Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Béketárgyalásokra hívják fel a szíriai feleket

Tóth Hanna

2015.12.19. 10:29

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ütemtervet fogadott el a szíriai politikai átmenetrõl. Oroszország és Amerika elõször találta meg a közös hangot az ország jövõjét illetõen.

Péntek éjszaka Oroszország és az Egyesült Államok megállapodtak egy ütemtervben a szíriai politikai átmenetet illetően. A két nagyhatalom először találta meg a  közös nevezőt a szíriai válságban.

Az ENSZ BT egyhangúan hagyta jóvá azt a tervet, amelynek lényege, hogy 2016 januártól béketárgyalásokra hívják fel a szíriai feleket, hogy aztán választásokat irányozzanak elő.

Ennek értelmében hat hónapon belül " hiteles, széleskörű, nem vallási és etnikai alapon szerveződő kormányt kell megalakítani az ENSZ által felügyelt szabad és tisztességes választások révén.

A tűzszünetet a tárgyalásokkal párhuzamosan kell megvalósítani, de ez nem vonatkozik a terrorista szervekkel szembeni fellépésre, vagyis a francia, orosz és amerikai légicsapásokat nem korlátozza.

Azért annyira ne bízhatjuk el magunkat, hiszen a megállapodás nem foglalkozik a konfliktus kulcskérdésével, nevezetesen azzal, hogy mi legyen Bashár Al Asszád jelenlegi szíriai vezető sorsa a választásokon.

Jól szimbolizálja ennek kényességét, hogy pénteken a széleskörű szíriai ellenzék vezetője ezzel kapcsolatban kijelentette nem fogadnak el olyan politikai rendezést, amelyben Asszád szerepel.

De a nagyhatalmak szintjén is hasonlóan erős még mindig a megosztottság a szíriai vezető személyének megítélésében. Korábban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország azon a véleményen voltak, hogy Asszádnak mennie kell, később finomítottak véleményükön kifejtve, hogy a háborút lezáró politikai átmenet végéig hatalomban maradhat. Obama pénteken azt mondta, hogy Szíria addig nem lehet stabil, míg Asszád hatalmon van.

Asszád támogatói is hasonlóan megosztottak: Oroszország most azt az álláspontot képviseli, hogy akár belemenne a szír vezető távozásába, Irán azonban továbbra is kitart mellette.

A megállapodás noha az orosz-amerikai egyetértés és az ellenzékkel való tárgyalás miatt nagy dolog, de önmagában nem lesz képes felszámolni a  globális problémává súlyosbodó szíriai válságot.

(Telegraph)

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére