Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: mi függesztjük fel a jogaink gyakorlását a Néppártban

Forisek Ádám

2019.03.20. 19:39

Az Európai Néppárt szerdai közgyûlése után a pártszövetség úgy döntött: nem zárják ki, és nem függesztik fel a Fideszt. A magyar kormányfõ a szavazás után értékelte a helyzetet sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy egy érdekes, izgalmas vita volt március 20-án Brüsszelben.

Az elmúlt hetekben az európai néppárt jövője kérdésessé vált."

Mint ahogy a kormányfő is hangsúlyozta, ez a vita az Európai Néppárt (EPP) jövőjéről szólt. Orbán Viktor szerint az EPP egy bátor vállalkozás, hiszen egy olyan pártcsaládról beszélünk, amelynek tagjai a liberálisoktól a keresztény konzervatívokig terjed, ezeket a tagpártokat igyekszik az EPP egy közösségben tartani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az EPP az európai pártpolitika legnagyobb ereje. Európa jövőjében pedig az EPP óriási szerepet játszik.

Jelen esetet úgy lehet leírni, hogy a Néppárt liberális, baloldalra húzó része, a 13 tagpárt arra tesz kísérletet, hogy kizárják a pártszövetségből a keresztény, konzervatív tömböt, ahova a Fidesz is tartozik. Teszik mindezt annak érdekében, hogy az EPP profilja sokkal szűkebb, baloldali színezetű legyen.

Mi az EPP jövője? Mi így viszonyultunk ehhez a vitához."

Orbán Viktor értékelése szerint nem túl szerencsés, hogy az EP-választás kampányának előestéjén történt meg az, hogy az EPP gyakorlatilag a saját felszeletelésébe kezdett bele.

A legfontosabb most az, hogy a Néppárt helyreállítsa egységét, hiszen csak így lehet megverni a szocialistákat. A tétje a vitának tehát az volt, hogy az Európai Néppárt lesz-e a legerősebb a választás során.

A magyar kormányfő az EPP gyűlésén ezért megkérte a 13 tagpárt elnökét, hogy vonják vissza a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezésüket, amire azonban ők nem voltak hajlandóak. Ezért született ma 3 órás vita.

A cél továbbá az, hogy az Európai Néppárton belül ne a liberális gondolatok uralkodjanak, hanem igenis maradjon hely a keresztény-konzervatív pártoknak is.

Ezért döntött úgy a Fidesz, hogy a maguk részéről felajánlották jogainak gyakorlását. Ez a kompromisszum lényege, ezt a forgatókönyvet 2000-ben egyébként az osztrákok már kipróbálták. Õket azért vegzálták akkor, mert Jörg Haiderral, az FPÖ akkori frakcióvezetőjével kívántak koalícióra lépni. Akkor is, mint jelen esetben is, az Európai Néppárt felállította a három bölcs tanácsát.

Nem lehet minket sem kizárni, sem felfüggeszteni"

– szögezte le a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a három bölcs tanácsának embereivel,  –akik közt helyet foglal Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke – a magyar kormány saját háromfős bizottsága fog tárgyalni. Ebben Novák Katalin, Varga Judit, valamint Szájer József foglal helyet.

A háromfős bizottságok az EP-választás után folytatnak majd tárgyalásokat a Fidesz és az EPP viszonyának alakulásáról.

Az Európai Néppárt ma jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet"

– értékelt Orbán Viktor, aki szerint ez a kompromisszum lehetőséget teremt arra, hogy továbbra is támogatni tudja a magyar kormány Manfred Webert, az EPP csúcsjelöltjét, valamint, és ez hangsúlyosabb, semmilyen út nem zárult le a Fidesz előtt.

Sajtótájékoztatóján leszögezte: erős Európát akar a magyar fél, ezt pedig az is bizonyítja többek között, hogy Magyarországon a legnagyobb az uniós tagság támogatottsága.

Migráció kérdésében, a kereszténység, a keresztény kultúra és értékek védelmében nem tudunk kompromisszumot elképzelni. A jövőben is ezt fogjuk képviselni."

Végezetül még elmondta Orbán Viktor, nem időszerű a választás előtt arról spekulálni, hogy a Fidesz esetleg az EP-választás után az EPP-n kívül folytatná tevékenységét.

Szép mulatság, férfimunka volt"

– zárta beszédét a magyar miniszterelnök.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére