Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: Pártpolitikusok minősítenek pártpolitikusnak

888.hu

2021.12.27. 15:02

Az Indexnek adott interjút Novák Katalin. Szóba került az államfői jelölése, a magyar családok helyzete és a magyar családok támogatása is.

Kitől tudta meg, hogy önt jelölik köztársasági elnöknek?

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszélt velem, rajta keresztül kaptam a megtisztelő felkérést, hogy vállaljam el a kormánypártok jelölését.

Fontosnak tartja, hogy nőként kapta a jelölést, vagy mindegy, milyen nemű az államfő, a lényeg, hogy jól végezze a munkáját?

Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség. Az elmúlt napokban számtalan nőtől hallottam, hogy ezt a saját sikerének is érzi.

A kinevezése hírére egyből támadások érték, mondván a Fidesz bábjaként fog viselkedni államfőként. Mit reagálna erre?

Vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz. Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.

Egyáltalán nem tartja aggályosnak, hogy egy pártpolitikust, sőt, egy kormánytagot választanak meg néhány héttel a ciklus vége előtt köztársasági elnöknek?

Pártpolitikusok minősítenek pártpolitikusnak. Ettől azért nem esem kétségbe. Mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat, hogy pártpolitikusok az államfő-jelöltek vagy akár pártvezetők töltik be ezt a tisztséget. Én a kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje vagyok, ehhez a politikai közösséghez tartozom.

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK UGYANAKKOR A NEMZET EGYSÉGÉT KELL MEGJELENÍTENIE, AMINT EZT AZ ALAPTÖRVÉNY IS VILÁGOSAN MEGFOGALMAZZA. EZÉRT A NEMZET MINDEN KÜLÖNBÖZŐSÉG FELETTI EGYSÉGÉNEK KIFEJEZÉSE LESZ A LEGFONTOSABB DOLGOM.

Az időzítésnek pedig egyszerű oka van: most jár le Áder János elnök úr megbízatása. Itt nincs mozgástér: az Országgyűlésnek most kell új elnököt választania.

Mit gondol, az államfőnek csak a jogszabályokban pontosan megfogalmazott keretek között kell feladatát teljesítenie, vagy szükséges erkölcsi-lelkiismereti értelemben is mintegy felügyelnie a végrehajtó hatalmat? Mindent alá kell írnia, ami a törvény betűjének megfelel, akkor is, ha lelkiismerete szerint helytelennek véli a jogszabályt?

A köztársasági elnök feladatait és lehetőségeit az Alaptörvény pontosan meghatározza. A jogállam éppen akkor jelent biztonságot, ha a jogszabályokat mindenki irányadónak tartja. Az elnök egy törvény aláírását megelőzően kifejezheti, ha fenntartásai vannak. Ez a lehetőség nekem is rendelkezésemre áll majd.

Ha arra kerülne a sor, hogy az ön elnöksége alatt az Alaptörvényt, vagy egy kétharmados jogszabályt próbálnának meg feles többséggel megváltoztatni, aláírná az erről megszavazott jogszabályt?

A jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.

A köztársasági elnökök gyakran választanak szimbolikus ügyeket, amelyeket igyekeznek képviselni. Ön mire szeretné ráirányítani majd a társadalom figyelmét?

A magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügyem, a jövőben is értük dolgozom. Áder János következetesen képviselte a teremtett világ védelmét. Ez az ügy nekem is fontos: a második szakirányom a környezeti menedzsment volt. Ahhoz azonban, hogy legyen kinek megőrizni a Földet, szükség van a gyermekekre, a következő generációkra. A közös magyar jövő részei a határon túl élő nemzettársaink, ugyanígy a beteg gyermeket nevelő vagy egyszülős családok, de a felzárkózó roma közösségek is. Rájuk különösen oda fogok figyelni.

Tud már arról valamit mondani, hogy ki lehet majd az utóda?

A választásokig a Miniszterelnökségen Gulyás Gergely miniszter úr irányításával dolgozik majd a két államtitkárom és a teljes szakmai csapat. Jó kezekben lesz a családok ügye.

Az elődei között volt olyan, akihez szeretne felnőni köztársasági elnökként?

Minden elődömtől tanulhatok, akár pozitív, akár negatív értelemben.

Egyelőre még miniszter, de már itt az alkalom, hogy értékeljük a teljesítményét, ezért beszéljünk a családpolitikáról is. Nemrég elindították a családvédelmi kalkulátort. Miért csak most került erre sor? Eddig nem érzékelték, hogy kezd túl bonyolult lenni a családtámogatási rendszer?

Hálás vagyok azért, hogy a magyar családpolitika alakításáért nyolc évig felelhettem, jó visszatekinteni erre az időszakra. Bevezettük a CSOK-ot, a babaváró támogatást, az otthonfelújítási programot, a hitelelengedést, növeltük az adókedvezményeket, ott a Nők 40, az autóvásárlási támogatás, az Erzsébet-táborok bővítése, ingyenes étkezés, tankönyv, hosszú a sor. Segítség kell ahhoz, hogy ennyi lehetőség között minél könnyebben el lehessen igazodni. Néhány hete indult el az a bizonyos kalkulátor, de már több mint 55 ezren használták. Sokan még mindig nem ismerik a lehetőségek teljes körét, pedig jogosultak például a CSOK-ra, a jelzáloghitel elengedésre vagy a babaváró támogatásra is.

A Facebook-oldalát visszapörgetve azt látni, hogy az elmúlt hónapokban szinte hetente jelentett be kisebb-nagyobb családtámogatási intézkedéseket. Ezt már a kampány-üzemmód részeként tette?

Nyolc éve felelek a kormányban a családpolitikáért, és ha valaki ezt az időszakot végigpörgeti a Facebook-oldalamon, ugyanezt a dinamikát érzékelheti. Az elmúlt közel 12 évben ugyanis folyamatosan bővítettük a családtámogatások körét.

A kormány deklarált célja, hogy Magyarországon ismét elérjük a természetes reprodukcióhoz szükséges 2,1-es teljes termékenységi arányszámot, de három ciklus és rengeteg költés után még mindig messze van ez a cél. Megéri ennyit költeni, ha ezzel csak valamelyest lassítani sikerül a népességfogyást? Nem lenne érdemesebb a pénznek egy részét inkább a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának növelésére költeni?

Nagyon megéri.

A CSALÁDPOLITIKÁNKNAK IS KÖSZÖNHETŐEN TÍZ ÉV ALATT 123 EZERREL TÖBB GYERMEK JÖTT VILÁGRA. OLYAN GYEREKEK SZÜLETTEK MEG, AKIKET A SZÜLEIK – ELSŐSORBAN ANYAGI OKOK MIATT – NEM MERTEK VOLNA VÁLLALNI. EZEN FELÜL SZÁZEZER OLYAN KISBABA SZÜLETETT MEG TÍZ ÉV ALATT, AKIKRŐL LEMONDTAK VOLNA A SZÜLEIK, HISZEN KÖZEL FELÉRE ESETT VISSZA AZ ABORTUSZOK SZÁMA.

Nyugat-Európában azt tapasztalom, hogy a politikusok fatalista módon elfogadják az eléjük vetített jövőt, és csupán a kármentésre törekednek. Pedig nem érdemes alább adni annál a célnál, minthogy a fiatalok vágyjanak rá, és találják meg az értelmét és szépségét a családalapításnak. Magyarországon nagyon biztatók a jelek. Mi nem fogadhatjuk el azt a jövőt, melyben idővel elfogyunk. Hogy gyarapodunk, erősödünk-e, az elsősorban rajtunk, magyarokon múlik.

Ön tehát bízik abban, hogy valóban a saját erőnkből sikerülhet fordítani a demográfiai helyzeten?

Igen, bízom benne, hogy mi magyarok képesek leszünk hosszú távon tovább erősödni. Nem egyik napról a másikra, de már most növekszik a nagycsaládok száma. Egyre többen vállalnak harmadik gyermeket, és azok is egyre többen vannak, akik nem várnak sokáig a családalapítással. A nyugati trendekkel szemben Magyarországon sok fiatal ébred rá, hogy van lehetősége először családot alapítani, és azután is kiteljesedhet majd a szakmájában. Ha fiatalabb korban alapít valaki családot, akkor a kisgyereknek van nagyszülő-élménye, és az ilyen gyermek felnőve hasonló mintát ad majd tovább. Akik ráadásul nagy családban nőttek fel, maguk is gyakrabban vállalnak több gyermeket. Látom az esélyt arra, hogy ha kitartunk a családok előtérbe helyezése mellett, akkor a megörökölt katasztrofális demográfiai adottságok ellenére is képesek leszünk ismét megerősödni.

A teljes interjú itt megtekinthető.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

A migránsok valószínűleg sehol sem a szivárványos értékrendet vallják magukénak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére