Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsány megpróbált mindenkit palira venni

Nagy Gábor

2017.10.17. 12:58

Az Origo birtokába jutott dokumentumok szerint az egykori szocialista kormányfõ feleségének a cége nem egy baráti kölcsönt adott az elõzetesben ülõ szombathelyi szocialista önkormányzati képviselõnek, Czeglédy Csabának. Emiatt az üzletszerû tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben.

A Demokratikus Koalíció elnöke egy múlt heti Facebook-bejegyzésben azt írta: a három milliárd forintot meghaladó költségvetési csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy idén tavasszal kereste meg őt, hogy adjon neki kölcsönt.

Az Origo birtokába került dokumentumok azonban cáfolhatják Gyurcsány állítását, azokban ugyanis az áll, hogy a kölcsönt tavaly adta a Gyurcsány feleségének tulajdonában lévő Altus Czeglédy cégének, a Human Operator Zrt.-nek.

Gyurcsány azt is írta a bejegyzésében, hogy az adóhivatal zárolása miatt egyelőre nem kapták vissza a pénzüket Czeglédyéktől.

A portál azonban ezt is cáfolja, mivel a tulajdonukba került dokumentumok alapján a Human Operator Zrt. 2016-ban kamatostól visszafizette az Altustól kapott teljes kölcsönösszeget (78 millió forintot).

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének a cége idén is adott-e kölcsönt Czeglédynek, vagy csak tavaly.

Nem baráti kölcsönről van szó

Gyurcsány korábban azt állította, azért adott pénzt az előzetesben lévő szoci képviselőnek, mert a barátja.

Az Origo birtokába került dokumentumok azonban nem erről árulkodnak. A portál azt írja, a szerződés egy ötoldalas profi munka, amiket a bankok szoktak kötni az ügyfeleikkel – a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, és nem tartalmaznak dologi (bank által befogadott azonnali inkasszó), személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat.

Mindez rendszeres kölcsönnyújtást valószínűsít Gyurcsány feleségének és Czeglédy cége között, ami felveti az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenységet. A bankbizonylatok tanúsítása szerint a kölcsönt 2016. március 2-án utalták át. Akkor 78 098 860 forintot kapott a Human Operator az Altustól. Ebből nem a diákmunkásokat fizette ki a Human Operator Zrt., hanem 9479,17 eurónyi hitelt fizetett vissza a számlavezető Oberbanknak.

Vagyis a Human Operator Zrt. pénzügyi központja nem Szombathelyen, hanem az Oberbank ausztriai központjában van. Így válik érthetővé az is, hogy miért tagja a Human Operator Zrt. felügyelőbizottságának az Oberbank szombathelyi fiókvezetője.

A bankbizonylatok szerint a Human Operator Zrt. 2016. április 15-én 50 millió forintot, 2016. április 28-án tízmillió forintot, 2016. május 20-án pedig 21 777 647 forintot (mely akkor 68.146, eurónak felelt meg), azaz mindösszesen 81 569 572 forintot fizetett vissza a 78 098 860 forint kölcsönre.

Ez pontosan 3 470 713 forint haszon három hónap alatt, amit nehezen lehetne egy baráti kölcsönnek nevezni.

Czeglédy Csaba (aki az MSZP-nek, a DK-nak és az Altusnak is volt az ügyvédje) és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a férfi által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céghálózat 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Az elmaradás a becslések szerint mintegy ezer diákot érint, és súlyos milliókra rúg. Az ügyben tizennégy személy van előzetes letartóztatásban. A Fidesz közben bejelentette, hogy segít a Czeglédy-ügy áldozatainak kártalanításában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére