Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Idén is 4 százalék körüli lehet a magyar gazdaság növekedése

Bertha László

2018.03.21. 13:25

2017 IV. negyedévében a magyar gazdaság növekedése az elemzõi várakozásoknál kedvezõbben alakult, 4,4 százalékot tett ki. Éves szinten a növekedés 4,0 százalék volt. A vártnál kedvezõbb növekedési adatok, illetve az év elsõ hónapjának kedvezõ ipari és kiskereskedelmi adatainak eredményeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. felfelé módosította a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait, és így 2018-ra 4,1 százalékos növekedést prognosztizál.

A háztartások fogyasztási kiadása a IV. negyedévben 5,6 százalékkal növekedett, vagyis a háztartások a növekvő rendelkezésre álló jövedelmük egyre nagyobb részét költötték fogyasztásra az év végéhez közeledve. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fogyasztás bővülését a válság előtti időszakkal szemben nem a lakosság túlzott eladósodása, hanem a kedvező munkaerő-piaci folyamatok okozták: a munkanélküliségi ráta a rendszerváltoztatás óta nem látott szintre, 3,8 százalékra csökkent, míg a reálbérek 10 százalék feletti mértékben növekedtek. Erre 2002 óta nem volt példa. Tekintettel a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos csökkentésére, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelésére, a közszféra bérrendezéseire, valamint a munkaerőhiányra, a bérek 2018-ban is érdemben az infláció felett növekedhetnek, ami a fogyasztás további növekedését segítheti elő.

2017-ben a beruházások 16,8 százalékkal növekedtek. A gazdaságkutató előrejelzése szerint a beruházások bővülése 2018-ban 7,2, míg 2019-ben 1,1 százalék lehet. Ezt a növekedést az uniós források felhasználásán kívül elősegítik a vállalkozások növekvő beruházásai, valamint az új lakások egyre nagyobb volumenű építése. 2017-ben 44 százalékkal több új lakás épült, mint az előző évben, amelyet nagyban elősegített a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett az új lakások kedvezményes áfakulcsa is. Érdemes kiemelni, hogy az életkörülmények javításához és a gyermekvállalási hajlandóság növeléséhez lényeges feltétel a lakáskörülmények további javítása.

A beruházások eredményeként az export bővülése 2018-ban 5,7, míg 2019-ben 5,5 százalék lehet. Eközben az import 6,0, illetve 5,0 százalékkal bővülhet, amelyhez az export importszükséglete mellett a fogyasztás és a beruházások importigénye járulhat hozzá.

Az előrejelzés szerint az infláció 2018-ban a korábban vártnál némileg alacsonyabb, 2,6 százalék lehet, míg a 3,0 százalékos inflációs célt 2019-ben érheti el. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az infláció az előrejelzési horizont egészében a jegybank 2 és 4 százalék közötti célsávjában lesz. Tekintettel a cél alatti inflációra és az Európai Központi Bank monetáris politikájának változatlanságára, a gazdaságkutató 2019-ig nem számít az alapkamat módosítására.

A prognózis szerint a költségvetési folyamatok is kedvezőek maradhatnak, a GDP-arányos 3 százalék alatti hiánycél továbbra is teljesül (2018-ban 2,3, 2019-ben 1,6 százalék lehet), így 2019 lehet sorozatban a nyolcadik év, amikor a költségvetés hiánya 3 százalék alatt tejesül. A hiánycél teljesítésére az elmúlt 25 évben 2012-t megelőzően egyedül 2000-ben volt példa. A konzervatív költségvetési gazdálkodás fenntartása a GDP-arányos államadósság csökkentése érdekében fontos, hiszen a magas államadósság versenyhátrányt okoz. A gazdaságkutató várakozásai szerint 2010 és 2018 között a GDP-arányos államadósság mintegy 10 százalékponttal csökkenhet, miközben az azt megelőző két kormányzati ciklusban több mint 25 százalékponttal növekedett.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Saját jelölttársát húzta csőbe a párbeszédes Jakál Adrienn

A Karácsony Gergely vezette párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke félrevezette az egyik jelölttársát arról, hogy pontosan milyen pártszínekben is indulnak az önkormányzati választáson. A megtévesztett jelöltnek azóta a telefont sem veszi fel Jakál Adrienn.

Legyőzhető Botka László Szegeden

Legyőzhető Botka László Szegeden

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, ugyanis még soha ennyien nem akartak voksolni, mint most. A SzegedMa megbízásából egy 1200 fős, amerikai metodikával készült reprezentatív közvélemény-kutatás készült. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

Szijjártó: Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Minden harmadik migráns analfabétaként kezdi el az integrációs kurzust – közölte egy szakértő, aki a német bevándorlási hivatal (BAMF) integrációs kurzusokról készült évközi jelentését összegezte.

Bohócháború: Berki megtalálta Zugló legnagyobb parlagfüvét

Berki Krisztián folytatta Zugló felfedezését, és valóban botrányos dolgokra bukkant.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére