Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Terézvárosi ingatlanmutyi: a szocialista vádlottak tagadták bûnösségüket

888.hu

2018.02.07. 22:00

Megkezdõdött a másodfokú tárgyalás Fürst György volt VI. kerületi szocialista párti alpolgármester és társai - valamennyien MSZP-s vagy SZDSZ-es önkormányzati képviselõk - ügyében a két Andrássy úti ingatlan 2004-es elidegenítése miatt folyó perben a Fõvárosi Ítélõtáblán szerdán.

A tavaly januári elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak felmentésért fellebbeztek.

A vádlottak az elsőfokú eljárásban a történteket nem tagadták, de mindvégig vitatták bűnösségüket a két ingatlan pályáztatás nélküli, áron aluli értékesítésében. Hivatkoztak többek között országgyűlési képviselői mentelmi jogukra, valamint arra, hogy az Andrássy út 3. és 47. szám alatti épületeknek nem voltak a vagyonkezelői.

Többen a szerdai tárgyaláson is azzal érveltek, hogy a hivatali apparátus által előkészített, utóbb a felügyeleti szerv által sem vitatott anyagból dolgoztak, és mindvégig abban a hiszemben jártak el, hogy törvényesen cselekszenek.

Voltak köztük, akik arra hivatkoztak, hogy az ingatlanok eladása révén a rossz anyagi helyzetben lévő önkormányzat forráshoz jutott, az új tulajdonosok tevékenységétől pedig további bevételeket várt.

Perbeszédében az ügyész azt emelte ki: az államháztartási törvény főszabályként a nyilvános, pályázati értékesítést írja elő az önkormányzati vagyonra, amitől csak indokolt esetben lehet eltérni, és azt hangsúlyozta, a képviselőség egyszerre jár jogokkal és kötelességekkel.

Azt kérte, hogy a vádlottakat az első fokon kiszabottnál hosszabb, attól eltérően nem felfüggesztett, hanem letöltendő büntetéssel sújtsa a bíróság, és mellőzzék az előzetes mentesítésüket is.

A vádlottak jogi képviselői – fenntartva korábbi, felmentést kérő fellebbezéseiket – több esetben az értékesített és az önkormányzati kézben maradt ingatlanok sorsa közötti különbségre hívták fel a figyelmet, arra hivatkozva, hogy utóbbiak felújítására általában nem volt pénz.

Hangzott el olyan védői érvelés is, amely a politikából ismert frakciófegyelemre hivatkozva zárta ki, hogy védence szándékos bűncselekményt követhetett volna el. Más arra hivatkozott, hogy az egyik ingatlan esetében egyetlen ajánlat érkezett be, a másikra pedig egy ajánlat került a képviselő-testület elé, és ügyfele nem marasztalható el olyan tény miatt, amelyről nem volt tudomása.

A tárgyalás pénteken, a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozataival folytatódik.

A büntető törvénykönyv szerint hűtlen kezelést az követ el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és az ebből fakadó kötelességét megszegve vagyoni hátrányt okoz.

Az elsőfokú ítéletben a vádlottak több mint 350 millió forintos vagyoni hátrányt okozó, 12 évvel ezelőtti cselekmények miatt másfél és két év közötti felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, Fürst Györgyöt pedig hetvenmillió forintos pénzbüntetéssel is sújtotta a bíróság. A vádlottakat kötelezte az ítélet arra is, hogy egyetemlegesen fizessenek meg 132 millió forintot és a 2004-től számított kamatait, valamint 9 millió forintos bűnügyi költséget. Ugyanakkor Fürst György és egyik társa kivételével a vádlottakat előzetes mentesítésben részesítették, vagyis nem minősülnek büntetett előéletűnek, tehát erkölcsi bizonyítványt is kaphatnak.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Újabb LMBTQ-ultimátum Hollywoodból

Újabb LMBTQ-ultimátum Hollywoodból

Kedves Hollywood, mi látunk titeket. De ti láttok minket? – ezzel a felütéssel indította a hollywoodi filmgyártóknak címzett nyílt levelét az LMBTQ+-írók bizottsága. Nem mintha nem folynának a csapból is.

Orbán: Felkészültünk a járványok és a tömeges migráció korszakára

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-oldalán beszélt a NATO-csúcsról.

A 888 megmondja a tutit: Spanyolország–Svédország

A 888 megmondja a tutit: Spanyolország–Svédország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Spanyolország–Svédország.

Szivárványos zászlót tűzött ki a polgármesteri hivatalra Zugló polgármestere

Szivárványos zászlót tűzött ki a polgármesteri hivatalra Zugló polgármestere

Horváth Csaba, Zugló polgármestere a kormányt a fasisztákhoz hasonlította, és az LMBTQ-zászló kitűzését a folyamatos jogfosztások elleni tiltakozással indokolta, ami szerinte a történelem legsötétebb időszakát idézi.

A mosolygós Dobrev egyéb gazságokra is képes

A mosolygós Dobrev egyéb gazságokra is képes

Dobrev Klára legutóbbi ATV-interjújában megint előjött ezzel a nyüves euróval.

Orbán: Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz

Orbán: Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO jövőjéről beszélt a NATO-csúcs előtt.

Karlendítéssel küzd a melegek jogaiért Fekete-Győr András

Karlendítéssel küzd a melegek jogaiért Fekete-Győr András

Másoknak egy ilyen mozdulatért hamut kell szórni a fejükre, nála elég, ha szivárványszín zászlóba csavarodik.

Orbán levélben gratulált az új izraeli miniszterelnöknek

Naftali Bennett új izraeli miniszterelnöknek levélben gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére