Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk

888.hu

2021.02.15. 11:57

Ma 11 órakor kétnapos üléssel kezdődött el az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet a gazdaság újraindításáról.

Orbán Viktor kifejtette, hogy az elmúlt két hónap is a koronavírus elleni küzdelemről szólt. Emlékeztetett, tavaly november 11-én korlátozó intézkedéseket vezetett be a kormány a szakemberek tanácsára. Kiemelte: a szakemberek tudásával nem vetekedhetnek, de a felelősséget vállalják. Orbán Viktor elmondta, hogy a járványügyi szakemberek tudásával nem egyenlő a politikusok tudása, ám az utóbbiaké a felelősség. A védekezés irányítása kormányzati feladat, de a járványügyi szakemberek véleménye mindig megjelenik a döntésben.

A miniszterelnök emlékeztetett: a járványadatok növekedést mutatnak, nem csak Magyarországon, hanem Európában is.

A tavalyi konzultáció során a magyar emberek elmondták, hogy az országnak a védekezés idején is működnie kell, ezért maradtak nyitva a munkahelyek és az általános iskolák.

Szükség volt a kijárási tilalomra, az éttermek, szórakozóhelyek, fürdők bezárására.

A válságkezelésünk következetes, november óta nem változtattuk az intézkedéseket, ezért sikerült a járványt kordában tartani”

– jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy akik Nyugaton nyitottak, azoknál új erővel indult el a harmadik hullám.

Orbán Viktor elmondta, hogy a járványgörbe 10 napja nem csökken, a lassulás megtorpant. A szakemberek szerint a mutáció miatt emelkedő tendencia jöhet, ezért

szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására, és szükség van a szabályok betartására a következőkben is.

Az újranyitásról szólva elmondta, nemcsak ezt akarják, hanem a gazdaságot és a társadalmi életet is újra akarják indítani.

Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk

– jelentette ki.

Orbán Viktor szerint az újraindításhoz vakcinára van szükség.

Kimelte:

minél több oltóanyagot kell szerezni, nem majd, ahogy Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.

Elmondta, minden olyan vakcina jó, amelyik biztonságos, és amellyel a világon már több millió embert beoltottak. Éppen ezért vásároltunk a nyugati vakcina mellé orosz és kínai oltóanyagot is.

Oroszországból 1 millió, a kínaiaktól 2,5 millió ember számára elegendő vakcinát vásárolunk.

Magyarországon öt hatékony és biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel”

– mondta.

A kormányfő szerint az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország. Közölte: reális esélyünk van arra, hogy április elejére a kétmillió főt is meghaladja a beoltottak száma – tette hozzá. Magyarországnak minden vakcinára szüksége van, mert ez vezet vissza a normális élethez.

A miniszterelnök kiemelte:

minden nap számít, aki időt nyer, sok száz, ezer életet nyer.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni.

Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget, és nem szabadna ebből politikai kérdést csinálni”

– mondta.

A kormányfő hozzátette, hogy csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amelyeket a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni azoknak. Az oltási program elindulásával egy új szakaszba léptünk. Orbán Viktor elmondta, hogy ismét konzultációt indítanak 7 kérdéssel az újraindításról.

A konzultáció online lesz.

A gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány előtt gyorsan nőtt a gazdaság, alacsony és csökkenő hiány mellett. 2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, de az nem omlott össze.

A válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, hitelmoratóriumot vezettek be, 3300 milliárd forint maradt az embereknél.

1434 magyar vállalkozásnál indult beruházásvédelmi akcióterv. Garanciaprogramokat vezettek be, és sokat költöttek arra, hogy a Széchenyi Kártya Program elérhető legyen. A gazdaságba áramoltatott források több mint fele a kis- és középvállalkozásokhoz került.

A kormányfő szerint a válságkezelés sikeres volt, mert 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt.

A foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót. A munkanélküliséget tekintve a hazai adat a harmadik legjobb az Európai Unióban.

A miniszterelnök szerint amint lesz elég vakcina, megkezdik a korlátozások fokozatos, felelősségteljes enyhítését. Gazdaságfejlesztési intézkedéseket vezetnek be, ezt gazdaság-újraindítási akciótervnek nevezik. A magyar gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával kell újraindítani.

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítási akcióterv 7 lépésből áll:

  • a lakásépítés áfájának 5 százalékra csökkentése,
  • bértámogatás a vállalkozásoknak,
  • a 13. havi nyugdíj visszaépítése,
  • az orvosi bérek jelentős emelése,
  • jövedelemadó-mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • 10 millió forint kamatmentes kölcsön a vállalkozásoknak,
  • lakásfelújítási támogatás.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az újraindítás egyik legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, 1500–2000 milliárd forintot fektetnek be az egyetemekbe. Múlt pénteken pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megkezdődött.

A 25 éven aluliak adómentességéről azt mondta, hogy

ilyenre nem volt még példa.

A fiataloknak a munka mellé jár az adómentesség és a különféle családtámogatási lehetőségek. A következő hónapokban három nagy ügyön dolgoznak: végigviszik a tömeges oltási akciót, az emberek véleménye alapján fokozatosan kivezetik a korlátozásokat, és végrehajtják a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt”

– jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, a következő időszakban 3 nagy feladat áll a kormány előtt: végigviszik a tömeges oltási akciót, fokozatosan kivezetik a korlátozásokat az emberek véleménye alapján, és végrehajtják a gazdaság újraindítási akciótervet.

Indul az évad

Az ülés 11 órakor három közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőre, Szabó Ferencre (Fidesz), Tímár Györgyre (FKGP) és Pánczél Gyulára (MDF) történő emlékezéssel kezdődik, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el. A parlament az első napirendi pontban dönthet a Magyar Nemzeti Bank 2019-es üzleti jelentéséről és beszámolójáról. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra és az azonnali kérdésekre egy-egy óra, míg a kérdésekre további 30 perc áll rendelkezésre. A parlament ezt követően előbb megtárgyalhatja, majd el is fogadhatja a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulójáról szóló politikai nyilatkozatot, amelyet az Országgyűlés külügyi bizottsága terjesztett elő. Kedden a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló kormányzati indítvány általános vitájával folytatódik az ülés.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére