Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarellenes méreg Kárpátalján

Bertha László

2018.10.13. 12:28

Ukrajnában a nemzetiségi jogok teljes visszavétele folyik. Bújtatott alkotmánymódosítás történik, eddig keleti szomszédunkban elég erõsen körbe voltak bástyázva a kisebbségi jogok, akár az oktatásra vagy a nyelvhasználatra gondolunk, mostantól ennek vége - mondta az Echo TV Informátor címû mûsorának Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Kárpátalján hosszú évszázadok óta békésen élnek egymás mellett magyarok, ukránok, ruszinok, szlovákok, románok és még tucatnyi nemzetiség. Az egykori magyar területen élő emberek mindig is jól kijöttek egymással, ha vitájuk volt, azt maguk között rendezték. Ezt a harmonikus együttélést akarja tönkre tenni a kijevi politika.

Az ukrán kormány 2014 óta háborút folytat Oroszországgal és az országban élő oroszokkal szemben. Nagy sikereket nem tudnak elérni, hiszen Oroszország hatalmas és erős állam, így az ukrán politikum új ellenséget talált magának a kárpátaljai magyarság személyében. Kijev azt próbálja beállítani, hogy a 40 milliós ország új főellensége a 100 ezer fős magyar kisebbség. Büntetés gyanánt oktatási és nyelvtörvényt fogadtak el a Radában (vagyis az ukrán parlamentben) a képviselők.

A kárpátaljai magyarok érdekeit képviselő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a törvényhozás kisebbségekre vonatkozó döntései destabilizálják az országot. Brenzovics László az egyetlen magyar képviselő az ukrán parlamentben, ott volt a Radában akkor is, amikor elfogadták a nyelvtörvényt.

A nyelvtörvénynek nem volt társadalmi vitája, miközben minden embert érint. Rendkívül hisztérikus hangulatban fogadták el a törvényt, házszabály ellenesen, hiszen most sem lehet tudni pontosan, hogy a parlament milyen szöveget fogadott el"

– mondta Brenzovics az Informátornak.

Tehát Ukrajnában úgy fogadnak el képviselők törvényeket, hogy azt sem tudják azokban milyen kitételek szerepelnek. (Jól hangzik.) Annyit azonban biztosan lehet tudni, hogy a nyelvtörvény kimondja: Ukrajnában az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán, aki nem ezt használja az pénzbüntetésre, súlyosabb esetben pedig börtönre számíthat. A törvény betartására nyelvrendőrség fog ügyelni.

A magyarellenes hangulatkeltés nemcsak a kijevi politika részéről érződik, hanem az ukrán média is ezt sulykolja. Beregszászon szinte nincs olyan nap, hogy ne forgasson az ukrán közmédia. Minden híradás arról szól, hogy a kárpátaljai magyarok egy szót sem tudnak ukránul, sőt az is zavarja őket, hogy a közintézményeken kint a magyar zászló.

Ahogy a helyiek mondják a „hágón túlról” érkező ukrán nacionalista narratíva egyelőre süket fülekre talált Kárpátalján, hiszen az itteni ukránok tudják jól, hogy számíthatnak a magyar emberekre, hiszen több száz éve együtt élnek, hiába is sugallja ezt Kijev, a magyarok nem az ukrán nemzetállam ellenségei.

A lejárató kampány nagyjából egy éve zajlik, eddig hatástalan Kárpátalján, azonban nem árt óvatosan lenni: a sokszor ismételt mondatokat előbb-utóbb igazságként fogják kezelni az emberek. Az egyre nagyobb cseppekben adagolt magyarellenes méreg végzetes is lehet.

Az Informátor teljes adása:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére