Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: a magyarok többsége szerint nemzeti kézben kell tartani az energiaszabályozást

Forisek Ádám

2019.05.22. 18:00

Az Európai Parlament márciusban elfogadta a „Tiszta energia minden európainak” címet viselő javaslatcsomagot. Az új jogszabály elfogadása felgyorsítaná az európai energiaunió létrejöttét. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatása alapján azonban a magyar emberek inkább nemzeti hatáskörben tartanák az energiaellátást.

Az uniós döntéshozók elégedetlenek a tagországok villamosenergia-piacainak összekapcsolódási ütemével, ezért a következő évekre nagy mennyiségű határon átnyúló vezetékbővítési beruházást írnak elő. A csomag a nemzeti szintű szabályozói intézkedések alacsony teljesítményét tartja a liberalizáció és a piaci integráció fő akadályának például azért, mert a koordináció nélkül végzett állami beavatkozások a beruházók kedvét szeghetik. A jelenlegi uniós vezetés a megoldást – sok más területhez hasonlóan – a nemzeti szabályozói hatáskörök csökkentésében látja. Ezzel azonban olyan szereplők dönthetnek majd ellátásbiztonsági kérdésekben, akik nem rendelkeznek társadalmi felhatalmazással, és így nem vállalnak felelősséget döntéseik következményeiért. Ha pedig a piacok ellenőrzési joga nemzeti kézből uniós kézbe kerül, azzal félő, hogy megerősödik a domináns országok és azok vállalatainak érdekérvényesítő képessége. A beavatkozás súlyosan és visszafordíthatatlanul csökkenti a nemzetek szuverenitását.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatása rámutatott, hogy a témában véleménnyel rendelkező magyar felnőttek kétharmada (67 százaléka) nem ért egyet a szabályozói hatáskörök áthelyezésével.

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb válaszadó szerint a magyar állam és szervezetei képesek a legjobban garantálni a megfelelő szintű ellátásbiztonságot. A véleménnyel rendelkezők 80 százaléka szerint a szabályozás uniós hatáskörbe kerülése mellett közepes, vagy nagy kockázatot jelent az energiaimport növekedése és a külföldi tulajdonú vállalatok arányának emelkedése az ellátásban.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy az emberek a Magyar Államtól várják el, hogy megfelelő szabályozással védje érdekeiket az energiapiacon, és biztosítsa számukra a folyamatos ellátást. A szabályozói hatáskörök nemzeti kézben tartásával az energiaimport és a külföldi tulajdonú vállalatok aránya elfogadható mederben tartható, ami támogatja a kormány patrióta gazdaságpolitikáját.

A Tiszta energia minden európainak javaslatcsomag ígérete, hogy a fogyasztót helyezi a középpontba, ezzel szemben a csomag klasszikusan befektetői érdekeket szolgál, miközben a nemzeti érdekérvényesítő képességet csökkenti.

Az emberek véleménye és Magyarország érdeke, hogy a kritikus infrastruktúra védelme nemzeti kézben maradjon.


Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében 2019. május 4–18. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Egyre nagyobb a probléma Mexikóban, ahol a közép-amerikai bevándorlók mellett megjelentek az afrikaiak is, akik így próbálnak meg bejutni az Egyesült Államokba.

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

A román állam magyarellenes lépései miatt fognak tüntetni Erdélyben

Az úzvölgyi katonatemető államosításának leállítását, a sírkert eredeti állapotának helyreállítását és Hargita megye prefektusának lemondását, vagy leváltását követeli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azon a tüntetésen, amelyet kedd délutánra hirdetett meg Csíkszeredába, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elé.

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Országunkban is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, ami számos fertőző betegséget terjeszt. A klímaváltozás következtében hazánkban nem honos állatok jelennek meg. Köszi, klímaváltozás!

Ha Brüsszel nem változtat a migrációs politikáján, sikertelen lesz

Globálisan sikertelen lesz az Európai Unió, amennyiben nem hajt végre hajtűkanyart a migrációs politikájában, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége – jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére