Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországra költözhetnek a jövõ reménységei

Bertha László

2016.03.11. 06:58

Sikerrel debütált a think.BDPST, amely Európa legrangosabb innovációs fórumává nõheti ki magát. Az egykori New York-i kormányzó, George Pataki szerint minden feltétel adott, hogy Magyarország sikeres ország legyen.

Március 8-a és 10-e között Magyarország rendezte meg a régió legnagyobb innovációs fórumát, think.BDPST néven. A think.BDPST fórumon a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők vitatták meg Magyarország és a visegrádi országok fenntartható növekedésének kulcskérdéseit, a versenyképesség javításához szükséges új típusú együttműködések, illetve a közös gondolkodás és cselekvés lehetőségét. A konferencián felszólalt többek között a volt bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber, illetve New York állam egykori kormányzója, George Pataki, valamint a térség számos üzleti és tudományos szereplője is.

Kreativitásra van szükség

Kedden a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter nyitotta meg az Antall József Tudásközpont által szervezett konferenciát. Szijjártó beszédében elmondta, hogy a világban zajló változások egy egészen új világrendet eredményeznek, emiatt az országoknak új kihívásokkal kell szembenézniük. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azok a nemzetek maradhatnak meg, erősödhetnek meg, amelyek megfelelő kreativitással, innovatív képességekkel rendelkeznek.

A külügyminiszter „történelmi szerencsének” nevezte, hogy éppen ebben az időszakban a legszorosabb az együttműködés a V4-es országok között. A konferencia céljairól Szijjártó elmondta, hogy a Visegrádi Négyek legmagasabb szintű politikai, technológiai, gazdasági és oktatási vezetőit hozza össze egy platformon, hogy a régió a lehető legsikeresebben vehesse az új világrend által hozott akadályokat, és megfelelhessen ezeknek a kihívásoknak.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József beszédében elmondta, hogy a V4-ek összlakossága ugyan Franciaországéval vetekszik, de gazdasági ereje és a kutatás-fejlesztésben való szerepük mégsem ugyanolyan. Pálinkás szerint, ha ez a négy ország összefog, akkor Európában és a világban is számolnak velünk.

Ha erősebb Európát akarunk, önmagunkat kell erősebbé tenni.”

– mondta Pálinkás.

A fórum első napja több érdekes előadást és panelbeszélgetést is hozott. A felszólalók között a legnagyobb név az egykori bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber volt. Stoiber beszédében kiállt az egységes Európa mellett, mivel a kontinensek csak így van esélye a 21. században. Az unió azonban képtelen jelen formájában olyan ütemben alkalmazkodni a világ fejlődéséhez, mint például az Egyesült Államok. A bevándorlási válsággal kapcsolatban elmondta, hogy most is megmutatkozott, hogy mekkora szükség lenne a kontinens egységére, ha ugyanis meg akarjuk tartani Európa egységét, akkor

közös menekültpolitikára van szükség, amely minden tagállamnak elfogadható.”

– mondta a Várkert Bazárban megrendezett think.BDPST konferencián Edmund Stoiber.

A korábbi bajor kormányfő a magyar-bajor kapcsolatokat történelmi jelentőségűnek nevezte, melyek nagyon hosszú időkre tekintenek vissza. A jelenlegi bajor miniszterelnök, Horst Seehofer múlt heti látogatásáról elmondta, hogy ez is mutatja, hogy milyen szoros és intenzív a kapcsolat Bajorország és Magyarország között.

A fórum első panelbeszélgetésén a V4-ek gazdasági lehetőségeit, illetve az együttműködés jövőjét vitatták meg a meghívott vendégek. Szó esett például arról, hogy miképp lehetne a régiót vonzóbbá tenni a befektetők számára, illetve ennek elérése érdekében milyen lépéseket tettek Szlovákiában vagy Csehországban. Ezt egy érdekes beszélgetés követte az innováció társadalmi dimenzióiról. Az előadók egyetértettek abban, hogy Európa jelenleg lemaradásban van az innováció terén, holott mindenhol vannak tehetségek szerte a világon. Ezt a fajta lemaradást az oktatás jelenlegi európai struktúrájával indokolták a meghívottak, illetve szót ejtettek a generációs problémákról, a Z-generáció kihívásairól.

A think.BDPST egyik visszatérő témája a startup cégekben rejlő lehetőségek voltak. Edward Stanoch és Steffen Roth is amellett érvelt, hogy ezeknek a cégeknek nem szabad túlbecsülni a jelentőségét, reálisan kell kezelni helyzetüket, illetve támogatásukat, viccesen megjegyezve, hogy egykoron minden vállalat startup cégként kezdte. A fórum további részében nagy hangsúlyt kapott tudomány és a technológia jövője a V4-ek tekintetében, amelyben nemcsak a régiónk, hanem Európa is lemaradásban van Ázsiához vagy az Egyesült Államokhoz képest.

A fórum második – egyben utolsó – napján a legnagyobb érdeklődést George Pataki expozéja keltette.

George Pataki apai nagyapja 1908-ban vándorolt ki Magyarországról, Aranyosapátiból az Egyesült Államokba. Pataki 1995 és 2006 között volt New York állam kormányzója a Republikánus Párt színeiben. Sokáig úgy tűnt, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztáson is megméretteti magát, ám végül bejelentette visszalépését.

New York állam egykori kormányzója beszédében elmondta, hogy örömmel mondott igent a meghívásra. Amikor Magyarországra gondol, akkor a nagy elmék, az újítók és feltalálók jutnak eszébe – mondta a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai politikus. Pataki Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy az ország egyre erősebb és erősebb lesz, ezt pedig jó látni. Szerinte a sikerhez erős intézményeknek, – mint amilyen az Antall József Tudásközpont – erős egyetemeknek és erős kormánynak kell összeállnia, ehhez pedig minden adott Magyarországon. George Pataki New York-i példákon keresztül hangoztatta az együttműködés fontosságát, ugyanis a kedvező környezet nem csupán beruházásokat, hanem a nagy elméket is magával vonzza.

A think.BDPST révén egy olyan stratégiai konferencia vette kezdetét Magyarországon, amely minden évben megrendezésre kerülhet, ezzel pedig az innováció legmeghatározóbb fórumává válhat a térségben, vagy akár egész Európában. A think.BDPST fórum rengeteg érdekes beszélgetéssel és sokszínű témákkal mutatkozott be a tudományos, az üzleti és politikai szféra, illetve az érdeklődők számára, így minden adott, hogy a fórum évről-évre egyre meghatározóbb legyen az innováció, a technológia és a tudomány területén. Ezzel is elősegítve Magyarország és a régió országainak fejlődését, illetve szerepük növekedését a világban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Naivitásból erőszakolt meg egy 12 éves kislányt egy férfi

Egy brit bíróság megkímélt egy 20 éves férfit a börtöntől, miután elítélték egy 12 éves lány megerőszakolásáért, akivel a Tinderen ismerkedett meg.

Kunhalmi ismét alakított, Karácsony még mindig a Magyar Zene Házát támadja

Kunhalmi ismét alakított, Karácsony még mindig a Magyar Zene Házát támadja

Kovács Zoltán helyretette a norvég állam által kitömött propagandalapot, Biden pedig kijelentette, hogy egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a második világháború óta legjelentősebb invázió lenne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére