Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor szerint a Mazsihisz elnöke a felelős Bíró ügyében

888 / Mandiner

2020.10.14. 08:30

A miniszterelnök úgy gondolja, Heisler András, a Mazsihisz elnöke is tehet arról, hogy a baloldal támogatta Bíró Lászlót.
Orbán Viktor gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének a Bíró-ügyben tanúsított fellépését. Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – értesült a Mandiner a miniszterelnökhöz közel álló forrásokból.

Információik szerint a kormányfőben megütközést keltett, hogy

Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az esettel kapcsolatban.
A Mandiner még augusztusban, Bíró jelölése után megkérdezte a Mazsihiszt, megfontolnák-e az ellenzéki pártok helyében a jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen megnyilvánulásokat tett 2018-ban. Ugyan a konkrét, Bíró leváltására vonatkozó kérdésükre egyértelmű választ nem kaptak, de a Mazsihisz jelezte, hogy
minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is.

A lap szerint a miniszterelnök hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűcsúszdásozó jelöltet. A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen

általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”.

Kormányzati körökben a Mazsihisz finomkodását azért is bírálják, mert augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni, hiszen a jelöltállítási határidő csak szeptember 4-én járt le. Vagyis a máskor antiszemitizmus-ügyben igen érzékeny Mazsihisz ekkor még nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását, Heisler azonban most nem vetette latba tekintélyét – írja a Mandiner.

Mint ismert, Bíró László korábban Budapestet Judapestnek nevezte, az izraeli turistákat pedig tetűcsúszdásoknak hívta.

A magyar ellenzéki pártok által támogatott antiszemita jelölt indulása ellen korábban Deutsch Tamás és Szájer József is felemelte a hangját Brüsszelben. Levelükben kijelentették, hogy meggyőződésük szerint egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére