Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megállapodás született az afrikai kontinens eddigi legnagyobb magyar kötött segélyhitelprogramjáról

888.hu, MTI

2021.11.10. 13:10

Magyarország 52 millió dolláros kötött segélyhitelprogramot indít Ruandában, ami az eddigi legnagyobb volumenű program, amelyet hazánk eddig valaha is elindított Afrikában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kigaliban.

 

A tárcavezető a ruandai kollégájával, Vincent Birutával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy ezen program keretében magyar cégek segítségével kerül sor Kigali vízgazdálkodási létesítményeinek fejlesztésére, amely munkálatok több mint felét végzik majd magyar vállalatok. A projekt része a főváros víztisztító telepének felújítása és bővítése, aminek során a magyar vállalatok nemcsak a tervezési fázisban vesznek részt, hanem a magyar gyártású eszközök telepítésének műszaki felügyeletét is biztosítják.

Egyebek mellett korszerűsítik a berendezéseket, 15 ezerről 36 ezer köbméterre növelik a napi kapacitást, illetve 6 kilométer hosszú csővezeték-hálózatot építenek. Mindennek nyomán a magyar technológiák új lehetőségeket nyernek Afrika egyik leggyorsabban fejlődő piacán, s eközben segítenek a helyi életkörülmények javításában – mutatott rá a miniszter.

Kiemelte, hogy az afrikai országok piacai hatalmas lehetőségeket tartogatnak a fejlett technológiákkal rendelkező magyar vállalatok számára, ezért a kormány támogatja az ottani beruházásokat, amivel hozzájárul az afrikai ország életszínvonalának növeléséhez.

Elmondta, hogy a ruandai kormány segítségkérésének eleget téve Magyarország 300 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományoz Ruandának (200 ezret az AstraZeneca készítményéből, 100 ezret a Sinopharméból), így gyorsítva az oltási kampányt és az emberi életek mentését. Leszögezte, hogy Magyarország elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy mindenki felvehesse az első, a második és a harmadik oltást, ami mellett biztonsági tartalék is van, így a kormány segíthet más, nehezebb helyzetben lévő államoknak.

Szijjártó Péter kiemelte: a világjárvány világosan megmutatta, hogy a világ országai a földrajzi távolságoktól függetlenül milyen kölcsönös függőségi viszonyban vannak egymással, és emlékeztetett rá, hogy Ruanda az első hullám során segített a magyar állampolgárok hazaszállításában.

Most, amikor mi tudunk segíteni, segítünk. Ilyen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés normális működése”

– mondta.

Kiemelte, hogy a jelentősen bővülő kétoldalú együttműködést az is előmozdíthatja, hogy Magyarország konzuli képviseletet nyit Kigaliban. Továbbá arról is beszámolt, hogy a jelenlegi húsz magyarországi ösztöndíjas helyre 319 ruandai hallgató jelentkezett, ami jól mutatja a nagy fokú érdeklődést.

Elmondta, hogy a nap folyamán együttműködési megállapodást írnak alá a vakcinagyártási kapacitások létrehozása terén. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon jövőre megkezdi működését a Nemzeti Oltóanyaggyár, ugyanakkor Ruanda is célként tűzte ki, hogy képessé váljon vakcinák előállítására. Szerinte ez üdvözlendő, mivel minél több helyen zajlik a gyártás világszerte, annál több oltóanyag fog az emberiség rendelkezésére állni.

Szijjártó Péter az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett Ruandában.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére