Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: A magyarok döntõ többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erõszakot

Nagy Gábor

2018.12.18. 17:03

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntõ többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erõszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezõi és résztvevõi elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erõszakossá váltak.

Az elmúlt napokban több olyan ellenzéki tüntetés is zajlott Budapesten, amely erőszakba és
agresszióba torkollott. A tüntetők rendőröket támadtak meg, több középületbe megpróbáltak betörni, a demonstrációk során rongálások, gyújtogatások történtek. Az agresszív demonstrációkat ellenzéki politikusok vezetik. A Századvég kutatásai folyamatosan figyelemmel kísérik a közvélemény alakulását a tüntetések kapcsán.

A legfrissebb adatok alapján az események ismertsége magas, a megkérdezettek 88 százaléka hallott a demonstrációkról.

A magyar lakosság döntő többsége (85 százaléka) továbbra is elfogadhatatlannak tartja a rendőrök ellen irányuló agressziót, rongálást és gyújtogatást a tüntetéseken.

A válaszadók 80 százaléka azzal sem ért egyet, hogy ellenzéki politikusok erőszakos fellépésekre buzdítják a szimpatizánsaikat.

A lakosság többsége (59 százaléka) úgy látja, hogy a tüntetők és a tüntetések szervezői elvesztették az irányítást az események felett és túlságosan erőszakossá váltak.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok kiállnak a demokrácia és a jogállamiság intézményi keretei között megválasztott kormány mellett, határozottan elutasítják (73 százalék ellenzi, 25 százalék pedig támogatja), hogy a kormányt akár erőszakos tüntetések árán is el lehessen mozdítani.

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. december 16-18-án, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére