Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Nem szabad megfeledkezni a biztonsággal kapcsolatos kihívásokról sem

888 - MTI

2021.01.26. 21:00

A világ számára jelenleg a koronavírus-járvány jelenti a fő kihívást, de nem szabad megfeledkezni a biztonsággal kapcsolatos kihívásokról sem – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Békeépítési Alapjának online konferenciáján. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az egyre komolyabbá váló háborúk és konfliktusok tömeges migrációs hullámokat idéznek elő. A tárcavezető egyúttal bejelentette: Magyarország 15 katonával növeli hozzájárulását az ENSZ libanoni békefenntartó missziójához.

 

Szijjártó Péter – Facebook-oldalán is közzétett – beszédében azt mondta, hogy amióta megalakult az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), sok minden történt.

Az elmúlt 75 évben ugyan számos változás ment végbe, de ezek és az események, fejlemények bizonyították az ENSZ egyedülálló szerepét a béke építése és különösen a béke fenntartása szempontjából”

– jelentette ki.

Jelenleg a globális közösség előtt álló fő kihívás a koronavírus és a világjárvány által előidézett helyzet, de most sem szabad megfeledkezni azokról a biztonsági kihívásokról, amelyekkel világszerte szembe kell nézni”

– hangsúlyozta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a biztonsággal kapcsolatos kihívások, háborús konfliktusok egyre komolyabbakká válnak.

Kifejtette:

A háborúk és a konfliktusok tömeges migrációs hullámokat idéznek elő, amelyek nemcsak biztonsággal kapcsolatos kockázatokat jelentenek, hanem napjainkban már egészségügyi kockázatokat is.

A további migrációs hullámok megelőzéséért, a vírus felgyorsult terjedésének megfékezéséért és a legsúlyosabb biztonsági kihívásokat jelentő konfliktusok megoldásáért mindenképpen egyesíteni kell az erőket és kapacitásokat.”

Szijjártó Péter azt mondta: meggyőződése, hogy ebben az ENSZ óriási szerepet tölt be, és meg kell erősíteni a szervezet ezen funkcióját, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha valóban meg kívánják erősíteni az ENSZ-nek ezt a szerepét, növelni kell a költségvetési forrásokat. Emellett, illetve ezen túlmenően pedig az ENSZ terrorellenes tevékenységének a rendes költségvetés részévé kell válnia – tette hozzá, megjegyezve: fel lehetne tenni a kérdést, hogy „mi egyéb legyen része” az ENSZ rendes költségvetésének manapság, ha nem a terror elleni küzdelem.

Kiemelte:

Magyarország semmiképpen sem sorolandó a legnagyobb országok közé, de elkötelezte magát a mellett, hogy otthont ad az ENSZ Regionális Terrorellenes Központjának, és annak minden költségét állja.

A magyar katonák részt vettek az ENSZ három békefenntartó missziójában, beleértve Ciprust, Libanont és a Nyugat-Szaharát. Erről szólva a miniszter bejelentette, hogy Magyarország februártól 15 katonával növeli az ENSZ libanoni békemissziójához való hozzájárulását. Emellett Magyarország anyagilag továbbra is hozzájárul a konfliktusok megelőzéséhez a Közel-Keleten és Afrikában.

Eddig 50 ezer kereszténynek nyújtottunk segítséget abban, hogy saját hazájukban maradhassanak a Közel-Keleten, ahol – sajnálatos módon – a közösségeik súlyos üldöztetésnek vannak kitéve”

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kitért arra: a Magyarország által nyújtott hivatalos fejlesztési támogatás a közelmúltban elérte a 316 millió dollárt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 10 évben több mint kétszeresére nőtt az e célra fordított összeg. A miniszter közölte továbbá, hogy Magyarország több mint 10 ezer hallgatót fogad – állami ösztöndíjat biztosítva – a világ különböző, konfliktusok sújtotta területeiről. Szijjártó Péter megjegyezte: „a program sikerének bizonyítéka”, hogy idén a 10 ezer helyre 49 ezren jelentkeztek.

Az ENSZ Békeépítési Alapjának online miniszteri konferenciáját Sierra Leone, Szudán, Kanada, Németország és az ENSZ Békeépítő Bizottságának közös rendezésében tartották kedden, a tanácskozás célja a kiszámíthatóbb és tartósabb források biztosítása a nemzeti béketeremtő erőfeszítések támogatásához.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére