Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: a texasi cégek nagyon sokat tesznek hozzá a magyar gazdasághoz

Pörge Béla

2019.05.16. 08:48

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közép-európai idő szerint csütörtökön Houstonban számos texasi cég vezetőivel tárgyalt.

A miniszter mások mellett az ExxonMobil olajvállalat, a Flowserve gépipari cég, a National Instruments szoftvervállalat, a nyomtatási technikákra szakosodott Motivating Graphics, az Aspect Group energiaipari, a JPMorgan Chase pénzügyi vállalat, az Alamo közlekedési szolgáltatási cég és az AJC Houston élelmiszeripari cég képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Ezt követően a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobbak, az Exxon Mobile, a National Instruments, a Flowserve magyarországi tevékenysége bővítéséről döntött.

Ezekre a cégekre jellemző, hogy termeléssel kezdtek Magyarországon, de ezt később követték a szolgáltatási, majd a kutatás-fejlesztési funkciók – emelte ki. Szijjártó Péter hangoztatta: Texas az egyik vezető erő az Egyesült Államokban a gazdasági és kereskedelmi teljesítmény szempontjából.

Houston igazi energetikai főváros, ráadásul olyan város, ahol a modern, kutatás-fejlesztésre épülő ipar rendkívül fejlett, és diktálja a tempót az Egyesült Államok gazdasági fejlődésének szempontjából is. Magyarország számára ezért különös jelentősége van annak, hogy milyen a gazdasági együttműködése Texasszal és annak legnagyobb városával – közölte.

A texasi vállalatok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres legyen, vagyis az, hogy Magyarország már nemcsak termelési helyszínként, hanem magasabb hozzáadott értékű funkciók helyszíneként is egyre inkább számításba jöjjön a nemzetközi vállalatok döntései során – mutatott rá Szijjártó Péter.

„Magyarországon elértük a teljes foglalkoztatást, ezért most már nem az számít, hogy mennyi munkahely jön létre, hanem az számít igazán, hogy a meglévő munkahelyek technológiai színvonala, hozzáadott értéke, kutatás-fejlesztési tartalma dinamikusan bővüljön. Ebben a tekintetben az egyesült államokbeli, illetve texasi vállalatok fontos szerepet tudnak játszani, az elégedettségük ugyanis Magyarország melletti további döntésekre sarkallja őket”

– mondta.

A külügyminiszter a texasi magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Houstonban. Látogatásának fő célja a magyar külgazdasági és konzuli képviselet megnyitása volt. Ezzel hétre nőtt azon amerikai városok száma, ahol Magyarország hivatalos képviselettel rendelkezik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére