Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán elárulta, mikor zárnak be az iskolák

888.hu

2020.03.13. 08:59

A koronavírus-fertőzés miatt elrendelt veszélyhelyzetről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádión. Szerinte az ország eddig jól vizsgázott, ezentúl is olyan intézkedéseket kell meghozni, amiket a helyzet súlyossága indokol. Az iskolákat azért nem zárták még be, mert egyelőre leginkább külföldiek körében terjed a vírus, és a legnagyobb veszélyt az idősekre jelenti, de ha ez a helyzet változik, a gyermekek védelmében is mindent elkövet a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök az eddig meghozott óvintézkedésről elmondta: ez nálunk mást jelent, mint más országokban. Olyan intézkedéseket lehet meghozni most, amelyet a vészhelyzet súlyossága indokol, így gyors és azonnali intézkedéseket lehet hozni – tette hozzá.

Az elmúlt 30 évben nem volt ilyen Magyarországon. Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel

– fogalmazott a kormányfő, aki azt is elárulta, hogy a veszélyhelyzet miatt elrendelt különleges jogrend sokáig fenntartható, de az biztos, hogy ezt két hét múlva a parlamentnek kell meghosszabbítania.

„Ez egy világjárvány, lehetett reménykedni egy ideig, hogy Európát elkerüli, de Olaszországból szétterjedt” – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve:

Kínában a megbetegedések száma már alacsonyabb, mint a gyógyultaké,

de csak a csúcspontját hagyták el a járványnak.

„Ez egy ismeretlen vírus, ezért is van mindenki tele félelemmel” – fogalmazott a miniszterelnök. Európában is akár több hónapig felfelé haladhat a megbetegedések száma, és utána is sokáig tarthat a lefelé menet.

„Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik a következő időszakban” – jelentette ki Orbán Viktor.

Nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt. A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell.

Szólt arról is, hogy akik nem tartják be a hatósági karantén szabályait, azokkal szemben adott esetben erőt kell alkalmazni. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is.

Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez

– tette hozzá.

A kormányfő értékelése szerint a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják, az ország eddig jól vizsgázott.

„Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartanak és összefognak.”

Orbán Viktor beszélt a közvéleményben az iskolák bezárására megfogalmazott igényről is. Elmondta, hogy a hatóságok folyamatosan figyelik a környező országokat.

„Az egyetemeket azért vettük vesztegzár alá, mert sok a külföldi. A külföldiek hozták be a járványt, és a körükben terjed a legjobban” – szögezte le. „A közoktatási intézményeket azért nem zártuk be, mert a körükben nincs fertőzés.”

A legnagyobb veszélyben az idősek vannak. Ha a gyermekek körében is változás lesz, akkor azonnal változik a döntés.

A kormányfő elmagyarázta: ha bezárják az iskolákat, akkor hosszabb időre kell, mint két hét, így a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni, és véget érne a tanév.

Ha kiderül, hogy van olyan variánsa a vírusnak, ami veszélyes a gyerekekre, akkor azonnal lépünk.

A járvány gazdasági hatásait is elemezte a miniszterelnök. „Sokan nem érzékelik azt, mit jelent, ha a gazdaság megáll. Nagyon súlyos következményekkel kell számolni” – fogalmazott Orbán Viktor. Ezért a kormány olyan gazdaságvédelmi akcióterveket dolgoz ki, ami egy-egy ágazat számára jelent segítséget, mert minden területen mások lesznek a következmények. A kormányfő megismételte: az egész 2020-as és 2021-es költségvetést át kell dolgozni, és erre lesz szükség az önkormányzatoknál.

De most az emberélet az első

– tette hozzá.

Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy

„kétfrontos háborúban vagyunk. Egyik a koronavírus, a másik pedig a migráció. A két dolog között logikus összefüggés van, mivel mindkettő mozgással terjed. A tranzitzónák továbbra is zárva maradnak, és semmilyen migrációs szétosztási paktumban nem veszünk részt. Itt nálunk egyedi megbetegedések vannak, ennél jóval súlyosabb helyzet, ha gócok alakulnak ki, vagy csoportos megbetegedések vannak. Ha az utóbbi két eshetőség megtörténik, akkor még szigorúbb intézkedések kellenek. A tömeges megbetegedés esetén pedig még súlyosabb lépések kellenek”.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy neki ne mondják meg az Atlanti-óceán partjáról, hogyan kell török, vagy éppen migrációs politikát folytatni. „Értem a széplelkű nyilatkozatokat, de ezeket a fülem mellett elengedem” – szögezte le.

A nyugat-európai országok bárkit beengedhetnek a területükre, de Magyarország saját maga dönti majd el, hogy kit enged be. Ez a mi sorsunk és a mi országunk. Ezt az álláspontot meg tudom védeni Brüsszelben, persze most már ott is baj van.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére