Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: egyetlen forintot sem vonunk meg a családoktól a járványügyi védekezés miatt

888.hu

2020.04.08. 12:41

Minden korábban meghozott családpolitikai intézkedés érvényben marad annak ellenére, hogy a kormánynak jelentős összegeket kellett átcsoportosítani a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés érdekében – erősítette meg Novák Katalin, az Emmi ifjúsági és családügyi államtitkára.

A hazánkat is elérő koronavírus-járvány minden családot érint, le kellett mondanunk az idősebb szüleink, nagyszüleink fizikai érintkezést igénylő támogatásáról, az otthon maradott gyermekekkel a szülőknek foglalkozniuk kell. Ugyanakkor 2010 óta azon dolgozik a kormány, hogy a családalapítás, a gyermeknevelés könnyebb legyen. Ennek következtében

négy évtizedes csúcsra emelkedett a házasságkötések száma, decemberben és januárban pedig 1200-zal több gyermek született, mint a korábbi években. Szeretnénk, ha ezt nem állítaná meg a koronavírus-járvány

– szögezte le szerdai tájékoztatójában Novák Katalin, aki öt pontban sorolta fel a családvédelmi intézkedéseket, amelyek a korábbi és az újabban meghozott döntések alapján segíti a magyar családokat.

 1. Megvédik a családtámogatásokat.
  Egyetlen fillért sem csoportosítanak át a járványügyi védekezés érdekében az adókedvezményekre, az otthonteremtési programokra, a csokra, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére vagy a hitelek elengedésére szolgáló alapokból.

  Sőt: az államtitkár bejelentése szerint bővíteni és nem szűkíteni fogják ezek körét.

 2. Segély helyett munkát biztosít a kormány. A korábban bejelentett intézkedések alapján
  26 munkakörben törölték el december 31-ig járulékfizetési kötelezettséget, ugyanakkor a katafizetés kötelezettségét is, ami 90 ezer családot érint Magyarországon.

  A kormány ugyanakkor átvállalta a fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók járulékainak megfizetését. Ingyenes, online átképzési programokat indítottak azok számára, akik elveszítik munkahelyeiket, ugyanakkor felnőttképzési diákhitelt és vállalkozói kedvezményes kölcsönöket vezettek be, továbbá megemelték a SZÉP-kártyás juttatások összeghatárát is. Novák Katalin kiemelte, hogy azok a szülők sem kerülnek bajba, akik továbbra is munkába járnak, de a digitális tanrendre átállás miatt gyermekeiket otthon kellene tartaniuk. Számukra ugyanis felügyeletet biztosítanak az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben.

 3. A kormány segít átvészelni a veszélyhelyzeti időszakot: az országosan felvett
  4 millió hitelre fizetési moratóriumot rendeltek el, ami vonatkozik a csokra és a babaváró hitelre is,

  így az év végéig fellélegezhetnek a családok. Az államtitkár felhívta a figyelmet a 2018 januárjában bevezetett jelzáloghitel-elengedési lehetőségre is: vagyis a veszélyhelyzet ideje alatt is kérhetik a családok a második gyermek érkezése után 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, majd minden további megszületett gyermek után 1-1 millió forintnyi jelzáloghitel elengedését. Ugyanakkor

  meghosszabbították a gyesre, gyedre, és gyetre vonatkozó jogosultságot is, ami 15 ezer család életét könnyíti meg.

  A korábban megemelt összegű, gyermekek otthongondozási díjára (gyod) vonatkozó jogosultság vizsgálatát úgy alakították ki, hogy a szakemberek fizikai jelenlét nélkül, online, telefonon állapíthassák azt meg.

 4. Novák Katalin felidézte az Orbán-csomag fiatalokat érintő intézkedéseit is, amely alapján
  új, egyszeri 500 ezer forintos diákhitel felvételére nyílik lehetőség,

  ugyanakkor a korábbi diákhitelekre is vonatkozik az elrendelt hitelmoratórium, sőt: ez az egyéb hitelekkel ellentétben kiterjed a moratórium elrendelése után felvett diákhitelekre is. Továbbá elismételte:

  75 ezer olyan fiatal kaphatja meg a diplomáját, akiknek eddig erre nyelvvizsga hiányában nem volt lehetőségük.
 5. A szakállamtitkár kitért az időseket védő intézkedésekre is, megemlítve a receptkiváltás egyszerűsítését, a 65 év felettiek hivatalos ügyeinek intézkedésében bevezetett könnyítéseket, amely a nyugdíjügyek intézésére is vonatkozik, valamint azt is, hogy elhalasztották a nyugdíjjogosultsági vizsgálatokat is a vészhelyzet befejezését követő 60. nap végéig. Kiemelte:
  az idősek védelmét szolgálja a délelőtt 9-12 óra között elrendelt idősáv is,

  amikor csak a 65 év felettiek látogathatják az üzleteket, hogy így is csökkentsék a megfertőződés kockázatát, de hozzátette: ahogy azt Müller Cecília tisztifőorvos többször hangoztatta:

  ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor az idősek mindenképpen menjenek el otthonról, sőt: ha tehetik, egyáltalán ne hagyják el otthonukat.

  Novák Katalin szót ejtett

  a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről is, amely során 2021 februárjában egyhétnyi nyugdíj összegével többet kapnak majd a jogosultak, ami évente újabb egyhétnyi nyugdíj összegével emelkedik majd évente.

„Ez a húsvét lemondásokkal jár, de közös érdekünk betartani a szabályokat” – szögezte le végül az államtitkár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A főváros megtiltotta, hogy az idősotthon ápolói nyilatkozzanak a sajtónak

A főváros megtiltotta, hogy az idősotthon ápolói nyilatkozzanak a sajtónak

„Nyilatkozgatunk, fészbukkolgatunk, elvtárs?” – több kollégát is berendeltek Facebook-posztok és kommentek miatt, szerződésbontással fenyegetve őket.

Na most kapaszkodj meg: a Pixar új homokosmeséje az óvodás korosztályt célozza meg

Na most kapaszkodj meg: a Pixar új homokosmeséje az óvodás korosztályt célozza meg

Az „Out” című 9 perces rövidfilm a Disney Plus csatornán jelent meg múlt pénteken, 3-6 éves gyerekeknek reklámozzák két mese között.

Szánthó Miklós: a veszélyhelyzet bevezetése nélkülözhetetlen volt

Szánthó Miklós: a veszélyhelyzet bevezetése nélkülözhetetlen volt

„A kormány több száz járványügyi intézkedést hozott, és 124 rendeletet adtak ki ebben az időszakban. Ezt lehetetlen lett volna megtenni a normális parlamenti eljárás keretei között.”

Mindössze 15 új fertőzöttet találtak, 13 megyében három napja nincs új fertőzött

3771 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 idős krónikus beteg

Ma terjeszti be a 2021. évi büdzsé tervezetét a kormány az Országgyűlésnek

A kormány ma terjeszti be az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét – jelentette be a pénzügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Salvini nem bánta meg a határok védelmét

Salvini nem bánta meg a határok védelmét

Belügyminiszterként Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát védtem – hangoztatta Matteo Salvini, a Liga vezetője hétfő este közleményében a felsőház mentelmi bizottságának kedden várható döntésére utalva, amely a volt belügyminisztert érintő újabb eljárásban mond véleményt az Open Arms civilhajó tavaly nyári feltartóztatása miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére