Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Novák Katalin: egyetlen forintot sem vonunk meg a családoktól a járványügyi védekezés miatt

888.hu

2020.04.08. 12:41

Minden korábban meghozott családpolitikai intézkedés érvényben marad annak ellenére, hogy a kormánynak jelentős összegeket kellett átcsoportosítani a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés érdekében – erősítette meg Novák Katalin, az Emmi ifjúsági és családügyi államtitkára.

A hazánkat is elérő koronavírus-járvány minden családot érint, le kellett mondanunk az idősebb szüleink, nagyszüleink fizikai érintkezést igénylő támogatásáról, az otthon maradott gyermekekkel a szülőknek foglalkozniuk kell. Ugyanakkor 2010 óta azon dolgozik a kormány, hogy a családalapítás, a gyermeknevelés könnyebb legyen. Ennek következtében

négy évtizedes csúcsra emelkedett a házasságkötések száma, decemberben és januárban pedig 1200-zal több gyermek született, mint a korábbi években. Szeretnénk, ha ezt nem állítaná meg a koronavírus-járvány

– szögezte le szerdai tájékoztatójában Novák Katalin, aki öt pontban sorolta fel a családvédelmi intézkedéseket, amelyek a korábbi és az újabban meghozott döntések alapján segíti a magyar családokat.

  1. Megvédik a családtámogatásokat.
    Egyetlen fillért sem csoportosítanak át a járványügyi védekezés érdekében az adókedvezményekre, az otthonteremtési programokra, a csokra, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére vagy a hitelek elengedésére szolgáló alapokból.

    Sőt: az államtitkár bejelentése szerint bővíteni és nem szűkíteni fogják ezek körét.

  2. Segély helyett munkát biztosít a kormány. A korábban bejelentett intézkedések alapján
    26 munkakörben törölték el december 31-ig járulékfizetési kötelezettséget, ugyanakkor a katafizetés kötelezettségét is, ami 90 ezer családot érint Magyarországon.

    A kormány ugyanakkor átvállalta a fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók járulékainak megfizetését. Ingyenes, online átképzési programokat indítottak azok számára, akik elveszítik munkahelyeiket, ugyanakkor felnőttképzési diákhitelt és vállalkozói kedvezményes kölcsönöket vezettek be, továbbá megemelték a SZÉP-kártyás juttatások összeghatárát is. Novák Katalin kiemelte, hogy azok a szülők sem kerülnek bajba, akik továbbra is munkába járnak, de a digitális tanrendre átállás miatt gyermekeiket otthon kellene tartaniuk. Számukra ugyanis felügyeletet biztosítanak az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben.

  3. A kormány segít átvészelni a veszélyhelyzeti időszakot: az országosan felvett
    4 millió hitelre fizetési moratóriumot rendeltek el, ami vonatkozik a csokra és a babaváró hitelre is,

    így az év végéig fellélegezhetnek a családok. Az államtitkár felhívta a figyelmet a 2018 januárjában bevezetett jelzáloghitel-elengedési lehetőségre is: vagyis a veszélyhelyzet ideje alatt is kérhetik a családok a második gyermek érkezése után 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, majd minden további megszületett gyermek után 1-1 millió forintnyi jelzáloghitel elengedését. Ugyanakkor

    meghosszabbították a gyesre, gyedre, és gyetre vonatkozó jogosultságot is, ami 15 ezer család életét könnyíti meg.

    A korábban megemelt összegű, gyermekek otthongondozási díjára (gyod) vonatkozó jogosultság vizsgálatát úgy alakították ki, hogy a szakemberek fizikai jelenlét nélkül, online, telefonon állapíthassák azt meg.

  4. Novák Katalin felidézte az Orbán-csomag fiatalokat érintő intézkedéseit is, amely alapján
    új, egyszeri 500 ezer forintos diákhitel felvételére nyílik lehetőség,

    ugyanakkor a korábbi diákhitelekre is vonatkozik az elrendelt hitelmoratórium, sőt: ez az egyéb hitelekkel ellentétben kiterjed a moratórium elrendelése után felvett diákhitelekre is. Továbbá elismételte:

    75 ezer olyan fiatal kaphatja meg a diplomáját, akiknek eddig erre nyelvvizsga hiányában nem volt lehetőségük.
  5. A szakállamtitkár kitért az időseket védő intézkedésekre is, megemlítve a receptkiváltás egyszerűsítését, a 65 év felettiek hivatalos ügyeinek intézkedésében bevezetett könnyítéseket, amely a nyugdíjügyek intézésére is vonatkozik, valamint azt is, hogy elhalasztották a nyugdíjjogosultsági vizsgálatokat is a vészhelyzet befejezését követő 60. nap végéig. Kiemelte:
    az idősek védelmét szolgálja a délelőtt 9-12 óra között elrendelt idősáv is,

    amikor csak a 65 év felettiek látogathatják az üzleteket, hogy így is csökkentsék a megfertőződés kockázatát, de hozzátette: ahogy azt Müller Cecília tisztifőorvos többször hangoztatta:

    ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor az idősek mindenképpen menjenek el otthonról, sőt: ha tehetik, egyáltalán ne hagyják el otthonukat.

    Novák Katalin szót ejtett

    a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről is, amely során 2021 februárjában egyhétnyi nyugdíj összegével többet kapnak majd a jogosultak, ami évente újabb egyhétnyi nyugdíj összegével emelkedik majd évente.

„Ez a húsvét lemondásokkal jár, de közös érdekünk betartani a szabályokat” – szögezte le végül az államtitkár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére