Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botkáék sumákolnak és fittyet hánynak a bírósági ítéletekre

888.hu

2017.03.26. 20:58

A Botka vezette szegedi önkormányzat 36 millió forintot kér a TV2-tõl, hogy közérdekû adatokat szolgáltasson a csatornának. Az eljárás nem szokatlan: 2008 óta húzódik a botrányos Mars téri piac beruházásával kapcsolatos közérdekû adatok kiadása is.

Úgy tűnik, hogy valamilyen kínos ügyet próbálhat eltussolni Botka László, Szeged polgármestere. A TV2 közérdekű adatszolgáltatási kérelmét az általa vezetett város önkormányzata 36 millió forint befizetéséhez kötötte. A városvezetés ugyanis ennyire taksálja az elmúlt hét évben keletkezett iratok másolásának és az adatigényléssel összefüggő munkák elvégzésének költségét. A nagy kérdés, hogy mit titkolhat Botka, amikor egy családi ház áráért hajlandó csak elvégeztetni azt a feladatot, amelyre egyébként a törvény kötelezi.

A helyzet egyébként nem új. 2008 óta húzódik a Mars téri piac közérdekű adatainak kiadása is. A beruházás körül számos botrány pattant ki, amelynek nyomán az érintettek adatigényléssel fordultak az önkormányzathoz. A szoci városvezetés az időhúzásra próbált játszani és végül a Legfelsőbb Bíróság (LB) elé került az ügy, amely 2010-ben döntött és kötelezte az adatok kiadására Botkáékat. Az adatszolgáltatás azóta sem teljes körű – írta a szeged.ma. Az LB ítélete miatt egyébként az adatkiadásra kötelezett cég végrehajtás alá került. A végrehajtási jog bejegyzése most is szerepel a Szegedi Városkép és Piac Kft. cégkivonatában.

A történet 2015 decemberében vett érdekes fordulatot: az önkormányzati cég perbe vonta az adatkérőket. Végrehajtást megszüntető keresettel fordult a Szegedi Járásbírósághoz azzal az érthetetlen meggyőződéssel, hogy a kft. már mindennemű adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett. A per során azonban bebizonyosodott, hogy a Botka által vezetett önkormányzathoz köthető cég sumákolni próbált: máig közel 1500 darab polgárjogi szerződést és más közérdekű adatot sem tettek még hozzáférhetővé. Köztük vannak az uniós beruházás legelemibb dokumentumai, például a támogatási szerződés, a pénzügyi finanszírozottságát megalapozó dokumentuma a piaci építkezésnek. De ott lenne még az informatika, a kommunikáció és egyéb műszaki kivitelezési anyagok, amelyeket az LB ítélete után 7 évvel sem adnak ki Botkáék. A vállalkozók kifizetéseinek számlakivonatait és a teljesítésigazolásokat sem mutatták még be a közvéleménynek.

A továbbiakban rendre “anonimizált” bérleti szerződéseket toltak az adatkérők elé, amikor arra voltak kíváncsiak, vajon kik vásárolhattak bérleti jogot a piac felújítása után, hány kézen, milyen szereplőkön, milyen árazással cseréltek gazdát a borsos áron elérhető árusító helyek. Ki voltak takarva a nevek a szerződésekben, pedig Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Elnöke egyértelmű állásfoglalást adott a Mars tér-ügyben: a nevek – legyenek akár magánszemélyek vagy akár gazdasági társaságok – nem kitakarhatóak, a személyes adatok kivételével – lakcím, stb. – mindent nyilvánosságra kell hozni. Ennek ellenére a mai napig nem tudni, hogy a bérlők kitől, kiktől bérlik a placcokat. Lehet ugyanis, hogy maguk a kereskedők már a többedik szereplőtől veszik bérbe a helyeket.

Már komolyabb fórumokon is elhangzott: még az sem kizárt, hogy a szegedi önkormányzathoz köthető egy-két személy „kezében a vannak” a bérlemények, amelyet tovább értékesítenek. Nem tudjuk, mert nem tudhatjuk. Egy biztos: sajnos ez is a piaci vevőkön, főleg az MSZP-s polgármester legnagyobb szegedi választói célcsoportján, a kisnyugdíjasokon csattan, hiszen a kiskereskedők a magas bérleti díjakat kénytelenek beépíteni a portékáik vételárába. Nem tudni a valóságot, mert Botkáék nem teszik közzé az adatokat. Arcul csapják az LB ítéletét, és sutba dobják Péterfalvi Attila hivatalos állásfoglalását.

A végrehajtást megszüntető perben, amelyben Botkáék úgy gondolják, igazuk van, néhány hét múlva, 2017. április 5-én várható elsőfokú ítélet a Szegedi Járásbíróságon.

Az ítélet előtt már egyet biztosan tudni lehet, Botka nem szereti a kíváncsiskodókat, akik közérdekű adatokat igényelnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére