Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország egyetért az EU klímacéljaival, de ez nem járhat áremelkedéssel

888.hu

2019.12.12. 14:33

Magyarország az EU ambiciózus klímacéljaival egyetért, de világossá kell tenni, hogy e célok elérésének nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése.

Köztudott, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem fontos, de nagyon drága dolog. Sokakkal ellentétben mi Magyarországon ezt nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítottuk. Az erős magyar gazdasági növekedés mellett is csökkentjük a károsanyag-kibocsátást.

Lássuk a számokat

Magyarország azon 21 ország közé tartozik a világban, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás pedig 15 százalékkal csökkent. 2018-ban a GDP-növekedés Magyarországon 4,9 százalék volt, míg az ÜHG-kibocsátás 0,6 százalékkal csökkent. Magyarország tehát nemcsak a gazdasági növekedésben jár Európa élén, és haladja meg a bruttó hazai termék bővülése 2-3%-kal az eurózóna átlagos GDP növekedését, de egyben példamutató gyakorlatot folytat az éghajlatvédelem területén is.

Magyarország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források. A Kormány uniós célkitűzéshez képest is többet vállalt. Vállaltuk, hogy a karbonmentes villamosenergia-termelés részaránya 2030-ig 90%-ra emelkedjen, amelyet a nukleáris kapacitások szinten tartásával, a megújuló villamosenergia-termelés ösztönzésével, valamint átfogó közlekedészöldítési programmal kívánunk elérni.

A fentiekkel szemben az Európai Unió elvárása, hogy 2050-re összességében klímasemleges gazdasággal rendelkezzenek tagországai. Ahhoz, hogy Magyarország karbonsemleges villamosenergia-termeléssel rendelkezzen, a földgázfelhasználást teljes egészében kiváltsa, és a közlekedést teljes körűen elektromos alapra helyezze, mintegy 50.000 milliárd forintra lenne szükség – ez éves szinten a GDP kb. 2-2,5%-át jelenti.

Az 1990 előtti referencia-időszakhoz képest Magyarország 32%-kal csökkentette üvegházhatású gáz kibocsátásait, ezzel uniós összevetésben a 9. helyen áll. Fontos kiemelni, hogy

hazánkban az egy főre eső üvegházhatású gáz kibocsátás továbbra is messze az EU-átlag alatti.

Egy főre vetítve az EU-ban a 6. legjobb kibocsátási mutató a miénk: 6,3 tonna/fő/év. Ehhez képest a német pl. 10,94 tonna, a holland pedig 11,51 tonna. Az USA-ban 20,13 tonna, Szaúd-Arábiában pedig 25,7 tonna ugyanez a mutató. Az áramtermelés 60%-a szén-dioxid-kibocsátás-mentes, 50% származik nukleáris, 10% megújuló energiából. Ebből következően Magyarország gond nélkül tudja teljesíteni az unión belüli 2030-as klímacéljait.

Ezzel szemben a Nemzeti Energia és Klíma tervek előzetes bizottsági értékelése szerint a jelenlegi trendek és előrejelzések alapján egyes nyugat-európai tagállamok, úgy, mint Írország, Németország, Ausztria, Luxemburg, Finnország – a meglévő intézkedésekkel. nem fogják tudni teljesíteni a 2030-as kibocsátáscsökkentési céljaikat.

Magyarország készen áll a klímaegyezmény aláírására, de feltételeink vannak:
  • Ne az emberekkel fizettessék meg a klímavédelem árát, fizessenek azok, akik a legnagyobb klímarongálók: a nagyvállalatok és a nagy szennyező országok. Ők húzzák a legnagyobb hasznot a növekvő szén-dioxid-kibocsátásból.
  • Nem emelkedhet a családok által fizetett energia és az élelmiszerek ára.
  • Nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt, hiszen a gazdagabb országok nagyobb szennyezők. Ezért ragaszkodunk a kohéziós pénzek megtartásához.
  • Az atomenergia támogatása nélkül nem létezik hatékony kibocsátáscsökkentés. Ezért az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tényleg, hogyhogy nem történelmi emlékhely a Rákos mezeje?

Tényleg, hogyhogy nem történelmi emlékhely a Rákos mezeje?

A Patrióták megbízásából készült film bemutatja a főváros X. kerületében található Királydomb történelmét. A film augusztus 20-án debütál, és az a célja, hogy Rákosmező-Királydomb nemzeti emlékhely legyen.

Adriára vágyók, figyelem! Horvátországban második napja csúcson az új fertőzések száma

Adriára vágyók, figyelem! Horvátországban második napja csúcson az új fertőzések száma

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői – közölte a válságstáb pénteken.

Douglas Murray lesz az Axióma vendége

Douglas Murray lesz az Axióma vendége

Ma este 19 órakor Douglas Murray híres brit konzervatív íróval és politikai kommentátorral készít interjút az Axióma.

Az Erkel Színházban rúg labdába Puskás Ferenc augusztus 20-án

Az Erkel Színházban rúg labdába Puskás Ferenc augusztus 20-án

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.

Már csak két országban terjed gyorsabban a fertőzés, mint Romániában

Már csak két országban terjed gyorsabban a fertőzés, mint Romániában

44 halott egyetlen nap alatt: Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány. A pénteki jelentés szerint egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

Már a harmadik negyedévben növekedésnek indulhat a magyar gazdaság

Ha nem kavar be újból a koronavírus-járvány, a magyar gazdaság teljesítménye jövőre felpattanhat az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Megindult a nagyvárosi tömegközlekedés zöldítése

Megindult a nagyvárosi tömegközlekedés zöldítése

Mondjuk nem véletlenszerűen felfestett kerékpársávokkal, hanem 800-800 millió forintos beruházási támogatással, amiket a városok a Zöld Busz Programra költhetnek el.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére