Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: hetvenezer migráns van a nyugat-balkáni útvonalakon, de még többen érkeznek

Forisek Ádám

2018.11.15. 16:12

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Pristinában beszélt a nyugat-balkáni migrációs helyzetrõl.

Ahelyett, hogy kaotikus módon mindenfajta anonim migránskártyákat osztogatnak, segíteni kellene a nyugat-balkáni országoknak abban, hogy meg tudják állítani a migrációs hullámokat, és ellen tudjanak állni a migrációs nyomásnak"

– fogalmazott a tárcavezető az MTI-nek.

Szijjártó Péter a koszovói kormány több tagjával, valamint az államfővel találkozott, majd elmondta, egy olyan kis ország, mint Koszovó, úgy tud segíteni a migráció megállításában, ha stabil marad és őrzi határait.

A politikus szerint Magyarország számára azért fontos Koszovó stabilitása, hogy a kialakuló új migrációs útvonalak esetében ellen tudjon állni a nyomásnak. Ennek érdekében Magyarország növeli katonái számát a KFOR-ban, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben. A KFOR kötelékében jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál.

Európa továbbra is nagy bevándorlási nyomás alatt áll, hiszen a Nyugat-Balkánon újabb migrációs útvonalak jönnek létre. Szijjártó Péter idézte a titkosszolgálatok jelentését is, mely szerint körülbelül hetvenezer migráns van jelenleg a nyugat-balkáni útvonalakon, aki el akar jutni Európa belsejébe, és a közel-keleti, valamint az észak-afrikai térségből még többen érkeznek.

Ezért rendkívül fontos, hogy segítséget és támogatást nyújtsunk a nyugat-balkáni országoknak stabilitásuk fenntartásához, hogy meg tudják védeni a határaikat, és meg tudják állítani a migrációs hullámokat – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalat elvileg 2016 márciusában lezárták, de továbbra is ezrével érkeznek illegális bevándorlók a térségbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére