Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: A szankciós politika egy lépés a háború felé

888.hu

2022.11.18. 08:30

A kormányfő szerint Magyarország sosem támogatta a szankciókat és sosem szavazta meg őket, amikor csak lehetett, mentességet harcolt ki, s a 9. szankciós csomag esetén is ugyanezt fogja tenni.

 

„Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban.”
– kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.
A kormányfő szerint nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaság biztonsága is.

Magyarország azért van szerencsés helyzetben, mert az ukrán-magyar határ egy rövid szakasz és messze van a fronttól. A miniszterelnök szerint csak érintkezések vannak az USA és Oroszország között.

A szankciós politika egy lépés a háború felé a kormányfő szerint. Egy évvel ezelőtt az EU még óvatosan kezdte, de ahogy telt az idő, az unió úgy maga is egyre jobban belesodródott a háborúba.

Orbán Viktor kiemelte, hogy lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba, s nagyon veszélyes dolog, amit az EU csinál.

 

Az egész európai gazdaság süllyedését a szankciók okozzák.”

– mondta a miniszterelnök.

 

Magyarország sosem támogatta a szankciókat, sosem szavaztuk meg őket.”

– tette hozzá. Jelezve, hogy Magyarország nem engedheti meg magának, hogy mindig vétózzon, Hazánk eddig mindig valami mentesítést harcolt ki magának.
„Ha lesz 9. szankciós csomag, el fogom érni, hogy Magyarország mentesítést kapjon alóla.” – tette hozzá.

 

Hangsúlyozta, hogy hazánk számára súlyos gazdasági nehézségek alól tud mentesítést kiharcolni, de nem tudja kihúzni magát a szankciók politika általános hatásai alól, ilyen a szankciós infláció. Orbán úgy fogalmazott: „Magyarország nem tud érintetlen sziget lenni, de azt tudja elérni, hogy az elemi érdekeit megvédi, és a döntések hatásait mérsékli”.

Ennek jegyében döntött a kormány a burgonya és a tojás árstopjáról. Ezt minden termék esetében nem tudja a kormány meghúzni, de ilyen intézkedésekkel lehet segíteni az embereket, ahogy a rezsicsökkentéssel havi 181 ezer forintot hagy a családoknál, anélkül, hogy tudnák ezt. Szerinte több millió család van, aki nem engedheti meg magának hazánkban, hogy ezt kifizesse, őket kell segíteni. Két lehetőség van a kormány előtt, vagy kivárja a végét, vagy közbeavatkozik. A kormányfő szerint ez utóbbi a megoldás.

Nagyon gyorsan nőtt a gazdaság a Covid után, aztán beesett a háború és a szankciós időszak, ami negatív hatást gyakorol. Orbán Viktor szerint nem szabad feladni a legfontosabb nemzetstratégiai döntéseket sem, sőt, szeretnének pozitív döntéseket is hozni.

 

Sosem adunk fel fontos nemzetstratégiai döntéseket.”

– húzta alá, kiemelte a gyármentő programot, a turisztikai akciótervet, vagy a kkv-k megsegítését.

 

A Barátság vezeték elleni támadásról a miniszterelnök azt mondta, hogy a választás után új kormányt alakított, akkor még nem voltak szankciók, az akkori helyzetnek megfelelő szerkezetet állított fel, de aztán jöttek a szankciók. Szerinte a legfontosabb kérdéssé azóta az energia vált, ennek pedig meg kell jelennie a kormány szerkezetében, néhány évig pedig mindenképpen szükség van egy önálló energiaügyi minisztériumra. A másik, amire szükségünk van, a hadsereg fejlesztése, ezért Palkovics Lászlót arra kérte fel, hogy álljon a hadiipar élére.

 

Az idei tél megoldottnak tekinthető a kormányfő szerint, elegendő energiát tudtunk betárolni, „ellátásbiztonság szempontjából rövid távon rendben vagyunk”, de tavasszal azonban újra kell tölteni, ami viszont egész Európa számára kihívást jelent majd. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak nehezebb lesz ezt megoldani, Magyarország viszont könnyebb helyzetben lesz. „Ha a Déli Áramlat működik tavasszal, akkor fel tudjuk tölteni a tárolókat.” – szögezte le.

 

A másik feladat, hogy megfizethető legyen az energia ára, növelni kell a saját erőből itthon előállított energia mennyiségét, ennek a feladatát kapta Lantos Csaba, szerintem meg fog birkózni ezzel a feladattal.”

– mondta Orbán Viktor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére