszentmárton községhez tartozó temetőben a Bákó megyei Dormánfalva önkényesen és – a művelődési minisztérium, az építkezési felügyelőség, a védelmi tárca és a közbeszerzéseket ellenőrző hatóság szerint is – törvénytelenül állíttatott emlékművet és betonkereszteket azon a címen, hogy ott közel 150 román katona sírja található. Azóta azonban kiderült, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szép, új világ: egy közösségi médiában tett bejegyzés miatt eltiltottak egy profi labdarúgót

Az csak külön nevetségessé teszi az esetet, hogy a rasszistának vélt bejegyzést sem az „elkövető”, sem az „áldozat” nem tartotta rasszistának.

Vitézy: példaértékű, hogy csak 500 parkoló van a Puskás Arénánál

Vitézy: példaértékű, hogy csak 500 parkoló van a Puskás Arénánál

A közlekedési szakember szerint nagyon helyes, hogy nincs több parkoló, hiszen autóval sokkal nehezebb lenne kijutni a stadion környékéről.

„A parlamentben ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye”

Erről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Meglepő fordulat Haszán F. ügyében

Meglepő fordulat Haszán F. ügyében

Tagadta bűnösségét a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi a Fővárosi Törvényszéken – szigorú biztonsági intézkedések között – szerdán megkezdődött büntetőperben.

Anyanyelvükön figyelmezteti a román horrorkaravánosokat a magyar rendőrség

Anyanyelvükön figyelmezteti a román horrorkaravánosokat a magyar rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az M1-es autópályán és az 1-es számú főúton kihelyezett plakátokkal figyelmeztet az úgynevezett „horrorkaravánok” által előidézett közlekedési veszélyhelyzetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére