Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: Magyarország számít Csehországra

888.hu/MTI

2022.06.08. 14:04

A magyar-cseh kereskedelmi és gazdasági együttműködésről, védelmi kérdésekről, az energetikáról, valamint az Európai Tanács most kezdődött soros cseh elnökségének prioritásairól tárgyalt szerdán reggel Prágában Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök.

 

Hasonló témák voltak napirenden kedden a prágai Hradzsinban is, ahol Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel találkozott a magyar államfő, aki kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban.

 

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

 

Petr Fiala a cseh kormányfők hivatalos székhelyén, a Kramár-villában fogadta Novák Katalint.

 

A két ország kereskedelmi, védelmi és energetikai együttműködéséről, valamint az Európai Tanács soros cseh elnökségének prioritásairól tárgyaltak.”

– olvasható a kormányhivatal Twitteren megjelent bejegyzésében.

 

A külföldi államfők csehországi hivatalos látogatásaik során általában találkoznak a cseh parlament két kamarájának elnökeivel is. Ezúttal ez elmaradt, mert Milos Vystrcil, a szenátus elnöke, valamint Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke egyaránt külföldön tartózkodnak.

Novák Katalin azonban kedden találkozott Andrej Babis volt kormányfővel, az ellenzéki ANO mozgalom elnökével. Babis a találkozó után a magyar államfővel készült közös fényképet tett ki Instagram-oldalára és ez alatt örömét fejezte ki afelett, hogy Novák Katalin elfogadta a vacsorameghívását, egyúttal „fantasztikus nőnek, nagyszerű anyának” nevezte bejegyzésében a magyar köztársasági elnököt.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andrej Babiš (@andrejbabis) által megosztott bejegyzés

 

Magyarország számít Csehországra a szankciós politikában való együttműködésben, továbbá abban, hogy megkapja a neki jogosan járó uniós támogatásokat

– írta Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Facebook-bejegyzésében, miután találkozott Petr Fiala cseh kormányfővel.

 

A kétnapos hivatalos prágai látogatáson részt vevő magyar államfő kiemelte: a cseh miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háborúnak mielőbb véget kell vetni, és a két országnak – lehetőségeihez mérten – minden segítséget meg kell adnia a menekülők, rászorulók számára.

Ehhez nemcsak szavakra, hanem konkrét tettekre és uniós forrásokra is szükség van – írta Novák Katalin, hozzátéve, a „cseh pragmatizmusra számítunk a szankciós politikában való együttműködés terén, továbbá abban, hogy Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós támogatásokat”.

Ebben a hamarosan induló cseh EU-elnökségnek is lehet szerepe – jegyezte meg.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködése Csehország számára is kiemelten fontos.
„Jó, hogy nyíltan, őszintén tudtunk Fiala miniszterelnök úrral beszélni.” – zárta bejegyzését Novák Katalin.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére