Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is a migráció megállítása a legfontosabb feladat

888.hu

2019.12.09. 16:45

Magyarország szerint továbbra is az illegális migráció az egyik legfontosabb feladata az új Európai Bizottságnak.

„Új kezdetre van szükség, új ciklus kezdődik és ennek egyik prioritása az európai menekültügyi csomag” – határozta meg a feladatot az Európai Bizottság alelnöke. Eközben hatályba lépett a unió külső határának védelmét szolgáló rendelet is, melynek értelmében növelni fogják a Frontex létszámát. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Magyarország továbbra is az illegális migráció megállítását és nem annak menedzselését, valamit a külső határok védelmét tartja a legfontosabb megoldandó feladatának. Ezt az álláspontot képviselte a héten Pintér Sándor belügyminiszter a Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén, ahol újból napirendre került a kötelező kvótarendszer bevezetése, amit hazánk továbbra is határozottan elutasít.

Új kezdetre van szükség, új ciklus kezdődik és ennek egyik prioritása az európai menekültügyi csomag” – határozta meg a feladatot az Európai Bizottság alelnöke, aki egyebek közt a migrációs kérdéseket is felügyeli – derül ki a Kossuth Rádió Európai idő című műsorából. Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő márciusra készül el az új migrációs csomaggal. Az illetékes biztosok a héten körutazásra indultak a tagországokba, hogy felmérjék az igényeket.

A menekültügyi csomag nyolc jogszabályi javaslata már 2016 óta az asztalon van, de a távoli álláspontok miatt egyiket sem tudták lezárni. A helyzet a menekültügyi eljárásokról szóló tervezet, illetve a dublini reform, tehát a menekültkvóta ügyében volt a legreménytelenebb. A kísérlet, hogy ezeket a javaslatokat kiemeljék a csomagból és a többi elemet elfogadják, nem járt sikerrel, így idén tavasszal az egész téma lekerült a napirendről.

A Frontex létszámát tízezer főre növelik

A héten lépett hatályba az uniós külső határok hatékonyabb védelmét biztosító európai határ- és parti őrségről szóló rendelet. A Frontex létszámát tízezer főre növelik, de nem mindegy, hogy ezt milyen ütemben hajtják végre – mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Tízezer fős kontingenst hoznak létre, aminek megváltoztatják a mandátumát. A Frontex a nemzetek kérésére megerősítheti a határőrizetet, de nem úgy, hogy az államtól átveszik ezt a feladatot, hanem csak támogatást nyújt a határőröknek. A Frontex emberei különböző adatbázisokhoz is hozzáférnek, melyek további segítséget nyújt az illegális migránsok feltartóztatásában. Emellett a Frontexnek komoly összeköttetési hálóval is rendelkezik, amit felhasználhat az illegális bevándorlók visszatelepítésével kapcsolatos tárgyalásokon.

Olaszországnak a tengeri határvédelem miatt valószínű, hogy szüksége lesz a Frontex segítségére, emellett a szakértő úgy gondolja, több dél-balkáni ország is élni fog az operatív ügynökség által kínált lehetőségekkel.


A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére