Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hárommillió beoltottnál dönt a kormány a további intézkedésekről

888.hu

2021.04.08. 13:40

Tegnap az európai gyógyszerészeti hatóság világos döntést hozott, az AstraZeneca-vakcina is megbízható, és védettséget biztosít – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón.

 

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy

valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltottak számától fog függeni”

– kezdte Gulyás Gergely.

Az újraindítás első lépései a 2,5 millió oltáshoz kötődtek, de ezek a lépések valójában érdemi enyhítést nem jelentettek, hiszen legalább annyi az enyhítés, mint amennyi a szigorítás.

Szigorúbb szabályok vannak, a boltokban 10 négyzetméterenként tartózkodhat egy személy, ennek megfelelően kell a beengedést biztosítania valamennyi üzletnek – közölte a miniszter. Az új szabályokkal a tömeget kívánják mérsékelni.

A kijárási korlátozás kezdete este tízre módosult, ami részben a tavaszi időszak miatt is indokolt volt, részben pedig azért, mert így kevesebb vásárló lehet egyidejűleg egy boltban, ám hosszabb nyitvatartásra van szükség, ennek megfelelően az üzletek fél tízig lehetnek nyitva – mondta a miniszter.

Március 8-án, amikor módosítottunk az eddigi szabályokon, és szigorítottunk, egymillió oltott volt Magyarországon, de kevesebb mint egy hónap alatt ezt több mint két és félszeresére sikerült növelni – hangsúlyozta.

Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik

– emelte ki Gulyás Gergely.

Azt reméljük, hogy még ebben a hónapban négymillió fölé tudjuk vinni az oltottak számát”

– tette hozzá.

A regisztráltak számát nézve valamivel négymillió alatt vagyunk, ehhez érdemes hozzáadni azt, hogy korábban regisztráció nélkül került sor az egészségügyben dolgozók oltására, tehát ha ehhez még mintegy 200 ezret hozzáadunk, akkor azt mondhatjuk, hogy majdnem 4,2 millió ember van, aki vagy már oltást kapott, vagy a regisztráltak közé sorolható – hangsúlyozta a miniszter.

Magyarországon a 18 év feletti lakosság 8 millió embert jelent, így több mint 50 százalék azoknak az aránya, akiket már beoltottak, vagy oltásra jelentkeztek. Ezt azonban

szeretnénk tovább növelni, mindenkit arra kérünk, hogy regisztráljon”

– mondta.

A nem regisztrált idősek a tiszti főorvostól fognak levelet kapni, amelyben arra kéri őket, hogy regisztráljanak.

Ezt megelőzően 34 ezer pedagógus kapta meg a vakcinát, most pedig a kifejezetten nekik szóló oltási kampány keretében

a behívottak 85 százaléka, több mint 66 ezer pedagógus jelent meg.

A védettség nem a második, hanem az első oltás után következik be – figyelmeztetett a miniszter. Hozzátette, hogy természetesen a második oltás a védettség mértékét tovább növeli.

A Pfizer vakcinájáról, amivel a pedagógusokat oltották be, számtalan cikk jelent meg az elmúlt hetekben, amely

már az első oltást követően is 80 százalékos védettség kialakulásáról ír, ez egyébként a vakcináknál rendkívül magas védettséget jelent”

– közölte a miniszter.

„Az iskolák zárvatartása a szülőknek rendkívüli megterhelést jelent, ezért fontos, hogy április 19-én visszaálljon az oktatás normális rendje. Ne felejtsük el, hogy az online oktatás is működőképes, de azért az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátását semmi nem tudja pótolni a személyes jelenléten kívül” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, amikor

elérjük a hárommillió beoltottat.

A miniszter úgy látja, hogy ez öt-hat napon belül lehetséges.

A tegnapi újranyitástól függetlenül a kormány döntése szerint a bértámogatás április hónap egészére megilleti az üzleteket és a szolgáltatásokat, ahogyan az egyelőre még nyitásukban korlátozott szállodákat és éttermeket is.

Ami a bértámogatások pillanatnyi állását illeti: 69 milliárd forintért igényeltek az érintett körbe tartozó cégek bértámogatást, ebből 66 és fél milliárdot már megítéltek a kormányhivatalok, és majdnem

66 milliárd forintot ki is fizettek.

Gulyás Gergely mindenkit regisztrációra buzdít, az idősek akár soron kívül megkaphatják a vakcinát, és most már a fiataloknak is érdemes regisztrálni.

A jelenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban képesek vagyunk kielégíteni.”

Ebben döntő szerepe van annak, hogy Magyarország nem csupán az európai uniós beszerzésből hívott le minden olyan vakcinát, amit az első és a második negyedévben le lehetett hívni, hanem

a kínaiakkal, illetve az oroszokkal kötött megállapodás értelmében jó minőségű, megvizsgált és engedélyezett vakcinákat tudunk beadni.

A védettség szempontjából nincs érdemi különbség az egyes vakcinák között – hangsúlyozta a miniszter. Mindegyikben meg lehet bízni, és mindegyik nagymértékben véd a vírus kedvezőtlen hatásaitól.

Tegnap az európai gyógyszerészeti hatóság világos döntést hozott,

az AstraZeneca-vakcina is megbízható, és védettséget biztosít.

Minden oltás lényegesen biztonságosabb, mint az oltás hiánya.

Magyarországon csak olyan vakcinát adunk be, amely megbízható, megvizsgált, és egyértelműen kifejti azt a hatást, ami a koronavírus ellen védettséget biztosít”

– hangsúlyozta a miniszter.

Szentkirályi Alexandra közlése szerint még az idén elindul a Magyar Falu Program újabb eleme, a vállalkozás-újraindítási program, amelynek célja, hogy minél több munkahelyet meg lehessen őrizni, vagy akár újakat lehessen létesíteni.

Kiemelt szándékuk a mikrovállalkozások segítése.

Első körben egy 25 milliárd forintos pályázati keretösszegről tudunk beszélni, ezt kifejezetten az 5000 fő alatti településeken működő és 10 fő alatti vállalkozások tudják majd igénybe venni – mondta Szentkirályi.

Ez két- és tízmillió forint közötti összeget is jelenthet vállalkozásonként, ami akár azzal a tízmillió forintos gyorskölcsönnel is kombinálható, amit már korábban bejelentett a kormány.

Ez egy vissza nem térítendő összeg, amelynek intenzitása 70 százalék, vagyis

minden 100 forintból 70 az, amit az állam maximálisan tud vállalni egy-egy beruházás költségéből.

Ezt az összeget bérekre, gépekre, műhelyekre, információtechnológiai fejlesztésekre és képzésekre is fel lehet majd használni.

A pályázatra való jelentkezés egyik feltétele – az európai uniós követelmények miatt –, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell annak a vállalkozásnak, amely ezt a támogatást igénybe kívánja venni.

Nemcsak minden élet, hanem minden munkahely is számít!”

– emelte ki Szentkirályi.

A pályázati kiírás a palyazat.gov.hu oldalon jelenik majd meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

441 ember halt Magyarországon azután, hogy beoltották – olvasható a 444.hu címlapján előkelő helyen szereplő cikk címében.

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Egy idén hatályba lépő törvény szerint azok a fogvatartott férfiak, akik nőnek érzik magukat kérhetik női börtönökbe való áthelyezésüket. Erre már több példa is akadt, ám az áthelyezett férfiak közül sokan erőszakoskodni kezdtek a női foglyokkal. Válaszul a szexuális bántalmazásokra az intézetekben óvszereket, fogamzásgátló szereket és abortusz tablettákat kezdtek el biztosítani a fogvatartottaknak – írja a V4NA pénteken.

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Engedélyezné az azonos nemű párok házasságát és örökbefogadási jogát, támogatná a nemátalakítást, ráadásul a szexuális propagandát is beengedné az iskolákba a Momentum Mozgalom ötpontos LMBTQ-programja. Fekete-Győr András hangsúlyozta: pártja ilyen Magyarországot fog építeni a 2022-es kormányváltás után – erről a Magyar Nemzet írt.

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Ilyenkor mindenki hazagondol. Én is arra gondoltam, hogyha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy ez normális körülmények között és nyitottan valósuljon meg – mondta Orbán Viktor legfrissebb Facebook-videójában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére